Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 197
Copyright (C) HIX
1999-05-09
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Tupperware, vegyes, hosszu lesz (mind)  162 sor     (cikkei)
2 bodza (mind)  5 sor     (cikkei)
3 Amerikai toltott tojas... (mind)  22 sor     (cikkei)
4 bodzas palacsinta (mind)  27 sor     (cikkei)
5 Rebarbara / esku:vo: (mind)  105 sor     (cikkei)
6 rosszul irtam (mind)  4 sor     (cikkei)
7 eskuvoi falatkak (mind)  8 sor     (cikkei)
8 SPAGHETTI ALL'AMATRICIANA! (mind)  69 sor     (cikkei)
9 vendegvaro falatkak (mind)  74 sor     (cikkei)
10 Re: lakodalom (mind)  8 sor     (cikkei)

+ - Tupperware, vegyes, hosszu lesz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Egy idore eltuntem, ugyanis bedoglott a monitor, az utolso Konyhaba is
azert irtam csak tolem szokatlan tavirati stilusban, mert mar majdnem
fustolt, ossze-vissza zorgott, meg vibralt. Epp elkuldtem a levelet a
Konyhaba, aztan jott egy nagy durranas es vege.......
Most kaptunk kolcson egy monitort, a masikat ki fogjak cserelni, mert
uj volt, tavaly novemberi.

Shancynak koszonom a rantottleves receptjet.

Olvastam, Viknel eskuvo lesz junius 5-en. Milyen erdekes, en is
eskuvore megyek. Tapera, es pont junius 5-en.
A mi eskuvonkon toltott hus volt, meg egybesult fasirt-ennek kulonbozo
valtozatai.
Lehet kolbasszal, sajttal tolteni, vagy sajtos-sonkaval. Elonye, hogy
elotte egy nappal mar meg lehet csinalni. Meg volt mas is, de arra mar
nem emlekszem.
Mindezek nalunk a kertben voltak feltalalva, hidegen, mint egy Garden
partyn, innen indult a csapat a hazassagkotobe.

tupperware
--------------------
Szombaton voltam egy Tupperware partyn-itt Grazban.
Nem volt semmi szemfenyvesztes, egy 76 eves neni tartotta, en is
szeretnek majd 76 eves letemre olyan fit lenni, mint o.
Egyszeruen bemutatta az uj termekeket, nehany olyat is, ami
katalogusaban nincs is benne, mert Sonderangebot.
Ujdonsag volt a hutodoboz, amelyet egy raccsal, es egy hutoakkuval
arulnak, 2 doboz
van igy egy szettben, 370 schillingert vesztegetik.
Praktikus bevasarlasnal, ha valaki mondjuk hust vesz, es nem megy
rogton haza, hanem az autoban hagyja a hust.
Jo otlet, lehet hogy en is fogom majd alkalmazni, csak nem
tupperwareval, mert draga.
Eszrevetelem egyebkent az, hogy itt Ausztriaban meg a 90 eves nenikek,
de a fiatalok
is eskusznek a Tupperwarera, azzal ervelnek, hogy egy eletre szolnak a
termekek.
Az igaz, hogy ha valami tonkremegy rendeltetesszeru hasznalat mellett,
kicserelik, sok ev utan is. Ez tenyleg igy van, ennek tanuja voltam.
Bar en a magam reszerol nem varom el egy ilyen termektol, hogy 40 evig
tartson, inkabb veszek 5-6 evente uj dobozt,
mezeit, olcsot..
Azt mondjak a  Tupperware-hivek, hogy kb. ugyanannyira jon ki akkor az
ar.
Amit en nagyon szeretnek venni, az egy spagettitarto. Latott valaki
ilyet mezei kivitelben? Budapest elonyben, nemsokara megyek haza.

A masik ujdonsag meg egy sutotal volt, amit be lehet rakni a sutobe,
220 fokig tuzallo,
eleg hihetetlen, de meggyozodtem rola.
Viszont kerdem en, kinek kell ilyen?Majdnem ezer schilling.
Mi a jo abban, hogy muanyag talban sutok?
Szerintem csak valasztekbovites celjabol talaltak ki.

Szerintem a magyar ugynokok nincsenek tul jol betanitva, most jottem
ra, bar mar regota sejtettem, hogy az en keleszto talkent Budapesten
vasarolt kelesztom tulajdonkeppen a keverotal, egy lyukkal a kozepen.
Varhattam en hogy gyorsan megkel a teszta, es lepattan a fedo!!! Pedig
meg recepteket is adtak hozza!!-tehat ez becsapas volt, vagy tenyleg
nincsenek jol betanitva az ugynokok.
Azert igy utolag visszagondolva, talan jobb is, hogy a keverotalat
kaptam meg, mert az a nyilas nagyon jo a kozepen. Persze 10
schillingert itt is lehet kapni mezeit, ha tudom hogy az nem a
keleszto, akkor azert nem veszem meg.

A NASA-nak valo fejlesztes is szerintem csak a magyar ugynokok
szenzaciot kelto kitalalmanya.
Szo sincs ilyesmirol a katalogusban.
Azt irjak:"Earl S. Tupper talalta fel az elso muanyagdobozt rugalmas
anyagbol:az un. csodatalat- egy dobozt  leg-es vizmentes biztonsagi
fedovel."

A baratnoim is erre hivatkoznak, hogy  jo a fedok zarja, tobbek kozt
ebben rejlik a minoseg. A kenyertartot viszont ugy terveztek, hogy ott
cirkulaljon a levego.


A multkor 9 schillingert vett kis helyes rozsaszin dobozom fedele nem
birta a mosogatogepet, mar nem passzol rendesen.

Na de szaz szonak is egy a vege, ha megengeditek rezumeznem a
dolgokat, hiszen en dobtam fel a Tupperware kerdeset.
1. Szepek, nagyon praktikusak /egymasbarakhato fuszertartokat meg
sehol nem lattam/
2. igenyes kiviteluek /mezeiek sokszor nem olyan igenyesen
elkeszitettek/
2. Tartosak
3. dragak akarmilyen jok is.

Eredmeny: Nehany nagyon kulonleges termeket erdemes megvenni, de semmi
keppen
                    nem tomegevel.
                    /melyhutesre teljesen luxus, felesleges/

Ja, meg annyit, hogy a vendeglato kapott egy csomo ajandekot, egy nagy
tortatartot, egy edenyalatetet, meg 3 olyan dobozt, ami meg nincs is a
katalogusban, mindezek
erteke eleg tetemes.
Mi is kaptunk egy-egy dobozt.


Grazi vasar
------------------

Afonya keresett egy szinten ugynoki lancolatban arult konyhai
robotgepet.
Mit tud az amit Te emlitettel?
A vasarban is arultak egy sved gepet, a nevere mar nem emlekszem, mert
egy nagy amitas az egesz, ott is hagytam oket surgosen.
Azt mondtak, hogy ezer schilling az ara, de itt a vasarban csak 500.
Egy olyan aprito-kevero geprol volt szo, amit ra kell tenni egy erre
rendszeresitett
tegelyre, es a tegelyben meg van egy kes ami forog.
Nahat ilyen zoldsegvago gepet szinte minden markajut lehet venni, de
egyik sem kerul itt 500 schillingbe, mar 199-ert is lehet venni.

Kozepkori dolgokat is reklamoztak, gondoltam is Tucsira.:-))))))
Lattam egy "valamit" ami leginkabb egy nyomogathato dudara
hasonlitott, erre a dudara ra volt csatlakoztatva egy muanyag
cso.:-)))
Az egesz herkentyut arra talaltak ki, hogy ezzel szivattyuzzuk ki a
melyhutesre szant zacskobol a levegot. A kovetkezokeppen: a csot be
kell dugni a zacskoba, a dudat elkezdjuk nyomogatni, erre kijon a
levego, amikor latjuk, hogy mar jo, akor gyorsan kihuzzuk a csovet, es
a zacskot bekotozzuk.
Ez a mechanikus foliahegeszto:-)))

Viszont lattam egy nagyon klassz edenyt.
Valami speci bevonata volt, nyugodtan lehetett benne kaparaszni
kessel, villaval,
nem serul meg.
Az elofozo egy nagyon-nagyon keves olajat tett a serpenyobe, es sutott
rajta egy palacsintat, minden nehezseg nelkul, ezek utan kitorolte egy
konyhai papirtorolkozovel,
es sutott benne egy rantottat.
Abszolut nem ragadt, gyonyoru volt.
ezek utan a rantottat mestersegesen odaegette, gazlanggal.
Majd a romokat megint egy laza csuklomozdulattal kiseperte egy
papirtorolkozovel.
Ti mar biztosan lattatok ezt az edenyt, engem nagyon lenyugozott, a
leginkabb az, hogy lehet benne kapargatni, kevergetni, hegyes
szerszammal is.
Ugyanis a teflonjaim egy rovid ido utan mindig tonkrementek/ferj is
hozzanyult/.
Az ara nem volt olyan magas.

Hatha vannak koztunk kemikusok is, mert van egy kerdesem is.
Lattam egy olyan anyagot, amivel az ezust evoeszkozoket lehet pucolni,
egy foliat beletesznek egy edenybe, az edenybe vizet tesznek, a
foliara raszorjak ezt a bizonyos anyagot, majd egyszeruen beleteszik a
femet ebbe a furdobe, 3-4 masodpercig benne hagyjak, majd kiveszik. Az
eredmeny: szep fenyes lesz az ekszer, vagy az ezust evoeszkoz.
Ezust evoeszkozom ugyan nincs, de lehet ezt mas femhez is hasznalni az
aranyon kivul?
Ez az elektrolizisen alapul?
Es lehet-e ilyet Magyarorszagon is kapni?
Itt ugyanis nagyon draga.

mara ennyit
Vica
+ - bodza (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zita!

Ajanlom a Hazi Praktika majusi szamat. Eleg reszletesen
foglalkozik egy cikk a bodzaval. Begepelni most nincs idom, bocs.
Julcsi
+ - Amerikai toltott tojas... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !
Hozzavalok:
8 fott tojas
10-10 dkg sonka es gomba
1 fej voroshagyma
2 ek. mustar
3 cl konyak
12 dkg liszt
2 tojas
20 dkg zsemlemorzsa
so
olaj.
A tojasok laposabbik veget levagjuk, a tojasok sargajat kikaparjuk.
A finomra vagott hagymat az olajban megfuttatjuk, hozzaadjuk a
felszeletelt gombat es puhara paroljuk. Beletesszuk az apro
kockara vagott sonkat, az attort tojassargajat, majd keves
mustarral es konyakkal izesitjuk. Meghintjuk zsemlemorzsaval, 
majd a masszaval a tojasokat megtoltjuk. Visszahelyezzuk a
tojasok levagott reszet, majd lisztbe, felvert tojasba es zsemle-
morzsaba forgatjuk. Forro olajban kisutjuk. (ollozas) 
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - bodzas palacsinta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Viragzik a Bodza.

Egy eleg kenyes receptet javasolok Nektek, a bodzas palacsintat.

Be kell gyujteni sok-sok bodzaviragot, majd vastag palacsintat sutni.
De a palacsintateszta serpenyobe ontese utan _valamennyivel_
viragzattal lefele a meg felul kicsit folyekony teszta tetejere kell
tenni a bodzaviragokat. Kis sutes utan meg a szaranal fogva levenni.
Nagyon fontos a "ritmuserzek". Jo esetben a viragszirmok a
palacsintaban maradnak, es csak a zold szar jon le. Ha tul koran
akarjatok levenni, akkor az egesz virag lejon betesztasodva, ha meg
tul keson, akkor orokre belebetonozodik a zold szar is a
palacsintatesztaba, esetleg elszakitja azt. Az elso darabok valszeg
tonkremennek. De bele lehet jonni, es az eredmeny nekem nagyon-nagyon
kellemes.

Az igy keszult bodzas palacsintat tobbnyire uresen, magaban esszuk
jobb Herbariakban kaphato 100%-os kanadai juharsziruppal vekonyan
megkenve. De turoval is toltheto, passzol hozza.

Ugyetlenebbek megprobalhatjak a bodzaviragrol lerazott, leszedett
szirmokat raszorni a felig kesz palacsinta tetejere jo boven. Akkor
nincs gond a sutessel.

Samukanak gyors felepulest kivanok.

Udv, Peter.
+ - Rebarbara / esku:vo: (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tudom hogy keeso, de jobb keeson mint soha. Talan masnak is lesz rabarbara.
Amit leirtam az almapaj-nal, azt a tesztat lehet rebarbaraval is tölteni:
500 gr rebarbara feldarabolva összekeverni 1 ek krumpliliszttel (vagy 2 ek lisz
ttel), 1 dl cukorral es 1 ek fahejjal, 2 felvert tojassal es1 dl tejszinnel. La
ngyosan, vaniliafagyival lehet fogyasztani.
Csak az "elsö" rebarbarabol jo, a kesöbbi mar tul kemeny.

REBARBARA-chutny
(lehet kesziteni az öregebb rebarbarabol is)

1 l rebarbara kb 
3 dl hagyma felvagva
6 dl cukor
1/2 tk törött feherbors
1 tk törött fuszerbors
1 csapott tk fahej
2 ek ecet (kb 10 %-os)
3/4 dl viz

A rebarbarat lehejazni, 1 cm-s darabokra vagni, összekeverni az összes belevalo
t es fazekban felfözni ha felfött utanna lassan kb 45 percig, fedö nelkul fözni
 amig suru lesz.
Elömelegitet tiszta uvegekbe tölteni es kb 2 het utan fogyaszthato.

Ja, hogy mihez? pl sult husokhoz, savanyusag helyett.

REBARBARA-krem
500 gr rebarbara (kb 1 l felvagva 1 cm-s darabokra)
4 dl viz
1 dl cukor
3 ek krumpliliszt

A vizet a cukorral felfözni. Beletenni a rebarbarat es fedö alatt puhara fözni,
 3-4 perc. A krumplilisztet kis hideg vizben simara keverni. Levenni a labast a
 tuzröl es allando keveres mellett belekeverni a krumpliliszte/vizet. A kremet 
csak egyszer szabad ezutan felforralni. A tetjet kristalycukorral kicsit meghin
teni hogy ne börösödjön meg.
En szoktam izesiteni egy darabka fahejjal es nehany szegfuszeggel is.
Amikor majdnem kihult izles szerint 1-2 dl felvert tejszinhabot belekeverni, de
 anelkul is jo.
Ha több vizzel engedjuk fel (7 dl) akkor leves lesz belöle es desszertkent lehe
t enni, esetleg par szem szilvat is lehet belefözni.
Lehet meg adni hozza marcipant durva reszelön lereszelve es papiron sutöben meg
piritva szervirozaskor kell csak a tetjere szorni.

ESKUVÖRE ELÖETEL-javaslat (ok)

Fustölt lazac + tojasrantotta
a vekonyra szeletelt lazacbol kis tölcsert csinalni es megtölteni tojasrantotta
val, kaporral disziteni, vajaskenyerre

kremturo + dio
kremturot vagy "peneszes" sajtot vajjal elkeverve, vajaskenyerre kis salataleve
let, arra egy csomoba a turot/sajtot ra egy fel diot

sajt-szölö (vagy retek vagy olivabogyo)
vajaskenyerre egy szelet sajtot, összetekerni, bele egy szem - lehetöleg fekete
 - szölöt vagy egy szem retket, kis snidlinget ravagni.
Ha retekkel csinalod akkor tehetsz ala egy karika zöldszinu paprikat is.

fött tojas + rak
apro (folyami?) rak kell hozza
vajaskenyerra ksi zöld salata levelet, egy szelet fött tojast majonezt es nehan
y rakot a tetejere, kaporral disziteni.

fustölt hus + tormasmajonez
a fustölt hust vekony de eleg nagy szeletekre vagni. Vajaskenyerre kis zöld sal
atalevelet, a szelet fustölthust megkenni a tormas majonezzel, felcsavarni, fel
vagni keresztben (olyan lesz mint a pl piskotatekercs) es egy-egy ilyen tekercs
-szeletet a kenyerre tenni, a tetejere pl kis reszelt tormat vagy egy szelet fr
iss uborkat.

szardinia + fött tojas + porehagyma
vajaskenyer, egy db szardiniat összecsavarni a kenyerre tenni, ra összevagott p
orehagyma/fött tojas kevereket.

uborka + kaviar
vajaskenyerre egy szelet friss uborkat, ra piros vagy fekete kaviar. Ezt lehet 
egyebkent sos kekszre is tenni kenyer helyett.

gomba + paprika
Suru gombaszoszt csinalni (aprora vagott hagymat megpiritani, bele a aprora vag
ott gombat, megparolni, liszttel leszorni, tejszinnel felengedni es surure fözn
i. Hagyni kihulni. Vajaskenyerre karikara vagott piros szinu husos paprika, bel
etenni a gombaszoszt, a tetjere aprora vagott friss zöldpetrezselymet.

kassler + ananasz
vajaskenyerre egy vekony szelet kasslert (pacolt/melegen fustölt karaj) ra egy 
szelet ananaszt, a közepebe egy tk créme fraiche-t raszorni összevagott petrezs
elymet vagy egy szem zöld szölöt.

kenömajas + bacon
vajaskenyer, kenömajas a tetejere aprora vagott kisutött bacon, a tetejere petr
ezselyem vagy nyers(!) champignonvagdalek.

Javaslat: lehetöleg kulönbözö kenyeret kell hasznalni, pl a fustölt husoshoz, k
enömajashoz rozsos kenyeret, a turo/sajtoshoz, kasslerhez grahamliszteset, stb
Egyebkent ha nem karikakara vagod a kenyeret hanem haromszögekre akkor sokkal k
evesebb dobodik el!
Karikanak hasznalhatsz kekszet.

Ha még kell akkor csak irjal.

udv
Agnes
+ - rosszul irtam (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

a rebarbara-chutny-ban:
nem fuszerbors, hanem szegfubors
(igy lesz ha az ember "szo szerint" (f)ordit)
es 1 l rebarbara ca 500 gr.
+ - eskuvoi falatkak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Annyira felvillanyozott Vik ( ? ) kozlese, hogy CD receptkonyvemben
megneztem az osszes fellelheto falatkat ! 9-et talaltam.
Ebben van sajttal, turoval,fustolt hussal, parizsival,
serteshussal,szuzpecsenyevel  toltott.
Ha valamelyik- vagy tobb - erdekel, ird meg maganban a 
cimed es elkuldom.( Vagy begepelem, ha nem tul sok.)
Sok boldogsagot !
Erzsi
+ - SPAGHETTI ALL'AMATRICIANA! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

SPAGHETTI ALL'AMATRICIANA!

Amatrice varoskaja Olaszorszag kozepeben, 955 mt magasan a tengerszint
felett, muemlekei vegett kapott helyett a Touring Club Utikalauzaban.
Ezert nem lett volna sohase hires az orszsagon kivul is! Ma's, sokkal
fontosabb dolgok szulettek a "domb" tetejen (olaszoknak ez meg
dombmagassag csak). Erdekes modon a receptura nem szerepel a hires
ARTUSI szakacskonyvben, pedig o mint toscana-i nem messze szuletett
onnan. Talan valami feltekenysegrol lenne szo, leven Rieti mar Umbria
tartomanya?

Nos, miutan felgerjesztettem a szukseges figyelmet s mar csurog a nyal a
jambor olvaso szajabol, elmondom mirol is van szo, hogyan kell
elkesziteni a spaghettit amatrice modon:

Hozzavalok 6 szemelyre;
600 gram igazi spaghetti ami nem csirizedik el fozesnel. Ajanlatos De
Cecco vagy Barilla, stb
1 hagyma
100 gram zsiros fustolt salonna
1 kanal zsir, igen, zsirt mondtam, mi szokatlan az olasz konyhaban, de
amikor kell akkor kell s beleteszik.
1 kg konzervalt paradicsom*
100 gram juhsajt
so, bors es... ugyesseg.

Akkor kezdjuk el megpiritva egy serpenyoben a hagymat s majdnem rogton
vele egyutt a szalonnat. Hozzaadjuk a paradicsomot s megfuszerezzuk
keves soval s borssal, utana lassu tuzon szeretettel kovetjuk
fonnyadasat.
Idoben megfozzuk a spaghettit mi mar maga egy muveszet: mikor eloszor
akartam bemutatni muveszetemet anyamnak az egesz osszeragadt!
Tehat sok forro, sos vizbe tesszuk a tesztat s surun megkeverjuk.
Kostolgatjuk s mikor mar elert a "al dente" vagyis a harapnivalo
kemenysegre akkor egy szurore dobjuk. Alig lecsurgott visszatesszuk a
meg meleg edenybe (jaj ha kihul!) s belekeverjuk a forro koretet meg a
frissen reszelt sajtot. Szokasos utana a tanyerban egyedenkint is izles
szerint meg megsajtozni.

Amatrice kornyeken igen finom borok is termelodnek de Paolo Galli
baratom szerint a tesztahoz csak vizet szabad inni, mas elviszi az izet.
Szerintem itt lehet egy kis kivetelt tenni egy konnyu voros borral. Aki
coca-colat vagy mas undorito szorpot iszik hozza azt kitaszitom az
emeberek tarsasagabol! Az nem erdemel meg ilyen finom dolgot.

* friss paradicsom is jo csak hosszabb idot kovetel. Ambar en nem tettem
de gondolom egy lehelett pirospaprika se artana.

Nehany szot a varoskarol is: Rieti tartomanyaban a Tronto felso
volgyebol mered ra az alatta elhuzodo meredek lejtokre.  Felette a 2458
mt. magas Monte Gorzano uralkodik; ez mar itt is hegynek szamit. Lakosai
husz evvel ezelott (lasd a kalauzomat) 3696 volt.
 Hiressege, hogy ugy mondjam, a S. Francesco templom, belsejeben egy
gotikus szentsegtarto 1472 tajabol.
A kornyeken nem hianyoznak a szokasos szenthelyek, mint a Santuario
dell'icona Passatora o Madonna delle Grazie 1057 mt. 1400 beli freskok a
belsejeben. Emesztesre ajanlatos lesetalni a csak 868 mt magasan fekvo
Lago Scaffaiolo-ra (egy to) csupan 5 km messzire. Odaerve lehet mar ujra
kezdeni az egesz bulit.
________________________________________________________________________
____________________
Megragadom az alkalmat: megmondja valaki hogyan kell a BRASSOI
APROPECSENYET megcsinalni? Remesen tetszik de most a balkani orultseg
miatt nem jovok haza megtanulni. Koszonettel Plivelic Ivan

Dr. Ivan Plivelic
Via Mortara, 89
44100 Ferrara, Italia
Tel/fax 0039 0532 249729
+ - vendegvaro falatkak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Vik!

Eloszor is gratula az elkovetkezendo orvendetes esemenyhez! :-)

Megmozgattad a fantaziamat, hirtelen ezek jutottak eszembe:

gorog salata jellegu falatkak
----------------------------
kozepes meretu paradicsomot negyedbe, majd a negyedeket keresztben felbe
vagod (magjat kikaparod), rahelyezel egy kb. negyed szelet uborkat
(fel-haromnegyed cm vastag), majd egy kb. 1 - masfel cm elu kockara vagott
Feta sajtot oreganoban meghempergetve, s vegul egy fel szem olajbogyot.
Ilyen sorrendben fogvajora tuzve szerintem mutatos is, es finom.

olaszos margherita falatkak
----------------------------
Szinten fogvajora tuzve: paradicsomdarabka (mint fent), ra kis darab
mozzarella sajt - meg lehet hempergetni frissen vagott bazsalikomban, vagy
a tetejere egy kis darab bazsalikom levelet tehetsz. 
A paradicsom es a mozzarella koze meg izles szerint kis sonkadarab is
kerulhet. 

spargaval toltott sonkatekercs
-----------------------------
A spargat hagyomanyos modon megfozod, kb. 3-4 cm-es darabokra vagod.
Sonkaszeletkebe, vagy hajszalvekonyra szeletelt angolszalonnaba (lehet igy
kapni vakumcsomagolasban) tekered, egy-egy snidlingszallal atkotod (nem
muszaj masnira :-) )  Esetleg a sonkaszeletet belul meg majonezzel is
megkenheted, de nem muszaj. 

Ha lesznek olyan vendegeid, aki ertekelik a kulonlegessegeket,
angolszalonnaba tekert sargadinnyedarabkat is keszithetsz, nehanyat(a
szalonna feher reszet ekkor vagd le). Az olaszok persze parmai sonkaval
keszitik, de azt itthon olyan _igazan vekonyra_ szeletelve eleg nehezen
kapsz. 

Be kell vallanom, ilyen 'apro formaban' meg egyiket sem probaltam ki, de
hagyomanyosan elkeszitve mar rengetegszer, es tenyleg finom mind.


--pici fasirtgombocok (gondolom a receptje nem okoz gondot) 
Ezeket is lehet fogvajora, kis kardra tuzni es izles szerinti
zoldsegfelekkel kombinalni, esetleg ala lehet kiflikarikat tenni, akkor mar
kenyerfele sem kell hozza kulon. 

--mini pizza
Ha lesz lelkierod a suteshez, keszithetsz 5-6 cm atmeroju pizzakat, amit
tetszes szerint lehet izesiteni, de csak siman,
paradicsom-fokhagyma-oregano-sajt osszeallitasban is finom. 

Elovettem a lanyaim "Otletek gyerekzsurra" c. konyvet, abban is talaltam
nehany igeretesnek tuno otletet: 

--Sajtos sonkagombocok
---------------------
10 dkg szezammag
10 dkg kremsajt
10 dkg daralt sonka
5 dkg reszelt sajt

A szezammagot - olaj nelkul - tepsiben vagy serpenyoben megpiritjuk,
tanyerban kihutjuk. 
A kremsajtot a sonkaval es a reszelt sajttal villagval osszedolgozzuk. 
Vizes kezzel 20-25 gombocot formalunk belole.
A piritott szezammagba forgatjuk, 1 orara hutobe tesszuk. 

Ez utobbit meg nem probaltam ki, de jonak tunik. 

Hat egyelore ennyi, ha esetleg eszembe jut meg valami, megirom. 

Sok sikert a keszulodeshez,

Ciao
Zita
+ - Re: lakodalom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Vik,

Szivbol gratulalunk!  Ma'r-ma'r remeltem, hogy a lakodalomra is meghivsz
mindnyajunkat, de hiaba...  :))  Bar en nem tudok recepttel segiteni,
biztos vagyok benne, hogy lesznek jo tanacsadoid a KONYHA tagjai kozul.

Udv.,
Martha

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS