Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 1144
Copyright (C) HIX
1998-03-06
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 hu"se'g (mind)  25 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX OTTHON *** #1142 (mind)  90 sor     (cikkei)
3 Re: majgaluska es tarsai (mind)  110 sor     (cikkei)
4 EGY ES MAS (mind)  113 sor     (cikkei)

+ - hu"se'g (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Robi,

>Nekem hazassagom elott az akkori baratnom nagyon akarta a testi
kapcsolatot, es en >reszben engedtem neki.

Nem nagyon ertem, hogyan lehet egy testi kapcsolatot "reszben" kivitelezni,
bar eleg elenk a fantaziam, mindenkeppen ketto ember kell hozza. Ha Erika
igazan szeret es Te is szereted, igazan nem vetheti a szemedre a
hazassagotok elotti idoket, es neked sem kell hogy buntudatod legyen. Akkor
azt a leanyzot szeretted, most meg a nejed, lehet hogy igy kijelentve nem
tul filozofikusan hangzik, viszont rengeteg buntudattol es szemlesutestol
kimeli meg az embert. 
Vessetek meg: a ferjemmel bizony egyutt eltunk az egyetem ideje alatt, negy
evig, csodalatos volt a "probahazassag" idoszaka. Aztan osszehazasodtunk, es
maga a hazassag tenye megujitotta a kapcsolatunkat anelkul, hogy az
ismeretlenbe valo ugras miatt egy kicsit is aggodtunk volna. Ma, marcius
hatodikan, pontosan tizenot eve vagyunk egyutt, es semmi ka'ra't nem latom a
probahazassagunknak. 


Hanna
********************************************************************
Things are not to be feared of. Those are to be understood.
					/Marie Curie/
********************************************************************
+ - Re: *** HIX OTTHON *** #1142 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szerbusztok Ottnonkasok!

Szeretnem megkoszonni a remek recepteket!

Van azonban egy-ket kerdesem, amin elakadtam.

>  bimbo, 1 közepes fej voroshagyma, vagy _salottahagyma_, so, bors,
>  1 baberlevel, 1 agacska _kakukkfu_ (vagy fel mokkaskanal szaritott,

Anyoka Maria, mi az a "salottahagyma", és - tudom, szornyu a
tudatlansagom - milyen a kakukkfu, es amugy mire jo? (egyebkent a
fustolt marhanyelvvel is bajban vagyok, mi az, hogy nez ki?)

A paradicsomos kelbimbot biztos, hogy nem probalom ki, me'g nyersen
csak-csak (reszemrol sokkal inkabb a paprikat), de nagyobb mennyisegben,
sutve, fozve, brrrr, nem szeretem. A kelbimbos ragu viszont nagyon jol
hangzik, meg fogom probalni!
-----------
Kedves Hanna, neked is koszonom, huslevesbe en is sok gezemicet szeretek
tenni, imadjuk pl. a brokkolit is benne (nnnna, Balazs persze semmi
ilyesmit, csak a Pizza meg tarsai...) Nem jutott viszont eszembe a
rakott kelbimbo, pedig nalunk a rakott karfiol nagyon "meno". Kosz az
otletet. 

> A kedvencem (sajnos ezzel egyedul bagyok a csaladban :() a
> rakott kelbimbo:
-----------
Kedves Saci!

 "meggyozodni rola, hogy nem keseruek-e. Ezt nem
> tudom hogy lehet megcsinalni anelkul, hogy vegignyalnank
> az osszeset:) az pedig azert nem valami gusztusos..:)) "

Nekem anyukam tanitott egy modszert, ami a kovetkezo (felelosseget NEM
vallalok!):
Az ugorkak :) veget le kell vagni (merettol fuggoen olyan 1-2-3
cm-nyit), a levagott "kalapkat" visszahelyezni az eredeti helyere, es
korkoros mozgassal osszedorzsolni oket. Sokszor. Addig, amig egy szurkes
hab jo boven meg nem jelenik  a vagasnal, ekkor bo vizzel jol le kell
obliteni oket es kesz. En szoktam hasznalni a modszert, DE elotte nem
nyalogatom oket vegig, mint Saci irta, igy nem tudom megmondani, hogy
nem volt keseru, vagy en tettem vele csodat, ezert irtam, hogy nem
garantalom az eredmenyt. Azert ha mukodik, ertesitsetek...

Meg valami...
> Hat, remelem kulhonban is sikerulni fog. A kenyerek kozott van kulonbseg, meg
latjuk, hogy ez ervenyes-e a krumplira is! :)
> saci
De meg mennyire !!!, abban  a zoldsegesben, ahova jarunk, _atlagban_
haromfele krumpli van. Persze, a legdragabb az, ami nekunk a "normalis",
szerintem rozsakrumpli, bar nem ertek hozza, a tobbit nem tudom, hogy az
itteniek mire hasznaljak. Valami rettenetes feher kulimasz lesz pl. az
egyikbol fozes utan. Az ize sem semmi...

Mas.
Mivel lehetne enyhiteni a "tavaszi faradsag" kellemetlen tuneteit?
Nagyon orulnenk valami jo otletnek. A vitaminkurat ne irjatok, azt
csinaljuk, esetleg valami mas...?

Hianyolom sokak irasait, pl. Imre (Anglia, talan turat vezet??, kedves
druszam, Szabo Mariann (Budapest),      Zoltan (Ausztralia, ne csak a
Tipp-be irj...), Kosar Erika és Jozsi (Komarom, mi van a kis
csinytevovel?),      Attila a remek irasaiva (Budapest), Pongracz Evi
(Finnorszag, nagyon elvezem en is a stilusat es nagyon hianyzik, es a
honlapjan lattam, hogy a noverenek valami csodaszep lanyai vannak, fiuk,
figyelem!), Bokor 
Eva (Los Angles, hova tunt?), Biro Zsuzsa (Worcester, mi van veletek?),
mi van a ket tucsoni Agival 
(Galambosi, Post), merre jarnak mostansag?
Nem is folytatom, pedig lehetne. Mindenkitol elnezest, ha kihagytam!
Maria és Farnsworth Eva pedig a legjobb irok _voltak_, emlekeztek meg
Toni (veluk mi a csuda van????) felmeresere?

No, jo volt azert emlekezni, de meg jobb lenne mindenfele hirt
kapni,csipkedjetek magatokat!

Robinak: nem tudunk szuper locsoloverset, de megprobalok begyujteni
v.mit.

Denesnek: haaaaat tudod, nekem jelenleg csak EGY lurko  (azert tudod,
hogy hattal barki ki lennek lugozva, mint az ujszulott pelenkaja :)) 
van a nyakamon (amugy van ketto), de olllllyan nyugos vagyok, hogy az
borzaszto (irtam, hogy a tavaszi faradsag...). Lehet, hogy ez a korral
jar, en is 37 vagyok, mint kedves nejed, es en is nehezen viselem, mint
ahogy o irta még tavaly (marmint a koromat), ez valami vizvalaszto, vagy
mi a frasz?).

Mindenkinek kellemes hetveget, 

Marianne #:)
+ - Re: majgaluska es tarsai (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [United States]
> A kovászos uborka receptjét örömmel olvastam.
> Feleségem megkért, hogy próbáljam megszerezni neki még két receptet:
> 1.) hogyan kell a májgombócot készíteni a levesbe?
> 2.) hogyan kell a krémet elkészíteni a krémesbe?
> 
> Nagyon hálás lennék a segítségért, mivel az én és barátaink hasáról van szó..
.
> 
>               Kézcscókkal és/vagy üdvözlettel,
>                                  Pista bácsi

       Szervusztok!
	Majgombocbol tobbfele van, aszerint, hogy mibe akarjatok
belefozni.
1. kristalytiszta huslevesbe
2. ragou-levesekbe
3. valamint ahogy szeretitek.
1:    
15 deka maj, lehet borju-, diszno-, es szarnyasmaj is. 
(Marhabol sokaig kell fozni, nem erdemes.)
teaskanalnyi reszelt voroshagyma, egy evokanal vaj/margarin/olaj,
egy evokanal finomra vagdalt petrezselyemzold, fel mokkaskanal so,
ket keshegynyi torott bors, egy egesz tojas es 4 deka liszt, vagy 
szitalt zsemlemorzsa.
          A majat kesfokaval vakard le a hartyajarol, aztan puresitsd,
vagy tord at szitan. 
A zsiradek felet forrositsd meg, futtasd meg rajta a hagymat,
amig a levet el nem fovi. Tedd ra a sot, petrezselyemzol-
det, borsot es keverd az egeszet at, majd dolgozd bele a majba.
Az egesz tojast a zsiradek masik felevel keverd habosra,
majd add hozza a majas kremet es legvegul dolgozd bele a 
lisztet, vagy a szitalt zsemlemorzsat.
         Belefozheted a lassan forrdogalo levesbe, vagy kulon
sos vizbe. 
Mokkakanallal formaljatok a gombocokat, akkor is epp eleg na-
gyok lesznek.
        De ha mindenaron ossze akarjatok magatokat koszolni,
akkor vizes tenyerrel sodorj gombockakat belole.
Kb. negyed ora kell a megfoveshez.
         Eloszor mindig probaljatok ki egy-ket gomboccal, hogy
egyben marad-e. Ha nem, akkor tegyetek bele egy-egy mok-
kaskanalnyi lisztet v. zsemlemorzsat.
3 perc fozes utan vagjatok kette egy gombocot, hogy kesz-e.

  2. Ragou-levesekbe
 	10 deka maj elkaparva, attorve, egy kaveskanal 
reszelt voroshagyma, egy evokanal finomra vagott petre-
zselyem zoldje, egy hejatol megfosztott zsemle, vagy annak
megfelelo (5-6 dekanyi) feherkenyer bele,  1 egesz tojas, 
keshegynyi morzsolt majoranna, csipetnyi bors, fel mokkaska-
nal so, egy evokanal vaj, 0,5-1  dl tej.
        Kisse sozott tejbe aztasd be a feldarabolt zsemlet/kenye-
ret. A zsiradekot keverd habosra a tojassal, add hozza a maj-
puret, a kicsavart zsemlet, a füszereket es alaposan dolgozd
ossze. Szord meg a munkalapot soval kevert szitalt zsemle-
morzsaval es erre szaggasd mokkaskanallal a masszat.
Hengergesd meg formara a gombockakat es fozd bele a
levesbe, vagy mint fentebb irtam, vizbe. Vizfelszinre-jovetel
utan meg 3-4 perc fozest igenyel.

   3. ahogy mi (is) szeretjuk

	6 deka buzadara ( magyarul griz),  10 dekanyi majpure,
2 evokanal zsiradek, egy egesz tojas, fel mokkaskanal so, egy
evokanal zoldpetrezselyem, torott bors.
         Verd habosra a tojast es aprankent verd hozza a zsiradekot.
Sozd meg, tedd bele a borsot, zoldpetrezselymet, majd a majpu-
ret is. A buzadarat kanalankent keverd el benne alaposan.
Ha nagyon folyekony lenne, akkor mindig egy-egy evokanal bu-
zadaraval suritsd. Lagy de nem folyos tesztat kapsz.
Nem szabad kemenynek lennie, mert sosem fo meg a kozepe. 
Hagyd allni legalabb fel orat. 
Mokkaskanallal szaggasd a lassan fovo levesbe ugy, hogy csak
lazan meritesz egy apro adagot es n e m !! nyomod ossze.
Igy nem lesz kemeny a kozepe.
Attol szamitva, hogy a feljonnek a galuskak a viz tetejere 
meg 10 percig  fozd gyongyozo forras mellett.

   Es most johet a kremes:
          Nyujtsd ki a leveles vajas tesztat ket lapba, susd szep
vilagosra forro sutoben.
          Habustben 4 tojas sargajat 1 dl tejjel keverj ki alaposan. 
Tegyel bele egy tasak (harom kaveskanal) vaniliascukrot.
Keverj el simara benne  5 deka rizslisztet es 15 deka porcukrot. 
Goz folott fozd fel  suru kremme.
         Verj fel kemenyre 6 tojas feherjet es verj bele 5 deka
porcukrot. Keverd ossze a forro vaniliaskremmel es azon
melegeben kend ra az egyik kisult lapra. Tedd ra a masik lapot
es kihules utan vizes kessel vagd kockakra.
Porcukorral szord meg.
Jó etvagyat hozza!
Udvozol 
                   Maria
<><><><><>
 [United States]
 Remelem, nem haragszol, hogy az elozo levelemben
> Anyoka Marianak titulaltalak, de olyan aranyosan hangzik.
> Koszonom  en is a receptjeidet,
> Udv, Eva
       Kedves Eva!
     Abszolut nem haragszom az Anyoka-jelzoert. Nagyreszt
igaz, leven ket unokam mar. Es van a listan egy Maria mar
korabbrol.
      Ha vami nem sikerul a receptekbol, csak irj nyugodtan
magan-emilkeben es valaszolok. Szivesen segitek.
       Udv
                         Maria
<><><><><><><>
+ - EGY ES MAS (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Megint egy par sor erejeig:

Denes! Isten az Atyam! Mar 9 honapos a csoppseg, hogy oregszetek:))))) En
nem... mar nem:((( De legalabb hallok rolatok. Folyik a nyalam a hurkak
hallatan... Na ezt azert nem kellett volna ilyen izletesen leirnod. Mikor
jutok en ilyen finomsagokhoz itt a tavolban! Majd. Marcius vegen haza kell
mennem, sajna van az UTAZAS. Nem mintha sok kedvem lenne hozza, de ott kell
lenni. Remelem, hogy addig kilabalok a milanoi nyavalyabol, lehet, hogy nem
is az a bajom. De nincs hangom. Halljatok ugye, hogy teljesen most is be
vagyok rekedve :)))

A mesekkel kapcsolatban:
Anyam mallett annak idejen a nagy agyban egyik oldalan a noverem, masik
oldalan a batyam, en a hasan (Denesek Ti ezt hogy csinaljatok a
gyerekekkel, annyian?) vasarnap reggelente: Anyu meseldd el az arva
kisgyereket! Nem is gondolok ra, mert meg most is libaboros vagyok. Mert
rosszul bant vele a mostohaanyja, es a kisgyerek a t emetoben megfagyott az
anyukaja sirjanal... Anyu meselte, persze atelessel, mi meg bogtunk mind a
harman. De utana olyan jo volt a valosagba belecsoppenni, hogy ez csak a
mese, es velunk ez nem tortenhetik meg, mert ott van mellettunk (alattam) a
draga jo anyank, hus-ver formajaban.

Hat es is lenne a jo meseknek a celja, hogy a gyerek biztonsagban erezhesse
magat a valosagban, mert azok a dolgok csak a mesekben tortennek meg!

Ezt most ne firtassuk, hogy barcsak ugy lenne! Mert hogy mi minden rossz
tortenik meg egyes reszein a vilagnak, azt tudjuk, szerencsere tv
hiradobol, ujsagbol, radiobol. De hat sokan most mar az oreg Europaban is
sok szornyuseget tapasztalnak a borukon.

Nem hagy nyugodni egy friss hir az itteni tv-bol. Ferraraban (Eszak olasz,
civilizaltnak mondott, jomodu varos lenne) a napokban a szunetben egy het
eves kislanyt ket nyolc eves kisfiu valosaggal megeroszakolt az iskola
WC-jeben. Ez mar nem mese, ez a valosag. Ehhez nincs mit hozzatenni.
Szerintem az a nyomorult TV a hibas, azzal a rengeteg szemet musorral. Es
gondolom, hogy sok szulo tart otthon porno tvkazettakat is, es amikor
nincsenek otthon, a kolkok nezegetik...

Mar itt is mozog a TV. Arrol beszelnek, hogy torvenybe kell foglalni, hogy
este 9 oraig csak olyan musorokat vetitenek, amelyeket a gyerekek is
nyugodtan nezhetik. Meg a TV hiradoban sem lehetne eroszakot,
gyilkossagokat bemutatni. 2002-ig kell vegrehajtani ezt a torvenyt. Ha ezek
normalisak? Hat akkor en leszek a kovetkezo pa'pa. Ha mar a rusnya joszagok
rajottek, hogy milyen karokat tud okozni a tv, akkor miert nem lehet a
torvenyt azonnal hatajba is leptetni??? Azt mar nem! Mert az is penzkiesest
okoz.  Addig a negy evig meg mennyi gyermeknek a letet kell vele
megnyomoritani?

Tegnap voltunk 26 eves hazasok! Lella lanyom fozott vacsorara - de
segitettem en is egy kicsit, mert akkor ejfelkor sem ettunk volna...
Keresemre krumplinudlit csinalt, spenottal. Nagyon finom volt. Meg sohasem
probaltam ki, mert nagyon bonyolultnak gondoltam. Nem az! Utana pedig
so:ro:s masszaban megforgatott apro rakocskakat sutott olajban. Meg salata.
Nagyon finom volt minden, de a legjobb, hogy egyutt csinaltuk,
beszelgettunk, izgultunk, hogy sikerul-e vagy sem.

A krumplis nudlit ki nem ismeri? Es a Szilvas gombocot?! (Ja ezt meg
kozbeszurom: Anyacskam, amikor nyaron itt volt, szilvas gomboccal akart
meglepni mindannyionkat, de itt vagy a krumpli, vagy a liszt nem jo hozza.
Mikor este kesobb hazaertem es vegre  vacsoraztam, mar olyan kemenyek
voltak, mint az agyugolyobisok. De akkor is finom volt nekem, mert anyu
csinalta!)
Anyacskam regen a szilvas gomboc melle kis apro nudlit is csinalt, amit mi
"Angyal bo:gyo:ro"-nek beceztunk;))) Hat kb. ilyen az olasz gnochi (ejtsd:
nyoki) is. Ezt aztan az olaszok cifrazzak, mert  a villa hatan
megtekerintik, es akkor hosszukasak es recesek lesznek. Hogy minek, soha
nem ertettem, mert a keszen vettek nagy resze a forro vizben egybol
szetmallnak es csak ugy formatlanul jonnek ki. Na mindegy raernek
ilyenekkel is foglalkozni.

Adom a receptet:

700 gr. hajaban fott lisztes krumpli
200 gr. megfott, nagyon jol kicsavart es atpaszirozott spenot
100 gr. vaj
so amennyi kell
liszt, amennyit felvesz.
Egy egesz tojas+egynek a sargaja.
Az anyagokat jol osszedolgozzuk, utana rudacskakat nyujtunk belole es kb.
2.5 cm hosszuakra elvagjuk. A rudakat  ceruzanal vastagabbra csinaljuk. Ha
valakinak kedve van cifrazni, a fentiekben leirtan, megporditeni a villa
hatan, hat tegye. Jobb nem lesz vele.
Lobogo sos vizben kifozzuk, amikor feljonnek mar jo is, de jo, ha
megkostoljuk, hogy kinek milyen az izlese.
Ra az ontet.
150 gr vajat felolvasztunk + 4/5 salvia levelet teszunk bele. No es az
elmaradhatatlan reszelt parmezan sajt.

(Ne kerdezzetek, hogy mi a salvia level. Nincs nalam itt szotar, haza nem
telefonalhatok, mert akkor: Mama meg mindig ott vagy, gyere gyorsan haza!
felkialtassal fogadnak, barki veszi is fel a kagylot. A salvia fuszer meg
nem is tartozik a munkamhoz, akkor meg azert kapok a fejemre, hogy meg csak
nem is dolgozok.) Igazuk van, de hat olyan jol esik nektek irni.

Lehet, hogy Zsalya? Leirom, hogy milyen formalya van. Itt csak frissen
hasznaljak. A levele landzsa formaju, ezustos zold, es mintha kis bolyhok
is volnanak rajta. Kellemes, eros illata van a levelnek. A rozmaringgal
egyutt a sutoben sult husok elengedhetetlen kelleke. Mivel is lehetne
helyettesiteni?!? Szerintem ha nincs, semmivel, az olvasztott vaj eppen ugy
megteszi, valami finom magyar reszelt sajttal. Pl. Trappista.

Jo etvagyat. Egyszer majd irok a kulonfele szines tesztakrol. Azt tudjuk,
hogy ez a tesztak hazaja, es olyan fantaziaval talaljak ki, hogy szinte
hihetetlen.
Persze elfelejtettem mondani, hogy szep zold szine van a gnochinak, es
kellemes ize.

Jo ejszakat gyerekek, es sogni d'oro (arany almokat)!
Puszi mindenkinek:
Izabella

(Persze, hogy par sort akartam irni, de most latom, hogy csak azt nem
irtam, amiert belefogtam. Na majd legkozelebb:)))

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS