Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 166
Copyright (C) HIX
1999-04-08
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Maradek sonka es egyeb nyam nyam dolgok (mind)  82 sor     (cikkei)
2 Re: tesztagyuras (mind)  28 sor     (cikkei)
3 bejelentkezes (mind)  23 sor     (cikkei)
4 gyomber, tea, husvet (mind)  47 sor     (cikkei)
5 Mazsolas habos lepeny... (mind)  20 sor     (cikkei)
6 Habos linzer... (mind)  16 sor     (cikkei)
7 Trockensaure (mind)  8 sor     (cikkei)
8 Udvozollek Benneteket! (mind)  45 sor     (cikkei)
9 knedli (mind)  8 sor     (cikkei)
10 omlos tesztak (mind)  28 sor     (cikkei)
11 kenyersutogep - wok (mind)  13 sor     (cikkei)
12 osterbrot kenyersutoben (mind)  14 sor     (cikkei)

+ - Maradek sonka es egyeb nyam nyam dolgok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Mindenkinek!

Csak azoknak a kepviselofankosoknak adok igazat, akik allitjak, hogy sem 
eleszto sem sutopor nem kell hozza. Az viszont feltetel, hogy a tojasokat 
egyenkent es mar a tuzrol leveve keverjuk hozza. Kanalainktol es 
sutoinktol fuggoen kinek kisebbek, kinek nagyobbak lesznek, de mindegyik 
egyforman finom, ha jol csinaltuk es foleg jol megtoltottuk 
vaniliakremmel.

Meg egy ennel kiadosabb valtozata is van;
A vaniliakrem tetejere felvert tejszinhab is kerul es a kalapokat 
olvasztott haztartasi csokival izles szerint "spricceljuk" avagy 
"locsoljuk". /Nem am csak a fiuk tudnak igy -ugy - amugy!/

>Felado : Csavajda Laszlo
Mar megint jot foztel, de most mar gyanus vagy nekem egy kicsit.  Mennyit 
segit be anyukad a jo kis receptekhez? 

>Felado :  [Hungary]
>Van ket fogadott fiam, 10 es 12 evesek.
>Az egyik nem eszi meg a hust, a masik a krumplit, meg a rizst, a fozelekeket 
egyik sem.
Figyelj, ne keseregj! Az en nem fogadott negy gyerekem is hol ezt, hol 
meg azt nem szeretik. Nagy dolog es mar regen nem csinalunk belole 
problemat. Ja, tobbnyire nem csak negy van a baratok es baratnok reven, 
de ha jo kajat foz az ember minden elfogy meglatod. Nalad kiskamaszokrol 
van szo es ne adj nekik mast. meg akkor sem, ha ugy erzed ezert 
megutalnak/Dacbol is csinaljak./ Atmeneti allapot es hamar beallnak arra, 
hogy ez van - ezt kell szeretni/magukban mar regen elismertek, hogy 
finom, de juszt sem esznek./ viszont ejszaka lehet, hogy eltunik a kaja. 
A hutobol is akar es barmi./

>Van otletetek, mit csinˇljak?
Igen, a fentebb emlitettek. Nem benned van a hiba es ne add fel. Fozzel 
csak tovabbra is mindenfele jokat, hamarosan eredmenye is lesz. Eleinte 
fozz ketszemelyes adagokat/OK, kicsit tobbet/ es bizd rajuk, hogy mit 
esznek ezenkivul, ha semmit nem ehetnek a hutobol. Utaljanak, de elmulik 
es igen hamar nagyon ehesek lesznek es ezzel az osszes gondod megszunik, 
mert a kiskamaszok is gyerekek.
/Bocs nem szunik meg, mert egyre nagyobb mennyiseget kell fozzel, ahogy 
nonek./

>Felado :  [Hungary]

>Nahat. Kiprobaltam!!! Az afrikai teat. Fantasztikus. Nagyon finom. Frissit is.
Koszi!!! Az osszes fiu bezzeg egybol leallt, mert elegge edes - tejes 
dologrol van szo. Zoltanom sem szereti igazan, de elismerte, hogy 
tulsagosan is frissito es eppen azert nem issza, mert "aludni" is 
szeretne neha...

>A gizeng nem jott be. Napok ota iszom,de semmi (instant)
En sem tapasztaltam frissito hatast, de azt halottam rola, hogy 
jelentosen meghosszabbithatja eletunket, tehat ne hagyd abba ezt sem. Az 
afrikait igeny szerint hasznalhatod:-)

**Tucsi**
>A het vegen kiprobaltam az osterbrot-ot. Harmadolva a mennyisegeket
>kenyersutogepben tokeletes lett.
Mirol van szo? A kenyerben sutott sonkarol?
Mar tobben is irtak rola es ebbol erre a kovetkeztetesre jutottam. 
Irjatok meg, hogy valojaban mirol van szo!

A maradek husveti sonka felhasznalasarol:

A sonkas tesztat eddig senki nem emlegette, de nagyon finom es nem 
annyira tomeny husveti. Legalabb ket napot varni kell Husvet utan, de 
akkor mar johet.

A sonkat apro kockakra vagjuk, otthon nagykockat - mashol barmilyen 
hasonlo jellegu tesztat kifozunk szemelyek szerint/pl 4 szemely 1/2 kg 
teszta/. Tuzallo nagyobb jenaiba vagy kisebb tebsibe eloszor egy pici 
etolajat ontunk, egy sor tesztat rakunk, majd elkezdjuk szorni az aprora 
vagott sonkakockakat. Meg egy sor teszta es ujabb sonkakockak, amig a 
keszlet tart.

2 tojast felverunk es 2 evokanal liszttel, 1 kavekanal soval,  1/2 
kaveskanal oroltborssal es kb 1 liter tejjel elkeverjuk az egeszet. 
Raontjuk a tesztara egyeletesen elosztva es megszorjuk reszelt sajttal. 
Addig sutjuk, amig a teteje szep piros nem lesz.Barmilyen salata es 
savanyusag passzol hozza.

Talan beferek, udv mindenkinek: Edit
+ - Re: tesztagyuras (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

ime egy egyszeru pogacsa recept, a kepviselofank es a tesztagyurasi undor ihlet
ett:

Sajtos golyok

2 es fel dl tejben 8 dkg vajat/margaring kiskanal soval felforralunk,
belekeverunk 16 dkg lisztet, jol eldolgozzuk. Jo allapotu karizom szuksegelteti
k.
Ezutan 3 tojast egyenkent belekeverunk, a vegen 12 dkg reszelt sajtot beledolgo
zunk.

Vajas-lisztes tepsibe dionyi gombocokat formalunk, es kozepes homersekleten meg
sutjuk, amig a tetejuk aranybarnava sul.

Elonyei:
1) nem kell lisztet margarinnal morzsolni
2) nem uszik a konyha lisztben
3) egyetlen egy edenyt piszkolsz csak be :-) meg egy fakanalat es tepsit

Nagyon finom!! Jo etvagyat.

Udv,

Roni, a megtestesult lustasag

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: as4-dialup-10.io.com)
+ - bejelentkezes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Eme hozzaszolasommal most debutalok, de mar hetek ota feliratkoztam a
listara, es meg kell, hogy mondjam, nagyon jol erzem magam kozottetek! 
Mindossze 1 eve muvelem a fozes tudomanyat - fel eve vagyok ferjnel -, s
bar muszalybol kezdtem el, mara az egyik kedvenc foglalatossagomma lett.
(Ferjem nagy oromere. :)) Na, de amiert irni kezdtem:
	A rossz etvagyu, valogatos gyerek temajahoz csak annyit, hogy magam is
ilyen lennek, csak nagyban. :) Tapasztalatbol mondom: semmifele "terror",
v. kenyszerites nem hasznalt, ha szamomra utalatos kajat tettek elem.
Egyszer adtam be a derekamat (kelkaposzta fozelek), de hamarosan megbanta a
csalad, hogy belemszuszakolta, ugyanis iszonyatosan rosszul lettem tole, es
ennek lathato jelei lettek a menza folyosojan. :) A kirandulas, testedzes
mint "eheztetes" viszont nagyon jo otlet. (Szinten tapasztalat, ua.
eredetileg pedagogus volnek.)
Kedves szulok, ne aggodjatok, az evek soran rengeteget valtozik csemetetek
izlese! Addig meg kitartas! :) 
	Es egy keres-kerdes: vettem egy hatalmas pulykamellet, tele vele a csopp
kis fagyasztorekesz, ideje elkesziteni. Nem tud valaki egy szuper receptet?
Bennetek jobban bizom, mint a szakacskonyvekben. :)
Kosz!

Zsuzsa
+ - gyomber, tea, husvet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv a Konyhasoknak.

Bocs, hogy mar egy hete lefutott temat hozok fel, de egyszeruen nem 
tudtam olvasni a listat -tavaszi szunet, husvet, miegymas...-

Gyomber: a vasarolhato gyomber helyett lehet-e hasznalni a vadgyombert? 
Ez mifelenk sok erdoben surun terem, olyasmi az illata, mint a 
szegfuszegnek (azt hiszem, a nepi neve szegfuszagu gerely), az ize huzos.
A kertben elultettem egy tovet, es ketszer akkorara nott egy fel nyar 
alatt, mint volt. Ha lehet hasznalni, akkor meg viszek haza belole...

Tea: irtatok, hogy isztok ginzeng-teat, es nem mentek orvoshoz :-))
En sajat keszitesu teat iszok kb. 5 eve, es azota 2-szer voltam osszesen 
kicsit beteg, orvost nem nagyon lattam... Minden reggel fel liter, 
lehetoleg elozo este leforrazott, es reggel felmelegitett teat iszok. 
Tudom, hogy gyogyteaknal -legalabbis a legtobbnel- a fenti muvelet 
szentsegtoresnek szamit (2 perc helyett fel nap, raadasul felmelegitve...)
, de szerintem ez igy a jo. 12-fele gyogynovenybol van osszekeverve, 
evente 2-3 alkalommal kell az alapanyagokat megvenni, tehat egy fel evig 
is kitart. Ha valakit erdekel, akkor az osszetevoket es az aranyokat 
bekuldom ide. Furi ize van, meg kell szokni.

Husvet... na egy kicsit elkestem. Topy irta, hogy az edes turot ugy 
csinaljak, hogy 3 l tej + 30 tojas. Nalunk kicsit mas az arany, most 
peldaul 2 l tej es 70 tojas... meg 15 szem szegfuszeg, 10 db fahej, 
vaniliascukor, kristalycukor izles szerint (nagymamam nem tudta 
megmondani, mennyit tesz bele, o mar erzi). Nalunk ez sargaturo nev alatt 
fut. Fozeskor fontos, hogy forrovizben kell fozni, tehat egy nagyobb 
fazekban forr a viz, es ebben van benne egy masik, amiben az alapanyagok 
melegszenek (nem fog foni). A tejet elore oda kell tenni a vizbe, hogy 
melegedjen, kozben a tojast meg lehet torni (ajanlatos mindegyiket 
eloszor egyenkent egy kistanyerba torni, majd ha jo, csak akkor a 
tobbihez boritani. Kellemetlen, es draga, ha az utolso zap, es zutty 
belemegy a tobbihez, lehet az egeszet eldobni.), osszekeverni a tobbi 
hozzavaloval, es mehet a meleg tejbe. Ezt is addig kell keverni, mig a 
leve le nem tisztul, es a fakanal meg nem all benne. A levet nem 
kell/szabad kionteni, ha meghul, maganal a turonal is finomabb 
(osszefutott a szamban a nyal...).
Probaljatok ki jovo husvetkor, mert akkor finom (kalaccsal, sonkaval...)

Tovabbi jo szakacskodast.

--
  NGabor

e-mail:         #Linux forever! (SuSE 6.0;   2.2.4)
***Jegviragos ablakot mar lattam. Megfagyott pingvint meg nem...***
+ - Mazsolas habos lepeny... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !
Osszegyurunk 25 dkg lisztet 15 dkg margarinnal, 1 egesz
tojassal, 1 csom. sutoporral, 6 dkg porcukorral es 1 csomag vanilias
cukorral. Legalabb 1 orara, de meg jobb ha 1 ejszakara hutobe
tesszuk.
Kozben 2 ek. rummal megontozunk 1o dkg jol megmosott mazsolat,
es hagyjuk, hogy megszivja magat. A tesztat ezutan akkora lappa
nyujtjuk, hogy kibelelhessunk vele 1 kozepes nagysagu tepsit, es
forro sutoben, eros langon felig megsutjuk. A sutobol kiveve
barackizzel megkenjuk, a rumbol kiszedett mazsolaval megszorjuk.
Kemeny habba verunk 5-6 tojasfeherjet, belecsavarjuk fel citrom
levet, osszekeverjuk 2o dkg kristalycukorral es az aztatasbol vissza-
maradt rummal. A teszta tetejere simitjuk, es visszatoljuk a forro 
sutobe, de a tuzet mersekeljuk. Inkabb szaritjuk, mint sutjuk, mig
a hab meg nem kemenyedik, es halvany rozsaszinu lesz. Ha ido
elott pirulni kezdene, a tetejere tiszta papirlapot fektetunk, ugy sutjuk
tovabb. A tepsiben hagyjuk kihulni, majd hideg vizbe martott kessel
kockara vagjuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Habos linzer... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
10 dkg cukrot 20 dkg vajjal vagy margarinnal 30 dkg liszttel, 1 
tojassal es keves tejjel osszedolgozunk. 2 részre osztjuk, 2 
lapban kisutjuk.

A krem: 4 tojasfeherjehez 20 dkg cukrot adunk, es goz folott
suru habba verjuk. 2 ek. baracklekvart es nehany csepp citrom-
levet keverunk hozza. Meg melegen az egyik kihult lapra ontjuk
es elsimitjuk, majd rahelyezzuk a masik lapot. 

Maz: 12 dkg cukorbol fondant keszitunk, amit rummal izesitunk,
es surun racs alakban a teszta tetejere csurgatunk. A tesztat
6 cm-es kockakra vagjuk. Frissen nehezen vaghato, ezert
ajanlatos a lapokat elozo napon megsutni.
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Trockensaure (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

A multkori kenyer-sonkareceptben nem tudtam leforditani a Trockensaure
szot-mert nem voltam benne biztos, hogy kovaszt jelent, illetve
pontosabban szaritott kovaszt.
De otthonrol jott a segitseg, miszerint: Trockensaure-szaritott kovasz
Udv
Vica
+ - Udvozollek Benneteket! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Uj vagyok es eddig csak olvasgattam, most irok is.
 A kedvenceimmel kezdem:

"Krumplitorta"

A kislanyom nevezte el igy ezt a sokfelekeppen elkeszitheto etelt.

Az alap recept:

Lereszelunk 50 dkg burgonyat(almareszelon)
sozzuk,borsozzuk
serpenyoben zsiradekot (vajat,margarint) forrositunk
a reszelt burgonya felet ellapitjuk rajta es rateszunk csikokra vagott
felvagottat a kozepebe, majd a burgonya masik felevel befedjuk.
Eros langon fedo alatt kb. 15 percig sutjuk(a krumpli ezalatt ropogos lesz
az aljan) es mint palacsintat megforditjuk(gyakorlottab konyhamuveszek
palacsinta modjara fordithatjak, de jobb ha a egy megfelelo meretu tanyert
raboritunk, egy gyors mozdulattal megforditjuk, majd visszacsusztatjuk a
serpenyobe). Szinten lefedve meg 10 percig sutjuk es tanyerra csusztatva
azonnal talaljuk.

Tobb szemelynek es aki nem szeret a "tuzhely" mellet allni, vagy fel, hogy
odaeg:

Zsiradekkal kikent tuzallo talba teszem a burgonya felet, rateszem a
tolteleket ,a burgonya masik felevel befedem(ne legyen tul vastag, inkabb
lepenyszeru). Vigyazok arra, hogy a burgonya oldalrol is ott legyen. A
tetejere egy keves zsiradekot morzsolok, es  forro sutoben addig sutom mig a
teteje(piros lesz(kb. 25-30 perc)
En inkabb igy szoktam, mert nagyobb adag keszitheto, es cikkekre vagom.
Innen johetett az  elnevezese is.

Sokfelekeppen keszithetjuk:

tehetunk bele fustolt kolbaszt
maradek sultet(kicsit utanfuszerezzuk)
lecsepegtett leveszoldseget(vegetarianus)
Szerintem a burgonya mindent elbir, de soha ne tegyunk bele sok levet engedo
betetet, es mindig eroteljesen sussuk!

Salataval v. savanyusaggal talalom.

Jo etvagyat!

Istvan
+ - knedli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Konyorgok, valaki irja meg az eredeti knedli receptjet. Pragaban elok
elonyben :-)
Itt Bekescsaban csak egy pancsot adnak knedlikent. Surgos, es ha lehet
maganba is.

Teffy

www.extra.hu/teffy Internet Aruhaz
+ - omlos tesztak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Miutan az elottem szolok behatoan elemeztek a kelt tesztak keszitesenek
fortelyait, en az omlos tesztakhoz adnek nehany otletet.

Kedves Zita!
Oszinten egyutterzek Veled, en is utalok mindenfele kulimaszokban turkalni,
ezert kidolgoztam ket modszert ennek elkerulesere.Az omlos tesztanal
kulonben is fontos momentum, hogy lehetoleg minel kevesebbet erint-
kezzen a kezunkkel, mert a melegtol megolvad a zsiradek, es a teszta
*ele'g*.

1. Nem teljesen fagyos zsiradekot hasznalok, es megprobalom villaval
   minel egynemubbe nyomkodni, es csak a vegen atmorzsolni nehanyszor.
   Ilyenkor mar nem ragad a kezemre.

2. Gyurodeszkara boritom a lisztet, a zsiradekot kessel kisebb forga-
   csokra vagva belekeverem, es nyujtofaval elkezdem gyomoszkolni.
   A raragadt darabokat kessel eltavolitom, es visszarakom a lisztbe.
   
A kelt tesztakkal ellentetben itt arra kell ugyelni, hogy ne legyen
tul meleg a helyiseg, es az eszkozok, amikkel dolgozol.

Remelem, segitettem.

Udv mindenkinek

Ica
+ - kenyersutogep - wok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

1. Kenyersutogeppe szolo mindenfele recept erdekelne.

2. Most vettem egy wokot. Erdekelnenek konnyen keszitheto kinai receptek,
kulonosen csirke es marha.


Varom a recepteket

Koszi

Tucsi
+ - osterbrot kenyersutoben (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Roppant egyszeruen elkeszult a kenyersutoben az osterbrot:

Minden mennyiseget harmadoltam.

1. Ahogy a recept irja, megcsinaltam a kovaszt.
2  Kikevertem a tojassargat a vajjal.
3. Mindent beleontottem a kenyersuto gepbe es az alapprogramon
elinditottam. Kozepes barnasagra allitsd be.

Igaz, hogy nem olyan szep a formaja, de csak 5 percet dolgoztam vele :)

Tucsi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS