1. |
krumpli + polip (mind) |
79 sor |
(cikkei) |
2. |
=?us-ascii?Q?Va=3A_=2A=2A=2A_HIX_KONYHA_=2A=2A=2A_=2310 (mind) |
159 sor |
(cikkei) |
3. |
Dietas hussalata... (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
4. |
Kedvencem a hussalata... (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
5. |
Disznotoros etkek 1. (mind) |
34 sor |
(cikkei) |
6. |
Disznotoros etkek 2. (mind) |
47 sor |
(cikkei) |
|
+ - | krumpli + polip (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [Hungary] irta:
>Manapsag mar nem nagyon latni olyan szep rozsaszin hejut.
Csodalkozom. En szinte csak olyant latok, foleg nyaron es osszel.
>Van otletetek, hol lehet tobbfelet is kapni. Van nehany nemet
>receptem is, azok is ugy kezdodnek, hogy lisztes, konnyen fo:vo", kifli,
>edeskes krumpli stb. Ez nalunk csak alom???
A Rakoczi teri csarnokban gyakran lehet kiflikrumplit kapni. Nemreg is
vettem. Nyaron a Hunyadi csarnokban az ostermelok is arultak. A Klauzal
teri csarnok elotereben vegre "nem rozsa" valszeg ella, vagy ahhoz
hasonlot kaptam. Nem volt kiteve. - Mondtam, hogy beszelgetni kell a
hentesekkel, lam a zoldsegesekkel is! - de keresemre adtak a pult alol.
A Cora-ban meg edesburgonyat lattam. Ez nem krumpli, egeszen mas noveny,
Afrikaban
nepeledel.
De a legjobb tipp, amit adhatok, hogy Becsben jarva bizony jobb krumplit
is kell hozni. Meg sargarepet, azaz Zukkerkatottent.
Osszehasonlithatatlanul jobbizuek, mint az itthon kaphatoak, es nem is
kerulnek tobbe. Sokszor nezett mar a vamos, mikor kinyitottam a
csomagteret neki, es latthatta, hogy nem vicc, amit mondtam. Zsakokban
allt benne husz kilo krumpli, meg ot kilo sargarepa. 8-) Egyebkent
ajanlom, ha arra jartok, vegyetek Pfanni
krumplipureport. Sokkal jobb, mint az itthon kaphato Knorr. Szinte
megkulonboztethetetlen a hazilag keszitett krumplipuretol. Es egy perc
alatt kesz. Csak jo tej, margarin, es egy tojassargaja kell hozza.
Apropo jo tej. A Rakoczi teri csarnokban [nyilvan mashol is] lehet kapni
igazi tejet. Valami nagyobb maszek tejtermelo termeke. Barna nemet
kupakos tejesuvegben aruljak. Sajnos az uvegbetet asszem 100 Ft, de
visszavaltjak. Ahhoz kepest a tobbi csak feher viz.
A vilag legegyszerubb, legfinomabb eloetelet kinalom az inyenceknek:
Hozzavalok:
1./ Livio dobozos olaj. Ez nem cserelheto fel ebben a receptben semmi
massal!!!! Beszerezheto a Lajtatol nyugatra, fel literes dobozokban,
sokaig elall. [Nem oliva olaj!]
2./ Cirtom, hagyma, hegyes zoldpaprika.
3./ So, cukor ecet, feketebors, baberlevel.
4./ Nagymeretu mirelit polip. [Legalabb fel kilo/ db.] Neha beszerezheto
a Rakoczi teren, gondolom mas tengerihalasnal is.
Ne ijedjen meg senki! A polip rendkivul gusztustalan egy allat. Randa,
tapadokorongos sotet nyalkas dog, kesz horror. De az etel kifogastalanul
gusztusos, belul feher, kivul halvanyrozsaszin szinhus. Es egyaltalan
nincsen halize!!!! Muncheni gorog _luxus_etterem szakacsatol sirtam ki a
titkot, a Livio salataolaj szuksegesseget, tobb kevesbe sikerult
kiserletezes utan. Annak a boros, tapadokorongos, tisztitatlan
polipsalatanak, amit gorogorszagban apro polipokbol csinalnak, meg a
polipkonzerveknek ehhez nem sok koze van.
Polipot bo sos, kicsit ecetes, nagyon kicsit cukros, ket baberleveles,
borsos vizben nagyon sokaig fozni, mig teljesen puha nem lesz. [Esetleg
tobb ora] Utana a teljes boret tompa kessel leszedni, hogy csak a
"hengeres" tiszta, kivul rozsaszinu husa maradjon. [A pucolt
fejholyagja is felhasznalhato] Ezeket kb. 1-2 centis darabokra vagni.
A fel-negyed karikakra vagott hagymat es az erejetol megtisztitott
felkarikara vagott zold [tenyleg zold] paprikat forro vizben kb. fel
percet pusirozni. Ne legyen teljesen lagy!
Felig citromlebol, felig Liviobol bo salatalet kesziteni nagyon keves
soval, frissen torott feherborssal, ugy hogy huzamosan keverjuk
habverovel. Ebbe beletenni a polipot, a hagymat, es a zoldpaprikat. A
salatale majdnem fedje el a hust. Hutoszekrenyben lehuteni.
Masnap a legjobb. De meg soha sem tudtam megvarni a masnapot.
Draga. Egy kilo polip 2000.- Ft, es fozes, tisztitas utan kb. 30-35 deka
marad belole. De felulmulhatatlan. En is csak nagyobb unnepeken,
szulinapokon keszitem. Mindenkinek nagyon izlett, meg az anyosomnak is.
O persze csak utolag tudta meg, hogy polipot evett. De utolag sem banta.
Udv, Peter.
|
+ - | =?us-ascii?Q?Va=3A_=2A=2A=2A_HIX_KONYHA_=2A=2A=2A_=2310 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Forizs Csaba
FEFO Kft.
-----Eredeti uzenet-----
Felado: HIX KONYHA [SMTP:]
Kuldve: 1999.februar.3. 2:26
Cimzett:
Targy: *** HIX KONYHA *** #101
> -----------------------------------------------------------------------
Issue____________: *** HIX KONYHA 101 ***
Date_____________: Tue Feb 2 20:26:03 EST 1999
Publisher________: Hollosi Information eXchange /HIX/ http://hix.com
Disclaimer_______: Authors bear full responsibility for their articles.
> -----------------------------------------------------------------------
Hozzaszolas______: >
Megrendeles______: > vagy >
Lemondas_________: > vagy >
Segitseg_________: >
Supervisor_______: >
Copyright________: http://www.clari.net/brad/copymyths.html
> -----------------------------------------------------------------------
HIXWEB___________: http://www.hix.com http://www.us.hix.com
KUKKER___________: http://kukker.com
ARENA____________: telnet arena.hix.com telnet arena.us.hix.com
HEUREKA__________: http://heureka.net.hu http://heureka.hungary.com
RADIO/TV_________: http://www.hungary-online.com
UTAZAS___________: http://magellan.net
> -----------------------------------------------------------------------
Tartalomjegyzek:
----------------
> Felado : [United States]
> Temakor: fritoz olaj? ( 3 sor )
> Felado : [Hungary]
> Temakor: pogi ( 16 sor )
> Felado : Csavajda Laszlo
> Temakor: Fokhagymas csirkemaj... ( 25 sor )
> Felado : [Hungary]
> Temakor: krumpli ( 18 sor )
> =======================================================
> Felado : [United States]
> Temakor: fritoz olaj? ( 3 sor )
> Idopont: Mon Feb 1 23:17:25 EST 1999 KONYHA #101
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kerlek, magyarazzatok meg: milyen az a fritoz olaj? Mibol keszul?
Martha
> =======================================================
> Felado : [Hungary]
> Temakor: pogi ( 16 sor )
> Idopont: Tue Feb 2 08:46:33 EST 1999 KONYHA #101
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sziasztok!
En mar megint csak kerek valamit... A ferjem imadja a tepertos pogacsat,
tud valaki valamilyen kulonlegesen finomat sutni? Hogyan csinalja?
Ezuton koszonok meg egyszer minden pizzareceptet. Sorban kiprobaltuk
mindet, egyik jobb volt, mint a masik. Az olasz mini-pizzakemencet csak
ajanlani tudom mindenkinek, mert meg en sem hittem el, de tenyleg
egeszen mas lesz benne az ize es az allaga is.
Mostanaban rakaptunk a szinten karacsonyra kapott raklett-sutore is.
Nagyon hamar kesz rajta minden, ki lehet elni a fantaziat es jo program
maga a sutes. Akinek van kozuletek, mit szokott rajta sutni? (Hatha
kapok jo tippeket a meglevokon kivul).
Noemi
> =======================================================
> Felado : Csavajda Laszlo
> E-mail : [Hungary]
> Temakor: Fokhagymas csirkemaj... ( 25 sor )
> Idopont: Tue Feb 2 09:43:54 EST 1999 KONYHA #101
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szervusztok konyhasok!
Eddig csak olvastalak Titeket, most es ezentul
szeretnek finom receptekkel szolgalni es Toletek
kapni. Remelem intenzivebb lesz a lista forgalma.
Nem kell felreerteni, nem altalam. :) Ime egy egyszeru
etek.
Hozzavalok:
5o dkg csirkemaj
1o-1o dkg zoldpaprika es paradicsom
2 gerezd fokhagyma
3-4 ek. olaj
pirospaprika
majoranna
so.
Az aprora vagott hagymat az olajban uvegesre piritjuk,
hozzaadjuk a kisebb darabokra vagott majat es nagy
langon piritjuk. Megszorjuk pirospaprikaval, majorannaval
es beletesszuk a zuzott fokhagymat. Vegul hozzaadjuk a
szeletekre vagott paprikat es paradicsomot, keszre piritjuk.
Sos burgonyaval kinaljuk.
--
Jo etvagyat! :)
Udvozlettel: Csavajda Laszlo
> =======================================================
> Felado : [Hungary]
> Temakor: krumpli ( 18 sor )
> Idopont: Tue Feb 2 11:24:56 EST 1999 KONYHA #101
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kedves Konyhamuveszek!
Eppen kedvenc musoromat nezem a RaiUno-n es a sarga irigyseg tolt el.
Sokfele krumplis etelt keszitenek (persze mindet par perc alatt - nem
gyozom kapkodni a fejem), de a lenyeg: legalabb 10 fele krumplit latni. Es
persze a kulonfele kajakhoz kulonbozo krumplifelet hasznalnak.
Meg emlekszem, gyermekkoromban volt a rozsakrumpli. Manapsag mar nem nagyon
latni olyan szep rozsaszin hejut. Van otletetek, hol lehet tobbfelet is
kapni. Nagyon rosszak a tapasztalataim, mar a nagyobb szupermarketekben is
olyan koszosan aruljak, hogy ember legyen a talpan, aki latja, hogy most
sarga, barna vagy rozsaszin heju. Mert kiirva ugysincs. Van nehany nemet
receptem is, azok is ugy kezdodnek, hogy lisztes, konnyen fo:vo", kifli,
edeskes krumpli stb. Ez nalunk csak alom???
Csak azt ne mondjatok, hogy van sokfele vetokrumpli es termesszek a
kertemben! :))))
Sziasztok,
Zita
> =*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=
> *=
> =* Hollosi Information eXchange /HIX/ -- http://hix.com
> *=
> =* -------------------------------------------------------------------------
> *=
> =* TIPP -+- GURU -+- MOKA -+- RANDI -+- HIR -+- JATEK -+- VITA -+- NARANCS
> *=
> =* AGYKONTROLL AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILOZOFIA HANG KUKKER
> *=
> =* KORNYESZ KULTURA MOZAIK NY OTTHON PARA SPORT TANC TUDOMANY UK WEBMESTER
> *=
> =* -------------------------------------------------------------------------
> *=
> =* Automata segitseg: >
> *=
> =* Ha az nem eleg: >
> *=
> =* Utolso szalmaszal: > Hollosi Jozsi, Internetist /HIX/
> *=
> =*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=
> *=
|
+ - | Dietas hussalata... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok galambok es konyhasok!
Hozzavalok (1 szemelyre):
8 dkg pulykamellfile
1 tk. olaj
1 nagyobb burgonya
1 kisebb alma
2 metelohagyma
1 sargarepa
2 ek. joghurt
so
borsikafu.
A hust megsozzuk, majd kiolajozott serpenyoben
keves viz hozzaadasaval puhara paroljuk. A burgonyat
es a sargarepat megtisztitjuk es sozott vizben felpuhara
paroljuk, majd leszurjuk. Amikor kihultek, a hust, a zoldsegeket
es a kimagozott almat hosszu csikokra vagjuk, a hagymat szara-
val egyutt felkarikazzuk es egy salatastalba tesszuk. A joghurtot
enyhen fuszerezzuk, majd ovatosan osszekeverjuk a salataval.
Fogyasztas elott jol lehutjuk. (ollozas)
Jo etvagyat! :)
Udvozlettel: Csavajda Laszlo
|
+ - | Kedvencem a hussalata... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szevasztok konyhasok!
Gyorsan elkeszitheto es finom!
Hozzavalok:
1 tubus majonez
1 doboz tejfol
1 kg-os mexikoi zoldsegkeverek
30 dkg kulonfele felvagott vagy
gepsonka vagy virsli
A zoldsegkevereket keves sos vizben megparolni,
a husfeleket aprora vagni, az egeszet osszekeverni
es hutobe tenni, hogy az izek jol osszeerjenek. (Eleg 1-2 ora is.)
--
Jo etvagyat! :)
Udvozlettel: Csavajda Laszlo
|
+ - | Disznotoros etkek 1. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok konyhatarsak!
Aki a soltvadkerti (aki nemtom megvan -e meg) SZAKAL
LASZLO foztjet csak 1 -szer kostolta, az orommel latogat
ide ujra, mert itt mindig finom falatok, kulonleges izek es
igazi vendeglatas varja. SZAKAL LASZLO 1-ik hobbija a regi
szakacskonyvek, receptek, etelleirasok gyujtese, amelyeknek
alapjan a mar elfeledett, valamikor hasznalatos fuszerekkel
etelkulonlegessegeket varazsol a vendeg asztalara. Mivel
itt a disznoolesek ideje, a soltvadkerti inyesmester gyujtesebol
adok kozre nehany toros receptet.
Toros leves 4 szemelyre:
Hozzavalok:
15 dkg sertesmaj
10 dkg sertestudo
10 dkg sertessziv
1 db sargarepa
1 db petrezselyemgyoker
fel baberlevel
1 kis fej hagyma, so.
A belsosegeket felig megabaljuk, abalas után apro
kockara vagjuk. A zoldsegfeleket karikara vagjuk
ossze es az aprora vagott hagymaval, valamint a
belsosegekkel, baberlevellel, 1 kiskanal zsiron
parolni feltesszuk. Meg-megkevergetjuk es
idonkent pici vizet ontunk alaja, hogy le ne suljon. Ha
mar majdnem puha, hideg vizzel felengedjuk, izles
szerint sozzuk es az egeszet lassu tuzon puhara
fozzuk. Ecettel vagy citrommal izesitjuk. Gyenge
fokhagymas, paprikas rantassal berantjuk.
--
Jo etvagyat! :)
Udvozlettel: Csavajda Laszlo
|
+ - | Disznotoros etkek 2. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szevasztok!
Ime a folytatas:
Sutnivalo kolbasz
Hozzavalok:
5 kg sertecomb
5 kg sertesdagado
24 dkg so
3 dkg torott bors
12 dkg csipos pirospaprika
4 dkg peppe tort fokhagyma (dietasok a dagado helyett
sovany marhahussal szarazabb nem zsiros kolbaszt keszithetnek).
A csikokra vagott hust kozeplyuku husdaralon lehajtjuk,
majd a fuszerekkel jol osszegyurjuk.Tisztara mosott vekony
sertesbelbe toltjuk. Utana nyomban zsirban suthetjuk.
Cukros szalami
Hozzavalok:
7 kg sertescomb
3 kg hasaalja szalonna
23 dkg so
2 dkg saletromso
2 dkg porcukor
2 dkg porra tort fokhagyma
4 dkg orolt bors
20 dkg csipos pirospaprika
2 dkg porra orolt szerecsendio
2 dkg orolt gyombergyoker
A csikokra vagott hust kozepes tarcsaju husdaralon
ledaraljuk, majd a fuszerekkel alaposan osszegyurjuk.
Hideg helyen 1-2 napig hagyjuk jol osszeerni az
egeszet. Utana vastag marhabelbe vagy szalami
mubelbe szep egyenletesen betoltjuk, jo
kemenyre, hogy ureg vagy levego ne maradjon benne.
Ezert toltes kozben a belet tuvel megszurkaljuk.
Termeszetesen elobb a bel 1-ik, majd ha betoltottuk, a
masik veget is jo erosen elkotjuk. Fustolo rudakra akasztva
par oraig szaradni hagyjuk, majd egyenletes hideg
fuston felfustoljuk. Ugyeljunk, hogy a fustolo ne
melegedjek, mert az egesz keszitmeny tonkremehet. A
szalamit 2-3 napig, a kolbaszt kevesebb ideig fustoljuk.
Ezutan a szalami szaraz, szellos helyen tarolva, 2 honap mulva
fogyaszthato.
--
Folyt.kov.
Jo etvagyat! :)
Udvozlettel: Csavajda Laszlo
|
|