Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 190
Copyright (C) HIX
1999-05-02
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 bananos lepeny (mind)  16 sor     (cikkei)
2 Re: villanytepsi (mind)  5 sor     (cikkei)
3 rebarbara (mind)  8 sor     (cikkei)
4 Re: Tupper, Kresse (mind)  199 sor     (cikkei)
5 Csaky rostelyos es Re Vicanak... (mind)  49 sor     (cikkei)

+ - bananos lepeny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mar olyan regota olvaslak benneteket, hogy ideje mar reszemrol is
letenni valamit az asztalra :

Banános piskóta lepény
  
10 dkg. margarint megolvasztani, 2 egesz tojast felverni, 1-1 1/2 pohar (
2dl-es) 
cukrot a tojasokkal elkeverni,majd  hozzatenni a margarint is.
2 pohár lisztet keves sutoporral hozzakeverni, majd hozzatenni keshegynyi
sot,
1/2 pohar tejet ( esetleg szorpot ).
3 banant jol osszenyomni, a tesztaba keverni.
Az egeszet elore elkeszitett beolajozott , cukorral bevont formaba 
( pl. ozgerinc) tenni, elomelegitett kozepesen meleg sutoben 40 percig
sutni, majd szeletelni.
( Ha a cukor kicsit rasul, meg finomabb... )
+ - Re: villanytepsi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Agi,

Mi az, hogy villanytepsi?

Martha
+ - rebarbara (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok!


Most vettem a boltban gyonyoru rebarbarat. Ha van receptetek nagyon orulnek
neki, mert nekem nincs, azaz csak egy  lepeny, amit csomagolasara irtak.

koszi
Saci
+ - Re: Tupper, Kresse (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

huu, de megindultunk itt! :-)
A levelem eloszor visszajott sorlimit miatt, most latom, masnal is
elofordul.

> Felado :  [Austria]
> Temakor: Tupperware ( 59 sor )

> A fuszertartok nagyon praktikusak, mert jol ki lehet hasznalni vele a
> helyet, de itt
> nekem legalabb 2000 Schillinget be kene ruhaznom, hogy minden fuszert,
> kakaot, cukrot stb ilyen edenyben tudjak tartani.

En ezeket jol zaro muanyag dobozban tartom, van mindenfele
nagysagu/alaku ami melyhutesre is alkalmas es nem veszi at a szagot. Van
par nagyobb csavaros fedelu uvegem is (borkan), az is megfelel. A
fuszereket pedig nagyreszt sotetbarna kis uvegcsekben tarolom (kapni
nemely fuszerkereskedonel), azok is jol zarnak, nem veszik at a szagot
es vedik a fenytol.

> =================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: edenyek ( 29 sor )

> Vicanak: a buggyantott tojas (angolul talan poached egg) egyszeruen
> annyi, hogy
> forrasban levo vizre (esetleg komenymaglevesre) rautnek egy tojast es
> addig fozik, amig
> valamennyire meg nem szilardul. Azt hiszem, bevert tojasnak is hivjak.

Valaki kerdezte a masik levelben is.

A viz nem szabad buzogjon, csak ugy remegjen, es kell bele keves ecet
(kb. 2 EK 1 liter vizre). A tojast egy merokanallal vagy kis cseszevel
egyenkent kell belecsusztatni, ugy, hogy ne menjen szet (ugy kell
felutni, hogy a sargaja egyben maradjon). Az ecettol +melegtol azonnal
kezd osszeallni, kanallal lehet segiteni is, a feherjet korbe tekerni.
Alacsony hofokon 6-8 perc alatt megvan. Lyukas kanallal vagy kissebb
szurovel lehet kivenni. Gyakran teszik talalaskor mindenfele zold
salatara, eloetelnek vagy "ma-csak-salata-van"-nak :-)

> =================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: zsa'zsa ( 14 sor )

> A kerdesem: csak igy nyersen, zoldkent fogyaszthato, vagy van
valakinek
> esetleg receptje hozza?

Csak nyersen, mert a fovesben semmive lesz. Lehet fott etelre is tenni,
de csak a vegen amikor mar nem fo. Lehet vajas kenyerre, sokfele
salatara tenni, kicsit oda kell figyelni hogy meg mi van benne mert nem
mindennel fer meg.

Almas krumplileves

1 nagy fej hagyma
75 dkg krumpli
25 dkg celler
2 EK vaj vagy olaj
1 l zoldsegle (azaz Knorr +viz ;-) )
0,7 l almale
20 dkg tejszin (ez nalam 100 dkg tejszin es 100 dkg tejfol)
1 alma
1 pakk zsazsa (ezt itt kis teglalapu kartonokban aruljak, abban
novesztik, kb. hmm... tan 5x10 cm?)
1 EK feldarabolt dio
so, bors

A krumplit es a cellert kockara vagjuk, a felapritott hagymaval a forro
zsiradekban megdinszteljuk. Hozzaadjuk a zoldseglevet es az almalevet,
kozepes melegen fozzuk ameddig a krumpli megfo (kb. 20 perc). Egy
micerrel passzirozzuk, a tejszin felet hozzaadjuk, soval borssal
izesitjuk.

Az almat meghamozzuk, kimagoljuk, hosszukas csikokra vagjuk, beletesszuk
a levesbe, a zsazsa felet olloval levagjuk es szinten beletesszuk. A
leves tetejere ratesszuk a megmaradt, felvert tejszint, a zsazsa masik
felet es raszorjuk a diot.

Megj.: En altalaban a megadott tejszinmennyiseget fele-fele tejszin
+tejfollel helyettesitem, kiveve az edes dolgokat. Inkabb szeretem a
tejfol enyhen savanykas, friss izet, igy konnyebb is az etel.

Tesztasalata pulykamellel (ezt meg nem probaltam, ma lattam a TV-ben)

25 dkg szines szeles teszta (piros, zold, feher, sarga, lehet tobbfele
is keverve),
20 dkg pulykamell (szerintem lehet csirkemell is)
25 g vaj,
12,5 dkg zoldborso,
12 cseresznyeparadicsom (vagy a rendes, felnegyelve),
1 pakk zsazsa
2-3 EK vorosborecet,
so, feher bors
6 EK olivaolaj,
12-15 fekete olajbogyo

A tesztat megfozzuk, ugyelve hogy ne legyen tul puha, leszurjuk, hideg
vizzel lezuhanyozzuk. A hust par percig mindket oldalan megsutjuk,
csikokra vagjuk.
A cseresznyeparadicsomot kettebe vagjuk, a zsazsat felvagdaljuk.
Az ecetbol +so +bors +olaj martast keverunk. A hozzavalokat a zsazsan
kivul egy talban osszekeverjuk, rahintjuk a zsazsat es raontjuk a
martast. Hidegen 2-3 oraig allni hagyjuk.

> ====================================
> Felado :  [Sweden]
> Temakor: Inkabb fozok a tanulas helyett ( 194 sor )

> Keruljek bar a poklok -  poklara, de fozni jobban szeretek, mint
> dolgozatokat irni.

Hogy mennyire meg tudlak erteni!! :-)))

> keszitenek el semmit keszre azaz "osszecsapott". / Csak vicceltem,
> mert
> fogalmam nincs, hogy mit jelent./ Ettol fuggetlenul kivancsi lennek
> arra a husra.

A posirozast sokat hasznaljak hal elkeszitesere, az nem szabad sokat
es/vagy tul forron fojon.

> /persze ido is kell mindent felapritani, bar szerintem te is tudsz
> venni
> kesz zoldsegkevereket a boltban./ es ezzel nem azt akartam mondani,

Olyant nem. Alig van olyan keverek, ami ne lenne izesitve, zsiradekkal
egyben, ezeket itt inkabb mint keszetelt aruljak. Egyszer vettem
melyhutott poret (meghozza bio volt), a fele a sotetzold szara volt. Es
paprika, zucchini, stb. kulon nincs is.

> Egy heten egyszer "fozos napot" tartok es ilyenkor mindenfelet fozok,
> ami kb eleg lesz egesz hetre.

Aha, en hasonlot csinalok pentek-szombaton. Penteken van ugyanis itt a
heti kispiac, bevasarolok, aztan sok mindent felkeszre keszitek.

> ossze a hutoben/ a tojasrantotta es az omlett is nepszeru/. Kivalo
> pizzaanyagok lehetnek es az sem art ha hagyjuk a gyerekeket is

Amiota kapni friss, keszre kinyujtott jo minosegu pizzatesztat, azota
nalam is divatozik az ilyesmi.

> A nagykeses szakacstechnikarol csak annyit, hogy:  - Take it easy!

Nem is a keszulekben van a hiba hanem neha bennem :-)))

De komolyan: egy nagyon jo minosegu konyhakes nagyon sok bosszusagtol
tudja megkimelni az embert, ebbe nagyon erdemes penzt fektetni. Jol
gondozva vag mindent mint a vajat minimalis erobefektetessel.

> Minimum 3 evig tanuljak a technikat a leendo szakacsok es rengeteget
> gyakorolnak. Aron fiam is ilyen gimibe jar, mert szakacs szeretne

:-)))) Nomost meg egy rovid utoszo a temahoz (nem szeretnem Petert
vegleg elijeszteni :-) ). A heten megneztem tobb TV fozocsket. Majd
mindegyikben a hozzavalok mar talkakban, keszen felapritva jelennek meg
a szinen. Az egyikben - egy vegyes musor, ARD-Buffet - a musor ideje
alatt keszul az etel, pucolast beleertve, ott meg is eszik a vegen. Tobb
szakacs valtja egymast, mindegyik 2-3 napig egyfolytaban foz. Az egyik
kozuluk Stuttgart talan legjobb ettermenek a tulaja, ez mondta:
Azota, hogy ebben a musorban foz, nagyon sokat gondol a haziasszonyokra,
az ettermi konyhakban ugyanis az ilyen "alja" munkakat a segederok
vegzik, o mint foszakacs nem is gondolt arra, milyen pepecs munka lehet
ez. Es ez az egyetlen szakacs, aki mindig igyekszik tippeket adni, pl.
hogy a hagymanak lehetoleg ne vagjuk le teljesen a gyokeret, hogy az
osszetartsa es ne csusszon szerte-szejjel az apritasnal. Vagy a
komenymagot ugy vagdalni/osszetorni, hogy par csepp olajat tenni hozza,
ne repuljon minden eghajlat iranyaban a konyhaban.

> A zoldsegfelek javareszet masfajta eljarassal keszitjuk a legtobben es
> a blansirozottra nincs igazan magyar kifejezes azt hiszem.

Az elso, amirol leszoktam - es vegervenyesen - az attelepules utan, az a
jo vastag lisztes fozelek. Egyaltalan, sokkal kevesebb lisztet
hasznalok, martasba ritkan, levesbe is modjaval es nem mindegyikbe.

Mire hasznalom ezt:
- Spenotra, mangoldra, ha nem tudom elkesziteni legkesobb masnap delig,
mert azutan mar fonnyad, sargul, ha nem rendes kerti. Blansirozva elall
a hutoben 3 napig is, azutan tobbfele modon elkeszitheto.
- Ha neha fagyasztok zoldseget ugy magara. Nyersen nem lehet
fagyasztani, es nem mindig tudom mi lesz meg belole, vagy az amit majd
akarok belole kesziteni, nem megfelelo a fagyasztasra, vagy nincs hely a
rekeszben a keszetelre.
- Olyan zoldseget, ami magaban az etelben nem fone meg egeszen. Pl.
kelkaposztat vegi curry-hez, vagy ha csirkemellet/halat bugyolalok bele
es az ugy lesz megdinsztelve. Vagy kelbimbo, ami aztan a mar emlitett
torta-fele (quiche) tolteleke lesz.
- Zoldseget, amibol koret lesz, de nem akarom keszre fozni vizben.
Sokkal izletesebb a zsiradekban, kelloen megfuszerezve keszre
dinsztelni, de a blansirozas nelkul soka lenne igy meg (brokkoli,
karfiol, kelbimbo).

Egyelore ennyi, remelem meg a sorlimiten innen vagyok :-)
Udv mindenkinek
Emilia
+ - Csaky rostelyos es Re Vicanak... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Hozzavalok:
4 szelet hatszin
1-1 piros es sargahusu paprika
4 tojas
1 tasak KNORR POTKOLT ALAP
tejfol
1 kis fej hagyma
keves olaj
A kockara vagott paprikat es a hagymat keves olajon megdinsz-
teljuk, majd rautjuk a felvert tojasokat, es megsutjuk.
A hatszinszeleteket kiklopfoljuk, megtoltjuk a paprikas rantottaval,
es feltekerjuk. Hustuvel megtuzzuk. A hustekercseket keves
olajon hirtelen kergesre sutjuk. Elkeszitjuk a porkolt alapot a 
tasakon levo utasitas szerint 4 dl vizzel, es felontjuk vele a
hust. Fedo alatt puhara paroljuk. Talalas elott a hustuket
termeszetesen eltavolitjuk, es felszeleteljuk a tekercseket.
A porkolt szaftot 1 kulon edenyben 1 keves liszttel elkevert
tejfollel besuritjuk. Galuskaval talaljuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
                                             
> =======================================================
> Felado :  [Austria]
> Temakor: Csavajda Laci uditos sutije ( 32 sor )
> Idopont: Wed Apr 28 14:06:28 EDT 1999 KONYHA #186
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> 
> Sziasztok Konyhasok!
Szia Vica!

> 
> Igazan nem akarlak provokalni, de ezt a sutit mar megcsinaltad?
> A teszta hozzavaloinak aranya kicsit furcsa szamomra.
1. A sutit meg nem csinaltam meg. Valoszinu el lett gepelve. 
Sajna a helyes mennyiseget ne tom, de ki fogom kiserletezni.
2. Tudom, hogy nem akasz provokalni. /De nem is szoktam hagyni/ 
Ugyan miert tenned.  Koszi a visszajelzest.   :)

> De a legfobb bajom nem ezzel van: hanem a szensavas uditovel.
A szensavas uditot mi sem igazan szeretjuk, plane a Colat nem !
Velem egyutt a csaladom is a gyumolcslevek hive.

> Ne vedd sertesnek amit irtam, de ezt el kellett meselnem.
Ugyan miert is vettem volna sertesnek. Igy legalabb megtudtam,
hogy vasutas is voltal.  :)
> 
> Udv
 Laci

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS