Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 362
Copyright (C) HIX
1999-11-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Pulyka (mind)  16 sor     (cikkei)
2 Fw: pekingi kacsa (mind)  113 sor     (cikkei)
3 Husgomboc citrommartasban... (mind)  34 sor     (cikkei)
4 Keres (mind)  8 sor     (cikkei)
5 Sajtos pulykadarabkak paprikaval (mind)  80 sor     (cikkei)

+ - Pulyka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!!

Segitsegre lenne szuksegem. Szoval adott egy kozel 6 kilos pulyka. Es
sajnos fogalmam sincs mit csinaljak vele, hogy eheto legyen.
Szivesen csinalnek mondjuk toltott pulykat.... csak nem tudom hogy
kezdjek neki, mert magatol nem toltodik meg, s raadasul eletemben nem
csinaltam meg pulykat (sem)....:-(
A szarnyasom a melyhuto rabsagaban varja a tovabbiakat.

Ha tud valaki valamit lehetoleg a legaprolekosabban adjon tanacsot,
mert a reszleteket sem tudom.

Elore is koszonom segitsegeteket!

Zsuu
(Egy kezdo mesterszakacs:)
+ - Fw: pekingi kacsa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Valamilyen oknal fogva ez az uzenet nem jelent meg. Most ujra elkuldom.
----- Original Message -----
From: Steven Kaskoto >
To: >
Sent: Thursday, November 04, 1999 8:57 AM
Subject: Fw: pekingi kacsa





> Kedves Victor es mindenki mas.
>
> Amit Pekingi Kacsanak irtal le az nagyon gyanusan valami masnak hangzik.
>
> Leirom ide az "igazi" kinai receptet, de ha csinalod, eloszor ne hivj ra
> vendeget. ha megis, legyen egy adag csirke paprikas a hutoben arra az
esetre
> ha.... Szoval.
>
> Hozzavalok:
>
> egy 2-21/2 kilos sovany fiatal kacsa.
> 11/2 liter viz
> 11/2 deci me'z
> negy szelet gyomber gyoker ha nincs egy mokkas kanal orolt gyomber por
> 2 zold hagyma szarastol feldarabolva 5 centisre
>
> A szosz.
>
> 1 1/2 deci soja szosz, uvegben lehet kapni, majdnem fekete es igen sos izu
a
> kinai neve "hoisin"
> 1 evokanal viz
> 1 kaves kanal szezami olaj, ha nincs etolaj megteszi
> 2 kaves kanal cukor.
>
> 12 zold hagyma (a recept eredetileg scallion/challots/tavaszi hagymat ir
> elo, de tudom, hogy az nincs.)
> 12 kinai palacsinta, nagyon komplikalt a keszitese, csinalj 12 nagyon
enyen
> sozott 15 centis palacsintat.
>
> Most jon az ijeszto resze.
>
> Elokeszites.
>
> 1./
> A kacsat mosd meg alaposan hideg vizben es ruhaval tapogasd le szarazra.
Egy
> meteres zsineget koss a nyaka borere, ha mar le van rolla vagva a szarnya
> alatt tegy ra egy hurkot. Huvos, szellos helyen logasd fel, tanyert tegy
> ala - 3 ora hosszaig. Ha van egy ventilator keznel, 2 ora is eleg.
>
> 2./
> Egy 3-4 literes labosban tegyel masfel liter vizet, a feldarabolt
> zoldhagymat, me'zet es a gyombert. Magas langon forrald a vizet. Ha forr a
> zsineget egy kezben tartva logasd bele a kacsat es egy fakanallal forgasd,
> hogy minden oldala erjen a forro vizben mig minden resze jol at nem
> nedvesedett.
> Ismet logasd huvos szellos helyen, (edeny alatta) 2-3 oraig, vagy
> ventilatorral 1-1 1/2 oraig.
>
> 3./
> Kozben csinald meg a szoszt.
> Tegy minden hozzavalot egy kis labosba es folyton keveres mellet, hogy a
> cukor elolvadjon forrald fel, majd alacsony langon lassan fozd 3 percig.
> Ontsd talalo edenybe es hagyd kihulni.
>
> 4./
> A 12 zoldhagymabol ecseteket csinalsz. Le vagod a ket veget, hogy csak egy
> 10-15 centis csonk legyen. Eles kessel hosszaba bevagdalod a ket veget a
> hagymanak olyan 2 1/2 centire. Jegkockakkal hutott vizbe teszed oket es a
> hutoszekrenybe tartod talalasig. A bevagott vegek szet fognak nyilni mint
> egy ecset.
>
> 5./Elo melegited a sutot 175c.(magas) Levagod a felesleges boroket a nyak
> korul. Akkora edenybe ami pont eleg, nem tul nagy a hatara fekteted a
kacsat
> es a suto kozepen sutod 1 ora hosszaig, majd leveszed a hot 150c ra
> (kozepes) a mellere forditod a kacsat es sutod fel orat, majd ismet
magasra
> teszed a hofokot (175c)  vissza forditod a hatara es meg egy fel orat
sutod.
> Vagodeszkara teszed es egy eles kis kessel, ujjaidat hasznalva leszdede a
> ropogos bort a mellerol, hatarol es az oldalarol. A bor darabokat egyenlo
> haromszogleture vagod es egy kulon talon talalod.
> Baromfi olloval, vagy eles kedssel levagod a szarnyakat es a combokat. A
> melle husat es ami szepen szeletelheto 5x2 centis darabokra szeleteled es
a
> talalo talra rakod.
>
> 6./
> Talalas.
> Kulon talon van a ropogos bor, a felszeletelt kacsa. Egy cseszeben a szosz
> (hideg) tanyeron, korulotte a zoldhagyma ecsetek, egy masik tanyeron a
> felmelegitett palcsinta negy sarokra hajtogatva.
>
> A vendeg a tanyerjara terit egy palacsintat es a hagyma-ecsettel megkeni
> szoszal es rahelyez egy szelet hust es egy ket darab bort es a zold
hagymat.
> Felgongyoli es kezzel kell enni. Ugyszinten a combot es a szarnyat aki
kapja
> marja.
>
> Ez az igazi Pekingi Kacsa.
> Ha valakit erdekel az eredeti Mandarin Palacsinta, szivesen leirom a
> receptet.
> A recept The Cooking of China By Emily Hahn konyvebol van forditva.
> 
> www.homestead.com/stevenkas
>
>
+ - Husgomboc citrommartasban... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali !
Hozzavalok:
50 dkg daralt marhahus
1 zsemle
2,5 dl tej
1 tojas
1 gerezd fokhagyma
1-1 ek. koriander es liszt
8 ek. olaj
orolt bors
so.
A MARTASHOZ:
2 fej voroshagyma
3 dl husleves
2 baberlevel
1 dl joghurt
1 tojassargaja
1 citrom leve
2-2 ek. olaj es koriander
fel kk. komeny
orolt bors 
so.
A zsemlet tejbe aztatjuk, kinyomkodjuk, majd osszekeverjuk a 
hussal, tojassal, a liszttel, zuzott fokhagymaval es a fuszerekkel 
izesitjuk. Gombocokat formalunk belole es forro olajban megsutjuk. 
A martashoz a felkockazott hagymat megpiritjuk, sozzuk, borsozzuk, 
beletesszuk a babert es felengedjuk a huslevessel. 15 percig 
fozzuk fedo alatt. Ezutan hozzaadjuk a joghurtot, a komenyt es a 
koriandert, levesszuk a tuzrol, majd allandoan kevergetve a 
citromlevet es a tojassargajat. A gombocokat a martassal leontve 
talaljuk.
--
OLLOZAS !
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Keres (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok

Valamilyen okbol nem kaptam meg a KONYHA 359-et. Ha valakinek megvan, akkor elo
bb irjon,
mert nem akarom kiutni a postaladamat.
A HIX archivumban sem talaltam.

Udv: McMacee
+ - Sajtos pulykadarabkak paprikaval (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

A mai  napom ugy indult mint altalaban a tobbi hetkoznap, semmi kulonleges 
esemeny nem volt kilatasban. Nem is tortent. 
Ma ehesebben erkeztem haza a munkabol mint szoktam, mert reggel nem lattam a 
hutoszekrenyben a megszokott kek fedelu muanyag reggelis dobozomat, mibe 
szeretett parom kesziti be nekem minden este elore azt a 
kaloriaszuksegletet amire szerinte szuksegem van ahhoz, hogy kritika nelkul 
eleget tudjak tenni munkaltatom elvarasainak, valamint meg maradjon annyi 
energiafeleslegem, hogy munkaido vegeztevel elvonszoljam magam a parkoloig.    
Hazaerve persze az volt az elso dolgom, hogy benezzek a hutobe.
Ahogy kinyitom az ajtajat, a kovetkezo kep tarul szemem ele: az also polc 
uveglapjan egy darab parasztkolbasz birkozik egy nalanal kissebb gyulai 
kolbasszal, de egyikojuk sem tudja a masikat igazan alarendeltjeve tenni.
A kuzdoket ujjongo szurkolok veszik korul karejban.
Egy szabalyos tegla formaju tokaszalonna all peckesen a sor szelen, piros
sapkaban melynek szallagja melle szep darab fokhagymadarabok vannak tuzdelve, 
s mint aki tudataban van fontossaganak, szepsegenek es kivalosaganak, emelt 
fovel, szinte lenezoen jartatja korbe szemet a nezok
soran anelkul, hogy fejet a szuksegesnel tobbet mozditana. A mellette allo
szep szelet disznosajt lathatoan meg van elegedve helyzetevel, mert olyan
felszabadultan ugral, hogy vastag heja derekatol lefele ugy ugral minden 
mozgasara, mintha hanyagul leoldott nadragtarto kantarja lenne, akiben most 
erett meg azon vegleges elhatarozas, hogy itt az ideje onallo eletet kezdeni.
Szomszedja, egy igen formas. egeszseges pirospozsgasu fustolt csulok 
mormolt valamit az  orra alatt a mai fiatalsagrol, de senki nem figyelt ra, 
talan csak maganak mormolta o is a szavakat, egyszeruen megszokasbol. 
Mellette egy darab teliszalami szorongatta izgatottan a nyakaban logo 
femkorongot, latszott rajta, hogy jobb korokbol szarmazik. . 
A zoldsegeknek a fiokban igencsak zsibbadhatott mar a nyakuk, hiszen felfele 
kellett nezniuk, ha latni akartak valamit.
Az ajton levo legfelso paholyban tojasok nyomultak elore egeszen az atlatszo 
muanyagkorlat szeleig. Az alattuk levo paholyban a piros arany es gulyaskrem 
tubusokat lathatoan nem erdekeltek az esemenyek, nem ugy a szomszedban helyet 
foglalo Worcester es kinai szojaszoszos uvegeket, akik izgatottan hajoltak a 
korlaton at es a felettuk levo mustarnak integettek.
A legalso polcon a tejesdoboznak, a kecsapos uvegnek es a felig ures
barackpalinkas uvegnek volt a legjobb helye, mert az esemeny pontosan a 
szemuk magassagaban zajlott.
Nem tudom, hogy ki vette eszre jelenletemet, hirtelen mindenki felem nezett, 
majd egy szempillantas alatt elfoglaltak a regi megszokott helyuket es csend
borult az elobb meg larmas, feher falu huvos tersegre.
Most vettem eszre a legfelso polcon levo talat amin egy szep nagy filezettt 
pulykamell foglalt helyet. Ha mar a sors jovoltabol igy osszeismerkedtunk
-en tudtam, hogy kivel allok szemben, de nem voltam teljesen meggyozodve rola, 
hogy o is ismer engemet-, nyomos okat lattam a tovabbi szoros egyuttmukodesre, 
amit egy helyeslo korgas is alatamasztott a gyomrom felol. Levettem tehat a 
pulyka melltartojat (a talat!) a polcrol es ket szep nagy darab egeszseges 
piros husu paprikaval egyutt a konyhaszekreny munkalapjara tettem. Ide kerult 
a kovetkezo korben a ket tojas, a lisztes doboz, egy gerezd fokhagyma, egy 
fel csomag petrezselyemzoldje, egy darab parmesan sajt a so es a borsorlo, 
valamint a legutoljara Kretan vett, hazi olivaolajat tartalmazo muanyag Colas 
flakon. Ha meg egy par felbetort es hegyezett hurkapalcikat is teszunk a tal 
melle, akkor megvan minden anyagunk a mai ebedhez.
A hust hideg vizben megmostam, szeletekre vagtam, majd a szeleteket kb.
3x3 cm-es negyszogekre vagtam.
A paprikat ugy vagtam felbe, hogy egyik felen a szara rajta maradjon. 
A paprika feleket kimagoztam, majd a szar nelkulieket nem tul kis kockakra 
vagtam. A paprika masik felet blanzsiroztam (Forrasban levo vizbe teve 
1 ˝ - 2 percig fozni, majd jeges vizbe dobva hirtelen lehutjuk), es egy 
talalo talra tettem.
A tojasokat felutottem, egy melytanyerban felvertem es a sajtot reszeltem 
hozza. A husdarabokat megsozva  borsozva megforgattam lisztben es a sajtos 
tojasban, majd forro olajban kisutve  4-5 darabot -attol fugg, mekkorara 
sikerultek a husdarabok- palcikakra tuzve szalvetan lecsopogtettem.
A kockara vagott paprikat olajban megpiritottam, a fokhagymat kipreselve  
hozzaadtam megsoztam, borsoztam es a fel paprikaszeletekbe toltottem, 
amit az aprora vagott petrezselyemzolddel hintettem meg.
A paprikakat vegul korberakva a felszurt pulykadarabokkal, a talalaskor
szemunknek is oromet okozva csillapithatjuk ehsegerzetunket, rizzsel 
talalva akar jol is lakhatunk tole.

Ma vasarnap van, nem neztem el a naptart, vegyetek ugy, hogy penteken
irtam a fentieket.
A szombati szamot (359), egyszeruen nem kaptam meg, ugy kellett vasarnap 
cikkenkent lekopiroznom a webröl, mert ott csak a friss szam van teljes
terjedelmeben nyitva. A mai megjott. Massal is fordult elo mar ilyen?

Jo etvagyat kivan mindenkinek:
                              Misi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS