Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 341
Copyright (C) HIX
1999-10-17
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 valaki - valamit (mind)  64 sor     (cikkei)
2 Turos taska (mind)  36 sor     (cikkei)
3 Toltott kaposzta (mind)  83 sor     (cikkei)
4 Re: Reteslap az USA-ban (mind)  31 sor     (cikkei)

+ - valaki - valamit (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

kert a multkor, vagyis kis formaban sutött piskota-felet.
Muffin-nak hivjak, nem tudok ra magyar megfelelöt, mert nem mignon. Egy tolmacs
kollega mini-kuglofot javasolt (ha egyaltalan a kuglof magyar szo?)
Van többfele valtozat, kettöt leirok. Az egyik mint sutemeny, a masikat teahoz/
KV-hoz lehet adni.

150 gr vaj/margarin, 1 1/4 dl tej, 2 tijas, 2 dl cukor, 3 dl liszt, 1,5 tk sutö
por
A vajat felolvasztani, belekeverni a tejet es melegen tartani.
A tojast a cukorral habosra keverni, hozzaadni a vaj/tej kevereket es utoljara 
a lisztet összekeverve a sutöporral.

Ez az alap, ezt lehet izesiteni:
1/ reszelt citromhejjal
2/ + mazsolaval
3/ + csoki darabkak, de akkor pl citromhej helyett örölt kardemommi
4/ vagy + cukrozott narancshejdarabokkal
5/ fekete/piros ribizlivel vagy vegyesen
6/ feketafonyaval ha hozzajuttok
7/ almadarbkak beforgatva kis cukor/fahej keverekbe
8/ 1/2 dl liszt helyett ugyanannyi kakaot adni hozza
9/ + a közepebe lehet tenni valamilyen savanykas lekvart (sutes elött)

es lehet kiserletezni is! (mogyoro, dio pl)

Muffin tea/KV-hoz

sajnos nem talaltam a receptet, majd kesöbb leirom
de van mas:

Csoki-muffin
1 tojas, 1 dl kristalycukor, 1 1/2 dl liszt, 1/2 dl tej, 1 1/2 tk sutöpor, 1 tk
 vaniliascukor, 50 gr vaj, 50 gr sötet fözöcsokolade, 150 gr Dajm (lehetöleg go
lyok, de ha nincs akkor összetörve)

Felolvasztani a csokoladet a vajjal göz felett, belekeverni a tejet.
A tojast a cukorral habosra verni, hozzaadni a vaj/tej kevereket.
Összekeverni a lisztet a sutöporral es azt is hozzaadni az elöbbihez.
Utoljara belekeverni a Dajm-ot.

Amerikai csoki muffin recept:

4 dl liszt, 1 3/4 dl nyers cukor (farin cukor, vagy barna cukro) 4 tk sutöpor, 
1 tk vaniliascukor, 1 keshegynyi so, 1 dl kako, 100 gr sötet fözöcsoki, 1 tojas
, 3 dl tej, 1 dl olaj.

Összekeverni a lisztet, cukrot, sutöport, van.cukrot, sot, kakot. Összevagni a 
fözöcsokit es azt is belekeverni.
A tojast a tejjel és olajjal ca 1 percig felverni, belekeverni a liszt-stb-be é
s simara keverni.
 Elosztani a papirformakba es ca 20-25 percig sutni. Ezekböl nagyobb muffinaoka
t szoktak kesziteni, azert kell tovabb sutni.

Egyebkent a muffinokat 200 fokon ca 12-15 percig kell sutni.es meg egy muffin:

3 tojas, 3 dl cukor, 75 gr vaj/margarin, 1 1/2 dl tej, 4 1/2 dl liszt, 2 tk sut
öpor, 1 1/2 tk örölt kardemommi, 1 1/2 tk örölt fahej, 1 dl vörösafonyalekvar

A tojasokat a cukorral felöverni. A vajat felolvasztani, hozzaadni a tejet. 
Összekeverni a lisztet, sutöport, fuszereket, es a ket alaptesztat összekeverni
, vegul beleadni az afonyalekvart.

Az összes muffinfelere vonatkozik: 
a papirformakat jo felig kell tölteni es 200 fokon 12-15 percig sutni.
+ - Turos taska (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok KOnyhasok!

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Tehenturos finomsagokert majd elepedek en 
> Ujabban a turos taskaert
>  akarok 
> megorulni, es fogalmam sincs 
> mit tegyek, hogy ismet elvezhessem izet.

Mielott komolyabb egeszsegugyi gondod lenne neked es kornyezetednek a
fent nevezett sütemeny hianya miatt,javaslom probalkozz az elkeszitesevel.
Ne csuggedj el, ha az elso harom negy probalkozas eredmenye nem rogton 
olyan lesz mint amit amilyent a nyugatinal vettel. Olyant ugysem fogsz
tudni sutni, mert az, az emlekedben naprol-napra finomabb lesz.
De fel a fejjel!

Hozzavalok:
Vajas elesztos teszta                  2 db tojas
50 dkg tehenturo                       5 dkg mazsola
15 dkg cukor                           1/2 citrom reszelt heja
a lekeneshez 2 db tojas
A vajat habosra keverjük a tojassargakkal es a cukorral. Hozzaadjuk az 
attort tehenturot es a megmosott, megszaritott mazsolat. Reszelt 
citromhejjal izesitjuk es a tojasok felvert habjaval lazitjuk. A tesztat
5 mm vastagsagura kinyujtjuk, es 10 cm-es negyzetekre felvagjuk.
Közepere teszunk egy evokanalnyi tolteleket, es a tojassal megkent 
sarkokat rahajtjuk ugy, hogy kozepen osszeerjenek. Gyengen osszenyomjuk,
felvert tojassal megkenjuk es 220 C°-os sutoben megsutjuk.
Melyhutott leveles tesztat ott is lehet kapni, de ha kered, elkuldom a 
teszta kezsitesi modjat, ami eleg idoigenyes es nem is biztos, hogy jol
sikerul elsore.
A mélyhutott leveles tesztat 8-10 oraval a felhasznalas elott, foliaval 
letakarva hutobe tesszuk, ezalatt egyenletesen felenged. Lisztezett 
deszkan kinyujtjuk, egyszer szimplan, majd 90°-kal elforgatva duplan 
behajtjuk, es felhasznalasig hutobe tesszuk.
Jo etvagyat!
+ - Toltott kaposzta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Ha az oreg sarki gesztenyefa alatt elhaladva, szemunkkel kovetve a varjuk 
repuleset meglepetten vesszuk eszre, hogy agai kozott fellatunk az egig,
es ha a fiatalasszonyok kezdenek kozelebb bujni ferjeikhez, ezzel advan 
hangsulyt annak a tenynek, hogy bekoszontott az osz, es feltetlenul 
szukseguk van az uj bundara, akkor egyre jobban közeledik a zuzmaras 
disznosivitassal es palinkaillattal teli hajnalok ideje.
Ha a termeszet tudna, hogy mino nagy oromet okoz vele egyeseknek- na 
nem annyira a disznonak-, talan meg sietett is volna egy kicsit, mert 
bevallom, hogy en mar keszitettem az iden toltottkaposztat, aminek az ideje
igazan csak most fog eljonni. Nem olyan nagy bun ez annak a szemeben aki
szinten szerelmese ennek az igen kiados egytaletelnek. Tobbeknel okoz 
szivdobogast, mint mondjuk a pacalporkolt.:)))
Hogy sok haragosom van a disznok kozott, azt foleg annak tudom be, hogy 
imadom a fustolt sertescsulkot, es ennek hire kelt.
De ha minel elobb elvezni kivanjuk  e cikk letrejottenek okozojat, annak
izet es illatat, nosza fogjunk hozza.
Az asztalon ott sorakoznak egymas mellett a szereploi a mai eloadasnak.
A legbuszkebben a szepen fejlett fustolt csulok tekintget ki egy hideg 
vizzel toltott talbol, amibe azert tettuk, hogy a keszulendo finomsagot
ne tudja elsozni. A tal mellett egy feher fustoletlen tarsa fekszik. 
Mogottuk egy talban vegyes daralthus diszno- ill. marhahusbol fele-fele 
aranyban, hogy bekesen megferjenek egyutt.
Mellettuk frissen pucolt hagymak kergetoznek a fuszertartok korul, és
a sort a szinten talban varakozo savanyukaposzta halom zarja le.
A hagymat aprora vagva megpiritjuk es felet a daralt hushoz adjuk, amit
soval, borssal, csipetnyi pirospaprikaval es Vegetaval fuszerezunk. Felig 
keszre fozott rizst adunk hozza, amire ket tojast utunk.
Az egeszet nagy gonddal osszekeverjuk es felretesszuk, hogy a talban 
levoknek legyen idejuk szepen osszeismerkedni.
Fogjuk a megmosott sima csulkot, eles kessel es nagy szorgalommal a hust 
levagjuk a csontrol. Ha kisebb darabok nagyon ragaszkodnanak eddigi
helyukhoz, hagyjuk oket, kesobb ok fognak onkent a csontnak hatat mutatni.
A lefejtett hust kockakra vagva egy edenybe tesszuk, hagyva idot neki 
ama nemes celra valo felkeszuleshez, mire teremtodott.
Fustolt tarsat kivesszuk a vizbol es vele is hasonlo modon jarunk el.
Elovesszuk a megfelelo fazekat a helyerol, de ezuttal ne a fulenel fogjuk 
meg, mert amint meglatja mino dolgokat szandekozunk beletolteni, ugy 
ellagyul a boldogsagtol, hogy fule szakadtaval labunkra eshetne, ahol
csak kart okozna akaratlanul is.
Hogy a kaposzta se erezze magat sokaig elhagyottnak, egy jo adagot 
kiveszunk belole es szurobe tesszuk. Folyo hideg viz alatt atmossuk,
majd tobbszor jol kinyomkodjuk. Igy jarunk el a tobbi reszevel is.
Egy mareknyit kiveszunk belole, ujjaink kozott fellazitva szep vekonyan
beteritjuk vele a fazék feneket, megborsozzuk majd hozzaadjuk a megmaradt 
piritott hagymat.. Erre teszunk egy sort a darabolt fustolthus kockakbol,
amit megszorunk 3-4 evokanal liszttel, majd ujabb kaposztareteg kovetkezik. 
Ezt a reteget meghintjuk piros paprikaval, hogy a kaposztat betakarja. 
Mosott baberlevelet dobunk ra, majd a sima huskockakkal fedjuk be a sort.
Ezutan kaposztareteg kovetkezik, amit fustolt hussal takarunk be, nem
megfeledkezve a nemes csontokrol, mert azoknak itt a helyuk. Ujra
betakarjuk kaposztaval es baberlevelet teszunk ra, ketto kell hogy ne 
unatkozzon magaban. Most egy sor kovetkezik sima  csulokhusbol, amit
szinten finom kaposztareteggel boritunk be. 
Most erkezett el az ideje annak, hogy elovegyuk a tolteleknek bekevert
hust. A leveleket elokeszitjuk, kivagjuk a vastag kocsanyos reszt, hogy
a hajtogatasnal ne tudjon akadalyozni. A husbol a leveleknek megfelelo  
nagysagu hosszukas gombocokat formalunk es a levelekbe csomagoljuk, hogy 
nemsokara viszontlatva oruljunk neki.
Az igy kello gondossaggal becsomagolt toltelekeket szepen egymas melle
helyezve lassan vegere ertunk teendoinknek. Mar csak az maradt hatra, 
hogy a maradek kaposztaval letekarjuk a gombocokat es a regebbi 
csulokfozeskor elorelatoan lefagyasztott lebol annyit ontsunk ra, hogy
eppen ellepje. Pici pirospaprikaval meghintve a tetejet elmondhatjuk, hogy 
a tolunk telhetot megtettuk.
Lakodalomban vagyunk most -aminek templama a konyha-, hiszen ket
jobban osszeillo part nehezen talalnank, es oltarnak megtette a 
konyhaasztal s a naszhoz jo lesz a nagyfazek, mit fedovel takarunk le nem 
zavarva a regvart ölelkezest.
S ha egy ora mulva valaki betevedven hozzank hetyken azt kerdezi, hogy 
mit fozunk, akkor-ha az illeto nem kulfoldi- nyugodtan adjunk neki ket 
hatalmas pofont, hogy sohase felejtse el, a toltott kaposztaval nem 
viccelodunk!

Tudatosan nem irtam mennyiseget, mindenki szabja sajat igenyei es izlese 
szerint. Azt tettem itt kozze, hogy en hogy szoktam kesziteni.

Szivbol kivanok minden olvasonak jo etvagyat, es lett volna meg valami
Pavlov ugyben, de elfelejtettem! :))))

Jo etvagyat!
            Misi
+ - Re: Reteslap az USA-ban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Kinga! )

>magam munkaba menet). Ja, es nagyon faj a fogam egy kis vargabelesre is.
Ugyan
>van egy receptem, melyet az
>Internetrol nyomtattam ki, de reteslap szuksegeltetik hozza, es mivel
egyaltala
>n nem vagyok jo szakacs, hat nem
>mertem belevagni. Ha valaki tud reteslap nelkuli vargabelest, nagyon kerem,
oss
>za meg velem receptjet. Ezenkivul


Probald meg reteslap helyett a Fillo Dough (vag Phyllo Dough? most
nem  emlekszem, hogy irjak...) nevu tesztafelevel, szerintem nagyon
hasonlit ra. A szupermarketek melyhutos reszeben, a fagyasztott dolgok
kozott  keresd. Eddig meg csak mindefele torok receptekhez hasznaltam
alaptesztanak (ferjem torok, ot szoktam vele meglepni...), de nekem ugy
tunik, hogy a mi retesunkhoz nagyon hasonlo. Majd ird meg, hogy
sikerrel jartal-e...  ;-)
Udvozlettel Texasbol,

Agi




__________________________________________
NetZero - Defenders of the Free World
Get your FREE Internet Access and Email at
http://www.netzero.net/download/index.html

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS