Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 1328
Copyright (C) HIX
1998-09-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: padlizsan (mind)  241 sor     (cikkei)
2 Babakocsi-zur (mind)  18 sor     (cikkei)

+ - Re: padlizsan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [United States]
>Temakor: Padlizsan vagy eggplant ( 9 sor )
>Idopont: Fri Sep 25 10:55:55 EDT 1998 OTTHON #1325
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Kedves Otthonosok,
>nagyon szeretem a fenti zoldseget.
>Tud valaki egyszeru es nagyszeru recepteket belole?
>Elore is koszonom,
>Eva
Ha jol emlekszem, nem jott valasz (eddig) erre a kerdesre.
_Anyoka_ hol_ vagy_?
Szoval, tudomasom szerint a padlizsanhoz az alap fuszer a fokhagyma. A
legegyszerubb, ha egy kis olajba belenyomsz egy gerezd fokhagymat, es ebben
az olajban hirtelen kisutod a padlizsant. (Elotte termeszetesen megmosod,
meghamozod es lesozva allni hagyod egy kicsit.)
De szakacskonyvben is talaltam recepteket.

Torokosen toltott padlizsan.
Hozzavalok:
4 db. padlizsan
2 ek citromle
2 voroshagyma
4 db paradicsom
1 cs. petrezselyem
40 dkg daralt hus
4 ek fott rizs
so
1/2 tk rozsapaprika
bo, 1dl forro zoldsegleves

A padlizsanokat megmossuk, szarazra toroljuk, es a szarmaradvanyokat
levagjuk. A padlizsanok felso harmadat, mint "sapkat" levagjuk. A vagasi
feluletet citromlevel meglocsoljuk. A padlizsanok also reszeit teaskanallal
kivajjuk, es a kivajt gyumolcshust szinten meglocsoljuk citromlevel, majd
aprora vagjuk. A voroshagymat meghamozzuk es kockara vagjuk. A
paradicsomokat forrasban levo vizzel leontjuk, lehutjuk es meghamozzuk,
majd kockara vagjuk, kozben a zold szarcsumakat kivagjuk. A petrezselymet
megmossuk, szarazra dorzsoljuk, az eros szalakat eltavolitjuk es finomra
vagjuk. A daralt hust a rizzsel, a petrezselyemmel, a hagyma- es
paradicsomkockaval osszekeverjuk, es beletoltjuk a kivajt padlizsanba. A
padlizsanokat egymas melle tesszuk egy nagy lapos fazekban, es a levagott
tetejuket visszahelyezzuk. A zoldseglevest a padlizsanokhoz toltjuk. A
padlizsanokra nehezekkent egy tanyert teszunk, lefedjuk, es 30 perc alatt
puhara paroljuk.

Sziciliai padlizsan
Hozzavalok:
4 padlizsan
so
1 metelozeller
4 paradicsom
2 voroshagyma
5dkg mandulaval toltott zold oliva
8 ek olaj
3 ek mazsola
1 ek kapri
6 ek vorosborecet
2 ek cukor
feketebors
5 g piniadiobel

A padlizsant megmossuk, megtoroljuk, a virag es szarmaradvanyokat levagjuk,
es a gyumolcsot hosszaban megfelezzuk. A vagasi feluletet megsozzuk, majd
30 percig pihentetjuk. A zellert megtisztitjuk, megmossuk es vekony
szeletekre vagjuk. A paradicsomot forrasban levo vizzel leontjuk,
meghutjuk, meghamozzuk, negyedeljuk, kozben a zold szarcsumakat kivagjuk. A
hagymat meghamozzuk es apro kockara vagjuk. Az olivat felszeleteljuk. 2-3
ek olajat egy fazekban felforrositunk, a hagymat uvegesre piritjuk benne. A
zellert, a mazsolat, a kaprit, az olivat es a paradicsomot beletesszuk, es
kb. 3 percig egyutt paroljuk. Az ecetet es a cukrot hozzaadjuk, es mindezt
lefedve 10 percig dinszteljuk. Soval, borssal izesitjuk. A padlizsant
megtoroljuk. A maradek olajat egy nagy serpenyoben felforrositjuk es a
padlizsant minden oldalan 3 percig sutjuk benne. A felbevagott
padlizsanokat elomelegitett tanyerra helyezzuk, a zoldsegkevereket
elosztjuk rajta, es megszorjuk piniadiobellel.


Padlizsanos pilaf

1/4 kk egesz mustarmag, vagy komenymag
1/2 kk mak
2 egesz szegfuszeg
1/2 kk orolt kurkuma
1/4 kk orolt fahej
1 ek daralt mandula
5 dkg vaj, vagy 1 ek olaj es 2,5 dkg vaj
1 padlizsan, megtisztitva, szeletelve
1 voroshagyma, finomra vagva
22,5 dkg rizs
4,5 dl viz
so

Vajban vagy vaj es olaj keverekeben sussuk a fuszereket es a daralt
mandulat. Ugy egy perc mulva adjuk hozza a kockara vagott padlizsant, es
jol keverjuk ossze. Ezutan tegyuk bele a voroshagymat, amivel meg 5 percig
fozzuk gyenge tuzon, rendszeresen kevergetve.
Adjuk hozza a rizst es alaposan keverjuk el. Ontsuk ra a vizet, izesitsuk.
Forraljuk fel, majd gyengebb tuzon folytassuk a fozest, lefedve meg 15
percig, amig a rizs megpuhul, es elfovi a levet.
A tuzrol leveve hagyjuk allni 5 percig. Talalas elott lazitsuk fel villaval.

Padlizsanos pizza szeletek

4 erett paradicsom, hamozva, felszeletelve, + 1,5 dl paradicsomle,
vagy 40 dkg konzerv paradicsom ,
1 kk paradicsompure
1 gerezd fokhagyma, osszetorve
friss, vagy szaritott kakukkfu
so
bors
2 hosszabb, vekony padlizsan, hosszu, vastag szeletekre vagva
olivaolaj
12,5 dkg pecorino vagy mozzarella sajt, szeletelve.

A paradicsomot es a paradicsomlet, vagy a konzerv paradicsomot keverjuk
ossze a paradicsompurevel es az osszetort fokhagymaval. Fozzuk, mig eleg
suru nem lesz. Hagyjuk kihulni, majd fuszerezzuk es izesitsuk.
A padlizsanszeleteket kenjuk meg olivaolajjal, azutan tegyuk grillsutobe,
8-10 percig sussuk, idonkent forgatva.
A grillezett padlizsant es a paradicsom szoszt tegyuk a pizza tesztara,
majd sajt szeletekkel boritsuk. A pizzat toljuk vissza a grillsutobe, es
sussuk 2-3 percig, amig a sajt holyagosodni nem kezd.

Padlizsansalata

2 padlizsan
1/2 zols paprika, kimagozva, finomra vagva
2 paradicsom, bore lehuzva
1/2 kis fej voroshagyma, finomra vagva
1 gerezd fokhagyma, osszetorve
1 kk orolt komeny
1 ek frissen vagott petrezselyemzold
2 kk olivaolaj
1 citrom leve
so
bors

Melegitsuk elo a sutot 200 C fokra.
Sutobe tolva a hejaban sussuk a padlizsant, amig megfogva egesz puhanak nem
erezzuk, es a heja pedig megfeketedik (kb 1 ora hosszat). Hagyjuk kihulni.
Vagjuk kette a padlizsant es kanallal kaparjuk ki a belsejet. A hejat
dobjuk ki, a husat pedig vagjuk finomra. Keverjuk jol el a tobbi
hozzavaloval, izles szerint fuszerezzuk. Talalas elott diszitsuk meg egy
keves petrezselyemmel.

Padlizsankremleves

70 dkg padlizsant mossunk meg, toroljuk meg. Tepsibe fektetve forro sutoben
sussuk 25 percig. Ezutan huzzuk le a hejet, majd 6 dl tejjel turmixoljuk.
Soval, citromlevel, borsikafuvel, bazsalikommal, aprora vagott fokhagymaval
es citromfuvel izesitsuk. 2 dl tejszinnel osszekeverve hidegen talaljuk.

Tojasos padlizsan

50 dkg padlizsant es egy kozepes fej voroshagymat hamozzunk meg, mindkettot
vagjuk kockara. Egy serpenyoben 5 dkg margarinon elobb a hagymat, majd a
padlizsant piritsuk meg. Sozzuk, borsikafuvel hintsuk meg, majd sajat
leveben puhitsuk meg. Ezutan sussuk zsirjara, majd 4 tojast rautve lagy
rantottat keszitsunk belole.

Toltott padlizsan

4 padlizsant mossunk meg. Mindegyik hosszanti oldalarol egy ovalis szeletet
vagjunk le es tegyuk felre. A padlizsanok kozepet ovatosan vajjuk ki, es
vagdaljuk aprora. 20 dkg paradicsomot szinten daraboljunk fel. 1 kozepes
fej voroshagymat tisztitsunk meg, szeleteljuk fel es 5 dkg margarinon
paroljuk meg. 20 dkg hamozatlan, apro kockara vagott cukkinit adjunk hozza,
es soval, borsikafuvel, bazsalikommal es zuzott fokhagymaval izesitsuk.
(Cukkini helyett daralt csirkemellel, parolt rizzsel, gombaval, turoval,
sajttal is keszitheto.) Ha a cukkini uvegesse valt, a padlizsan- es
paradicsomkockakat keverjuk bele. Nehany percig paroljuk, majd a tuzrol
lehuzva 2 nyers es 2 felkockazott fott tojassal gazdagitsuk. A
padlizsanokat ezzel a toltelekkel rakjuk meg, a levagott szeletekkel
befedve margarinnal kikent tepsibe fektessuk, forro sutoben kb 30 percig
sussuk, mikozben olvasztott margarinnal locsoljuk.


Husos rakott padlizsan

1 kozepes fej voroshagymat tisztitsunk meg, vagjuk aprora. 2 ek olajon
fonnyasszuk meg. 30 dkg daralt csirkemellet keverjunk bele es sussuk
feheredesig. 1 dl vizzel engedjuk fel, soval es 1 dl ketchuppal izesitsuk.
Fedo alatt majdnem puhara paroljuk, majd fedo nelkul rovid lere forraljuk.
60 dkg-nyi padlizsant mossunk meg. Hejastol szeleteljuk karikara, es 15
percre sozzuk be. Egy nagyobb lapos tuzallo talat olajozzunk ki, a kisse
kinyomkodott padlizsankarikak felet fektessuk bele, simitsuk ra a fuszeres
daralt hust, es fedjuk be a maradek padlizsannal. 1 pohar kefirt 5 dkg
reszelt sajttal, csipetnyi pirospaprikaval keverjunk ossze es a tetejere
ontsuk. Forro sutoben kozepes langgal addig sussuk, amig a padlizsan
megpuhul es a teteje is szepen megpirul

Padlizsanpastetom

8 dkg szojagranulatumot ketszeres mennyisegu etelizesitovel kevert vizzel
leforrazunk es 15 percig allni hagyjuk. Kozben 2 fej megtisztitott
voroshagymat felapritunk, 1 dl vizben puhara paroljuk, majd 2 ek etolajjal
elkeverjuk. 50 dkg apro kockara vagott padlizsant, 1 zoldpaprikat , 2
cikkekre vagott paradicsomot adunk hozza, es fel citrom 1 dl vizben
elkevert levet raontjuk. Keshegynyi borsikafuvel es pirospaprikaval
fuszerezzuk, majd fedo alatt puhara puhitjuk. Ekkor hozzaadjuk a
megduzzadt, kicsit kinyomkodott szojagranulatimot es kevergetve addig
hagyjuk  a tuzon, amig a nedvesseg teljesen elparolog rola, azaz zsirjara
sul. Megvarjuk, amig teljesen kihul, majd turmixoljuk. Az izet
pastetomfuszerrel meg aprora vagott friss borsmentaval erositjuk, es kb 15
dkg margarinnal jo habos kremme keverjuk. Ha tul suru, meg kefirt is adunk
hozza.

Paradicsomos padlizsan

60 dkg padlizsant megmosunk, vekonyan folszeleteljuk, besozzuk es 15 percig
allni hagyjuk. Ezutan vizzel leoblitjuk, szarazra toroljuk es olajban
kisutjuk. A megsult szeleteket lapos tuzallo talba fektetjuk, 50 dkg
felszeletelt paradicsommal beboritjuk es megsozzuk. Kakukkfuvel, zsazsaval
vagy petrezselyemzolddel fuszerezzuk. 10 dkg reszelt sajttal meghintjuk,
majd 1 dl tejszinnel leontjuk, es forro sutoben 20 percig sutjuk.

Paradicsomos padlizsansalata

2 fenyesheju padlizsant megmosunk, es hejastul ujjnyi vastagon
felszeletelunk. A szeletek mindket oldalat megsozzuk es 15 percig allni
hagyjuk. 2 nagy fej voroshagymat megtisztitunk es felapritunk. 30 dkg
kemeny paradicsomot vekonyra szeletelunk. A padlizsanrol egy
papirszalvetaval a sos levet leitatjuk, majd a szeleteket kis kockakra
vagjuk. A hagymat 1,5 dl olajban fedo alatt megfuttatjuk, majd hozzaadjuk a
padlizsant. Tobbszor megkeverve addig paroljuk, amig uveges lesz. Fel
citrom levevel es soval izesitjuk, majd a paradicsomokat is belekeverjuk,
es 5-6 gerezd aprora vagott fokhagymaval, rozmaringgal, petrzselyemzolddel
vagy zsazsaval fuszerezzuk. Jol osszekeverjuk es ha kell, izet nehany csopp
mesterseges edesitoszerrel, vagy cukorral lagyitjuk. Hutoszekrenyben
lefedve 2 orat erleljuk.

Hagymas padlizsansalata

50 dkg padlizsant megmosunk es hejastol kisujjnyi vastagon felszeletelunk.
A szeletek mindket oldalat besozzuk es olajban megforgatva megsutjuk.
Szurolapattal kiszedve lecsopogtetjuk, es 2 fej megtisztitott , karikara
vagott vorosshagymaval mely talba retegezzuk. Aprora vagott citromfuvel es
lenmaggal meghintjuk, majd fel citrom 1 dl vizben elkevert levevel
meglocsoljuk. Jol osszekeverjuk es hutoben 3-4 orat erleljuk.
Udv, Odette
+ - Babakocsi-zur (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves OTTHON-szerkesztok es olvasok!

Mar eleg regota olvasgatlak Benneteket, igy tudom, hogy sok, igen 
nagy tapasztalattal rendelkezo kismama es kispapa van koztetek. 
Szoval a hugomrol van szo, pontosabban a babakocsijarol. Ez a remek 
jargany mar ket csemetet kiszolgalt, am most, eppen a harmadik
szuletese elott felmondta a szolgalatot. Meglazultak, kikoptak a 
kerekei, es a "disztarcsai" is kiestek. (Egyebkent FRIZZO markaju a 
kocsi.)

Nincs valami otletetek, hogyan lehetne csak a kereket megjavitani, 
illetve kicserelni, mert uj babakocsit nem tudnak venni. Esetleg 
valami uzletet Budapesten, ahol ilyesmivel foglalkoznak?

Minden tanacsot orommel fogadok.

Udvozollek Benneteket: 
                        Gabcsi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS