Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 335
Copyright (C) HIX
1999-10-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: mindenfele (mind)  82 sor     (cikkei)
2 Almas fank helyesbites (mind)  26 sor     (cikkei)
3 Frankfurti leves...R (mind)  29 sor     (cikkei)
4 Sziasztok Konyhasok! (mind)  27 sor     (cikkei)
5 Pogacs recept (mind)  28 sor     (cikkei)
6 Borok (mind)  21 sor     (cikkei)
7 a masodik fogas elott (mind)  45 sor     (cikkei)

+ - Re: mindenfele (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!
Zitanak!
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: medvetalp + receptkereses ( 39 sor )
>Idopont: Sun Oct 10 08:44:12 EDT 1999 KONYHA #334
>Egyszer vendegsegben ettem turofankot. Nem ismeri valaki annak a
receptjet??
>Es meg valamit keresnek: hogyan kell borkremet kesziteni, amivel
>piskota-alagutat lehet tolteni? Eddig meg csak cukraszdaban ettem, de
>nagyon izlett.


Turofank : nincs tapasztalatom, meg nem keszitettem:-(
=========
50 dkg tehenturo, 3 tojas, 2 dkg retesliszt, 5 dkg zsemlemorzsa, csipetnyi
so; a panirozashoz zsemlemorzsa; a suteshez boven olaj; a talalashoz fahejas
cukor
A turot krumplinyomon attorjuk, es a tojassargakkal, a liszttel, a morzsaval
meg a csipetnyi soval osszegyurjuk. Egy oraig pihentetjuk, majd a tojasok
kemeny habba vert feherjet is hozzaadjuk. Vizes kezzel hosszukas kroketteket
formalunk belole, zsemlemorzsaba forgatjuk, es bo, forro olajban mindket
feluket megsutjuk, meg melegen fahejas porcukorral meghintjuk, ugy talaljuk.

Borhabtorta
==========
A piskotalap keszitest nem irom meg, 2 vekony piskotalapra van szukseg + 1
tortaformara.
A borhab:
4 tojassargaja, 5 dkg liszt, 4 dl muskotalyos bor, 20 dkg kristalycukor, 1
fahejdarabka, 8-10 szem szegfuszeg, 2 dkg etkezesi zselatin 1 dl viz 6 dl
tejszin.
A borhab keszitesekor a tojassargajat a liszttel es keves hideg borral
simara keverem. Kozben a maradek bort a cukorral, a fahejjal es a
szegfuszeggel felforralom, atszu:rom, majd raontom a lisztes-boros
tojassargajara. Gyorsan elkeverem, surure felfozom, majd lehutom.
A zselatint meleg vizben feloldom, majd meg langyosan a kemenyre felvert
tejszinhabhoz keverem. Vegul a kihult kremet ovatosan (!!) osszekeverem a
zselatinos tejszinhabbal.
Az egyik piskotalapot a tortaforma aljara fektetem. Teletoltom a format a
borhabbal, es a tetejere helyezem a masik piskotalapot. A kesz tortat
legalabb 2 orara, (inkabb tobbre!) hutobe teszem. Felszeleteles elott a
tetejet megszorom vanilias cukorral elkevert, aprora vagott dioval.

Mas:
>Felado : Kasko:to" Miha'ly
>E-mail :  [Hungary]
>Temakor: Paprikaskrumpli maskeppen ( 38 sor )
>Tulajdonkeppen egy megbolonditott paprikaskrumpli.
>Neve nincs. Ha adtok neki, megkoszonom.


En maris elneveztem : Serpenyos burgonya Kasi modra. :-)

Mas:
>Felado :  [Germany]
>Temakor: Ujhazi-leves ( 60 sor )
>Idopont: Sun Oct 10 17:09:42 EDT 1999 KONYHA #334
>A tökéletes tyúkleves -mert ilyenröl van szó-, már akkor is elöre veti

Misi!
Olyan nagyon a lelkembol szoltal, en szerintem is az egyik legjobb, ha nem a
legjobb leves. Mellesleg Neked szakacskonyvet kellene irnod, ezzel a remek
stilussal. (Krudy elbujhat melletted! :-)) )

Mas:
Emilia  kerdesem van hozzad :
>Felado :  [International]
>Temakor: tonkolybuza +kenyer ( 99 sor )

>sajat keszitmenyu tesztaval csinalok pizzat vagy quiche-fele tortat,


Ez az utobbi meg mi fan terem? Ugy latszik ujszulott vagyok :) meg sohasem
hallottam.

>az, amiben a pelyva (??) is benne van es amit nemetul ugy hivnak hogy
>Schrot)
Ugy gondolom ez magyarul teljes orlesu lisztet jelent, amiben a korpa is
benne van. (eredetileg a Schrot a szotar szerint durva orlest jelent, ha jol
ertelmezem).

Nos ennyi mara, szeretettel Jeszenszky Zsoka
+ - Almas fank helyesbites (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Most olvastam vissza, amit szombaton irtam. Egybol szemetszurt, hogy 
valami lenyegeset kihagytam a fankombol! Cukor is kell bele, anelkul
biztos nagyon savanyu! 
Remelem senki nem csinalta meg meg, de mostmar batran hozza lehet
fogni, mert tenyleg nagyon finom!
Ujra itt a recept.

Almas fank

1 kg alma
2 tojas
keves fahej
4 evokanal cukor
25 dkg liszt
1 sutopor

Az almat lereszeltem, osszekevertem a tojassal, cukorral, fahejjal
majd a liszttel es sutoporral.
Kanallal kis fankocskakat szaggattam a forro olajba, igy kell
kisutni. Tul forro azert ne legyen az olaj, mert akkor egybol
barnara sul es a kozepe nyers marad.

Jo etvagyat, 
*.Gabi
+ - Frankfurti leves...R (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !

Hozzávalók: 40 dkg kelkáposzta, 2 db sárgarépa, 25 dkg burgonya, 1 kis fej 
vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 
evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 2 pár virsli, 1 db húsle
veskocka, 
köménymag, pirospaprika.

A kelt torzsázzuk ki, vágjuk vékony laskára és a megtisztított, karikára vágott
 
sárgarépával, a burgonyával, köménymaggal 
tegyük fazékba. 1,5 liter vízzel öntsük fel, majd a fokhagymát és a húsleveskoc
kát 
dobjuk bele. Lefedve főzzük puhára a 
zöldségeket. Az olajon a liszttel meg a reszelt vöröshagymával készítsünk barna
 
színű rántást, szórjuk meg pirospaprikával, 
s a levest sűrítsük be vele. A végén a karikára vágott virslit is adjuk hozzá, 
s 
két-három perces forralás után, tejföllel 
gazdagítva tálaljuk.     /Mai Nap 1996.szeptember 26./

--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
                                              U.i.: Szia I! Allitolag jovo het 
kedden az
                                                      SAP-n talalkozunk. (Udv.:
 Ganovszky
                                                       brigad BKV Rt.)
+ - Sziasztok Konyhasok! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A sajtos pogacsa recept:

  hozzavalok:

  1/2 kg liszt
  1 rama margarin
  1 kaves kanal so
  2 dkg eleszto
  4 tojas sargaja
  1 pohar tejfol
  
  Elkeszites:
  
  A lisztet a soval elkeverjuk majd az elesztot belemorzsoljuk
  hozza adjuk a ramat kicsit eldolgozzuk, ezutan hozzaadjuk a
  tejfolt, tojast es jol eldolgozzuk.

  Ha este keszitjuk akkor reggelig a hutoben tartjuk (nem a melyhuto
  rszben) Reggel pedig nyujtjuk szaggatjuk tetejet tojasfeherjevel
  megkenjuk reszelt sajtot szorunk a tetejere es kisutjuk.

  Lehet ugy is kesziteni, hogy a sutes elott 2-3 oraval az    alapanyagokat
 osszeallitjuk majd betesszuk a hutobe es 2-3 ora mulva  mar sutheto lessz a po
gi.
 
 
  Jo etvagyat kivanok hozza mindenkinek .
+ - Pogacs recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A sajtos pogacsa recept:
 
   hozzavalok:
 
   1/2 kg liszt
   1 rama margarin
   1 kaves kanal so
   2 dkg eleszto
   4 tojas sargaja
   1 pohar tejfol
  
   Elkeszites:
   
   A lisztet a soval elkeverjuk majd az elesztot belemorzsoljuk   hozza adjuk a
 ramat kicsit eldolgozzuk,
   ezutan hozzaadjuk a  tejfolt, tojast es jol eldolgozzuk.

   Ha este keszitjuk akkor reggelig a hutoben tartjuk (nem a melyhuto  reszben)
   Reggel pedig nyujtjuk szaggatjuk tetejet tojasfeherjevel megkenjuk reszelt s
ajtot szorunk
   a tetejere es kisutjuk.

   Lehet ugy is kesziteni, hogy a sutes elott 2-3 oraval az    alapanyagokat
   osszeallitjuk majd betesszuk a hutobe es 2-3 ora mulva  mar sutheto lessz a 
pogi.
  
  
   Jo etvagyat kivanok hozza mindenkinek .
+ - Borok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Konyhasok

Van a vonalban borhoz erto ember, netalan borasz, vagy
borszakerto?

Ha van, felvilagosithatna engem/bennunket arrol, hogy
melyek a legjobb evjaratok a magyar borokbol, es persze
azt sem art tudni, hogy mikor volt a termes csapnivalo.
(ugy az elmult 30 evre visszamenoen)

Reszemrol, nagyon orulnek akar egy kisebb cikksorozatnak
is a magyar borokrol. Elvegre borivo nemzet lennenk, vagy
mi! 

Egyebkent a kedvenc borom az Egri Bikaver, megpedig az
1993-as evjarat. Akkor most jo az izlesem, vagy nem?

Segitsen valaki!!!

KASI

+ - a masodik fogas elott (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhások!

Kasi! 
Gratulálok a mindeddig névtelen alkotásodhoz. Ez az elsö olvasásra is 
kitünö recept olyan illatokat sugároz a Monitorról az olvasó orra felé,
amitöl minden -már nem 16 éves- embernél kellemes, és talán félig már
elfeledett emlékek és illatok kerülnek felszínre. 
A héten megcsinálom és tudósitást küldök az eredményröl.
Addig is egy pár névajánlat:
-Kaskrumpa
-Réplinya
-Filézett réponya
-Fütyülös krumpli 
-Halászlé "Na, Béla bá, má megin nem fogott semmit?"- módra.

Zsóka!
Én nem vettem rossz néven,söt...!(Ez egy címzett írásbeli dicséret!)
A napokban írta Praise:
>Nem tudom, mondtam-e mar, hogy ez a legjobb levelezölista?
Öszintén csatlakozom a véleményéhez -friss konyhainasként-, szerintem  
ez a pár sor is olyan plusz ízt ("buké"-t) ad ennek a Listának, mint 
amilyet a szabad tüzön fözött étel élvez mosolyogva, a konyhában készült
ellenében, biztosan tudva, hogy verhetetlen.

Erröl jut eszembe, hogy ha van a Konyhások között olyan, akinek "irodalmi 
beütése" is van, szivesen fogadok bármilyen jellegü sorokat, vagy 
érdeklödesre küldök hasonlót.(Csak magánba, ne vegyük el a többiek 
étvágyát!)

Ezek után következzék a második fogás története.

Az egyik meghívott baráti házaspár azon fele, aki ama a bizonyos régi 
emlékezetes napon sietve, elöször mondta ki az igent és óriási 
megkönnyebbülést érezvén a hasonló kérdésre elhangzó ugyanazon válasz 
hallatán, azt felelte egy társaságban feltett kérdésemre, hogy szivesen
enne pacalpörköltet.
  
Kedves Konyhások!    
Sajnálom, ma már nem tudom folytatni, ám mégis elküldöm így, mert 
szerintem dicsértet nem szabad visszatartani.

Folyt. köv.
        
Üdvözlet mindenkinek.
                     Misi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS