Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 129
Copyright (C) HIX
1999-03-02
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 halaszle (mind)  55 sor     (cikkei)
2 cukorpotlo? (mind)  4 sor     (cikkei)
3 "Csoben sutes" (mind)  9 sor     (cikkei)
4 Parajjal toltott palacsinta...+ Parolt hagymas rostelyo (mind)  40 sor     (cikkei)
5 Re: Halaszle (mind)  29 sor     (cikkei)
6 keres - szakdolgozathoz (mind)  99 sor     (cikkei)

+ - halaszle (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary] irta:
>Most nagy feladvanyt adok: az "uram" kedvenc etele a halaszle, de
>allítolag nehez jot csinalni, mert mindenfele fortelyai vannak.
>Ki tud tehat nekem egy amolyan teljesen klasszikus, magyaros
>halaszle-receptet irni.

Na ezen keshegyig meno vitak vannak, az aldunai, tiszai, balatoni
modszer hivei kozott. De az aldunai a legjobb, es raadasul a
legegyszerubb. Ne hidd el senkinek, ha mast mond! 8-))))

Vegyel szeletelt pontyot, akkor nincs gondod a pikkelyezessel,
szeletelessel, semmivel. A keserufog humbug! Vagy tisztittasd meg a
boltban, es szeleteltesd fel vastag szeletekre. A fejet is vidd haza.
Vegyel harmadannyi karaszt egyben, de pikkelyezve. Nagyon finom a
tej/ikra, vegyel abbol is negyedannyit, mint pontybol. De ne belsoseget,
mert abban keseru maj es egyeb cafatok is vannak, macskaeledel! Ezen
kivul csak viz,
so, voroshagyma es orolt piros fuszerpaprika kell. Esetleg csipos csoves
paprika is, ha szereted. A voroshagyma legyen erett, szaraz, es irto
aprora kell vagni. [millimeterenkent]

Ezutan megcsinalni gyerekjatek.
Tedd egy fazekba a halakat. Alulra a karaszt, halfejet, foleje a
pontyszeleteket. Szord bele a voroshagymat jo sokat, es a pirospaprika
felet, ontsd fel vizzel, es sozd meg. Vigyazni, nem elsozni. Csak ezzel
lehet elrontani. Eros langot gyujts alaja, es harminc percig [a
forrastol] nagyon eros langon lobogva fozzed. Nem kell kavargatni,
esetleg neha megrazni, megforgatni a fazekat, mert a hal szettoredezik.
A huszadik percben tedd bele a tejet/ikrat, es a huszonnyolcadikban a
maradek fele pirospaprikat, esetleg az eroset is. Ennyi.

Kulon sos vizben fozott u. n. gyufateszta illik hozza, ezt kulon
tanyeron talaljak, es mindenki annyit vesz belole, amennyit akar.
Gyufateszta= akkora darabok, olyan vastagok, mint a gyufa. Talalaskor
esetleg keves friss vagott voroshagymat tesznek a tenyerba es erre merik
a let. Vigyazni kell a pontydarabok kiszedesenel, nagyon konnyen torik.
Tehat nagy szurokanallal ovatosan alanyulni. Itt a le a fontos, kituno
izu kolloid allapotu, suru mint a ver. A halhus kevesbe izletes, a
hagyma teljesen szetfo.
Azonnal fogyasztando, mar fel ora mulva is megedesedik, faradt hagyma
ize lesz. Masnapra eltenni vetek. A karaszt ki lehet dobni.

A tiszai modszer egesz mas. Ott alaplet foznek hosszan aprohalbol,
passziroznak, es a szinte kesz leben rovid ideig fozik a pontyot. Igy a
ponty jobb izu marad, nem azik ki az ize, de maga a le erosen felejtheto
faradt hagymaizu lotty, [rosszabb, mint az aldunai masnap] nem pedig
friss tomeny hal esszencia. Persze ennek is vannak hivei. En mar sokszor
demonstraltam halaszlefozo versenyen az aldunai eros elvezeti folenyet.
[Nagyszaju horgaszok gyakran rakenyszeritenek a "versenyre". Fontosak a
jo alapanyagok. Busabol fozni vetek. Oreg hagyma kell hozza, be kell
spajzolni belole, mert nyaron mar csak idei friss hagyma lesz, es azzal
nem jo. Nem fo szet. Es finom minosegi kalocsai nem tul edes
fuszerpaprika. Csak ezen mulik az eredmeny. Pocsolya izu halbol persze
nem lesz finom.
Udv, Peter.
+ - cukorpotlo? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
tudtok valamit javasolni, aminek nincs utoize, nem tul draga, es 
minden szempontbol helyettesiti a cukrot?
Meg valami: hogy lehet az edessegrol leszokni????
+ - "Csoben sutes" (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello!

Konyhahoz kapcsolodo, de inkabb torteneti/tortenelmi kerdesem lenne. Tudja
valaki, hogy honnan ered a "csoben sutes" kifejezes? Mert ugye a
"technologianak" koze sincs semmilyen csohoz...

Koszi!

Topy
+ - Parajjal toltott palacsinta...+ Parolt hagymas rostelyo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali !
Hozzavalok:
5o dkg melyhutott paraj
8 dkg vaj
1 dl tejszin
so
szerecsendio
8 db palacsinta
A lecsurgatott parajpuret a vajjal elkeverjuk es mersekelt tuzon
felforrositjuk. Soval es reszelt szerecsendioval izesitjuk. Vegul
habverovel belekeverjuk a tejszint. A szokasos modon sos 
palacsintakat sutunk es ezeket meg forron megtoltjuk a tejszines
parajjal. Kivajazott tuzallo talban a palacsintakat egymas melle 
fektetjuk, megontozzuk felolvasztott vajjal es kozepmeleg 
sutoben 4-5 perc alatt megpiritva talaljuk. (ollozas)
> --------------------------------------------------------------------------

Parolt hagymas rostelyos...
Hozzavalok:
50 dkg rostelyos, 
1 dl olaj, 
1 ek. paradicsompure,
3 dkg liszt,  
3o dkg voroshagyma, 
1 dl vorosbor,
so, 
bors.
A husszeleteket kiveregetjuk, megsozzuk es meghintjuk
torott borssal. Keves olajat hevitunk, beletesszuk a
husszeleteket es mindket oldalat 1-1 percig sutjuk. Az olajbol
kiemelve tiszta edenybe szedjuk, majd a sutesbol visszamaradt 
olajba keves paradicsompuret keverunk, megszorjuk liszttel,
kisse piritjuk es felengedjuk egy keves vizzel. Megsozzuk es
nehany percnyi forralas utan a husszeletekre szurjuk.
Tetejere tesszuk a karikara vagott voroshagymat, raontjuk a
bort es csupan annyi leben, hogy a hust ellepje, fedo alatt
keszre paroljuk. Koretnek fott burgonyat vagy
burgonyaropogost adunk melle. (ollozas) 
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Re: Halaszle (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok,

Noemi kitalalta a gondolatomat, maris magyarazom.

Jonehany evvel ezelott egy szombathelyi alberletben negy
foiskolas (egy szolnoki, egy szekszardi, egy zalai es egy
fovarosi) elhatarozta, hogy foz egy jo halaszlet. Nagy volt
a lelkesedes, am mar az elokeszuletek soran irgalmatlanul
osszevesztek. Az egyik tesztat akart beletenni, amirol a
tobbiek hallani sem akartak, a masik sargarepat, ami miatt
ketten mar az otlettol rosszul lettek, a harmadik dinsztelni
akarta a hagymat, na, akkor a szekszardi tiltakozott
elenken, satobbi. A halbol semmi sem lett.
Ez adta az otletet - es Noemi kerese a biztatast -, hogy a
listatagokat arra buzditsam: aki csak tudja, irja meg,
hogyan keszul a "felejuk fozott" halaszle. Ugy gondolom,
igen erdekes dolgok derulhetnenek ki "tajjellegu"
szokasainkrol. (Ez utolso mondatot neprajzosok hagyjak ki.)

En a "magamet" (nem akarvan untatni benneteket) holnap
kozolnem.

Csokok

Ogy.
> ============================================
Orban Gyorgy konyvtaros
Illyes Gyula Ped. Foisk. Konyvtara Szekszard
email: 
+ - keres - szakdolgozathoz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok...

Egy ideje olvasom a listat mint hallgaTAG, s most az kesztet aktivitasra, hogy
szakdolgozatot irok. Ehhez szuksegem van minel tobb adatra, ebben kernem a
segitsegeteket. Es elore is elnezest, hogy nem teljesen a lista-temajaba vag - 
bar
ki tudja? :-)) - a kerdoiv temaja, illetve a szakdolgozate.

Mellekelek egy rovid piackutatasi kerdoivet, es arra kerlek benneteket, hogy mi
el
tobben kuldjetek el nekem a valaszokat maganlevelben. Elore is nagyon-nagyon sz
epen
koszonom. Es igerem, hogy mihelyst csillapszik a szakdolgozat koruli sok teendo
, en
is kuldok nehany receptet a kozosbe :-)))

Segitsegeteket koszonve kivanok tovabbi jo hetet sok-sok finom falattal.
Szeretettel udv: Ida ***

******

Piackutatasi kerdoiv Internet-hasznaloknak (Konyha)
A megfelelo valaszok melle tegyen egy x-et vagy hagyja meg azt a sort, amelyik
ervenyes Onre.

1./a  Szokott-e olvasni?
igen
nem

1/b. Ha olvas, mit olvas?

- ujsag, folyoirat
- szepirodalom
- szakirodalom
egyeb: ...................................


2. Mit olvasott eddig az Internettel kapcsolatban?

 - ujsagokban, folyoiratokban kulonbozo irasokat, szakcikkeket
 - Internet-hasznalatrol szolo szakkonyveket
 - Internet-marketingrol szolo konyvet

2/a Megvenne-e egy olyan regenyt, ami az Internettel kapcsolatos?

igen
nem


3/a Meghallja ezt a szot Internet-szerelem, ez milyen hatassal van Onre?
Egy otos skalan adjon osztalyzatot, ahol az otos a legnagyobb erteket kepviseli
.
Az On altal kivalasztott szam melle tegyen egy x-et.

 0
 1
 2
 3
 4
 5


3/b. Olvasott-e az Internet-szerelemmel kapcsolatban lapokban ujsagcikkeket,
riportokat?

igen
nem

4. Elolvasna-e egy olyan regenyt, ami az Internet-szerelemrol szol?

igen
nem


4/a. Erdekelne-e egy olyan web-lap, amelyik az Internet-szerelemrol szolo konyv
et
mutatja be
 (szinopszis, reszlet, olvasoi velemeny, megrendelo lap)?

 igen
 nem

5. Tud-e arrol, hogy megszuletett az elso Internet-szerelemrol szolo amerikai f
ilm,
es ezt Magyarorszagon is hamarosan bemutatjak?

igen
nem


A valaszado
 ferfi
 no

Kora:
Iskolai vegzettsege:
Foglalkozasa:

Koszonjuk.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS