Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 330
Copyright (C) HIX
1999-10-06
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Koret (mind)  14 sor     (cikkei)
2 RE: Toportyu, XVII. szazadi konyha (mind)  53 sor     (cikkei)
3 orokke eles kes es osi etelek (mind)  44 sor     (cikkei)
4 Mustos flekken... (mind)  17 sor     (cikkei)
5 Mustaros sertescomb voros borral (mind)  28 sor     (cikkei)
6 kokusztekercs (mind)  18 sor     (cikkei)
7 Udvozlet minden konyhabuvarnak! (mind)  12 sor     (cikkei)

+ - Re: Koret (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Misi!

Nagyon tetszett a recepted föleg a vilmos körte palinka. Nem ertetem elöször mi
ert kell palinka a rizshez. 
Igazan jot nevettem mikor tovabb olvastam.

neharagudj hogy letegeztelek de mar hozzaszoktam hogy a svedek tegezödnek. 

Udvözlettel

Ilona
Stockholm

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: proxy01.ica.se)
+ - RE: Toportyu, XVII. szazadi konyha (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves konyhasok!


A kis szunet utan eloszor a toportyu temahoz szolnek hozza:

	>miert nem preparaljatok meg sajatkezuleg? Ha lehet
> akarmifele szalonnat kapni akkor eleg darabokra vagni es jol
> felheviteni, majd egy krumplinyomoval szepen izles szerint kinyomni
> 
> 
Nos, en ovakodnek pl. fott szalonnafelesegeket hasznalni! Szerintem vannak
olyan szalonnak, amibol a fenti modon leirtak szerint valami csulimazt
kaptok. Persze nem igaz ez mindegyikre. Mindenkeppen nyers, nem pacolt
szalonnaval kiserletezzetek. Persze nem tudom ezeket ott mennyire lehet
beszerezni.

En magam reszerol annyi otlettel toldanam meg a temat, hogy a baromfi
felesegek "leeso" borke es hus darabkait osszevagva, picit megsozva szoktam
kisutni, kicsi labaskaban, vagy mikrozva. Nagyon finom toportyut kapunk igy.
A mikrozott valtozatot jobban ki kell sutni, mert inkabb puha marad, (akinek
van, hasznalja a grillt a vegen), a labasos variacio macerasabb a froccseno
zsir miatt, de ropogosabb lesz a toportyu. ( a mikros valtozat a gyorsabb) A
keletkezo zsiradekot lehutve kenyerre kenve lehet megenni, vagy aki szereti
fozeshez is hasznalhatja.


	>Emlekszem: volt olyan aki kis tejet is vagy foghagymat tett a
konderba a
> sutes alatt
> 
No, igen. De ennek csak a disznovagasos nagy mennyisegnel van szerepe. Ott
ugyanis azert tesznek tejet a konder aljaba, hogy ne egjen egybol oda az
aljan levo szalonna darab, valamint bevonatot kepez a toportyu felszinen a
tej, szebb lesz a szine. Ezert is nem szabad tul sokat tenni bele, mert
akkor meg ugy is nagyon bebarnul, ha egyebkent a belseje meg nyers. Marpedig
akkor nem fog jol elallni! (ez nagyon lenyeges volt es most is az a paraszti
haztartasban!)  A fokhagymat pedig csak a vege fele tettek az ustbe, hogy
tisztabb, azaz atlatszo legyen a keletkezo zsir. Termeszetesen ebbol sem
tettek bele sokat, attol fuggott az is, hogy mennyire morzsalodott a teperto
sutes kozben, azaz mennyi apro darabkat kellett felfognia a fokhagymanak.
Tehat a fokhagymat sem az izhatas miatt hasznaltak.

Mas: Egy het konyha anyagat olvastam el egyben. Azt hiszem mar nem all a
panasz, hogy szinte ketten vagytok a konyhaban!
         Raadasul uj nyelvet is tanulhattunk. Gondolok itt Kasko:to" Miha'ly
altal bekuldott Magyar fouri konyha a XVII. szazadban  Bornemisza Anna
receptjeinek valogatasara. 
Gratulalok Miha'ly. Olvasni sem volt semmi, gondolom begepelni.....
Egyebkent en meg igy egyben sem unom. Csak a csaladomra gondolok, hogy
szoknak majd hozza az uj izekhez?! 


Mara ennyi, udv.        Yobi
+ - orokke eles kes es osi etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>ZSOKA
>ugy tudom, hogy
>vannak bizonyos "one'lezo kesek", amiket nem lehet elesiteni.
>Egyszer valakinek en is ezt mondtam, es kinevetett :-). Hogy ugyan
mitol
>elezne meg magat a kes... Az olloknal logikusabbnak tunik, mert a ket
el
>allandoan surlodik. De a kesnel??

En is csodalkoznek ha nem lettem volna a British Muzeum Viking
kiallitasan. Mert mar ok is csinaltak hasonlot a kardjaikbol. Nem
talalom a prospektust de emlekszem ok kulonbozo kemenysegu vasreteget
kalapaltak ossze mig teljesen eggye valtak, aztan osszegongyolitve es 90
fokrol elterve szepen szeletekre vagtak a retesszeru anyagot. A
keletkezo kard kozepen a legkemenyebb vekony reteg rejtozik, utan 2
kisse puhabb majd meg ket meg puhabb. Nem tudom osszesen hany reteg volt
de mar igy is kell mukodnie. Az egerek foga is igy van a termeszettol
tehat mindig eles marad.


Ahogyan elolvastam a keresedet rogton valaszoltam de aztan folytatva a
news olvasasat lattam, hogy van aki szepen megmagyarazza mikepen mukodik
az orokke eles kes. Remelem leirasom kielegiti Krisztinat is a nyelvi
szempontbol.



A Kasko:to" Miha'lyhoz: kuldjed csak batran majd mi kiprobaljuk. Ez is
mutathatja napkeleti eredetunket mit a szurke nemet konyha elfedett.

Ha jol emlekszem Rath Toth Gyorgy is irt erdekes recepturakrol a "Magyar
kuriozumok" konyveben, ami termesztesen az 56-os szorakozasok miatt
ottmaradt.
Ki tudja meglehet e meg kapni?

Mindenkinek: olaszul a spagettit SPAGHETTI-nek irjak tehat H betuvel a G
utan, maskepen az o kiejtesuk szerint mintha a magyar spazsetti-nek
hallatszana.

Elso pillanatban azt hittem a "Keselezes es ratatouille" az valami
ujfele exotikus etelt jelent be Juli reszerol de sajnos csalodtam.
Remelem legalabb a ratato.... egyedul is jo lesz.

Ivan
+ - Mustos flekken... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok!
Hozzavalok:
60 dkg sertestarja
20 dkg szolo
2 dl must
3 dkg liszt
2-3 ek. olaj
orolt bors
so.
A hust 4 egyforma nagysagu szeletre vagjuk. Megsozzuk, borsozzuk es lisztbe 
forgatjuk. Serpenyoben keves olajat hevitunk es a husszeleteket ropogos pirosra
 
sutjuk. Raontjuk a mustot, raszorjuk a megmosott szoloszemeket, es nehany perci
g 
forraljuk. Piritott burgonyaval talaljuk. /ollozas/
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Mustaros sertescomb voros borral (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Hozzávalók:
80 dkg sertéscomb
15 dkg füstölt szalonna
2.5 dl száraz vörösbor (Pl. Bikavér, Kékfrankos)
2.5 dl tejföl
2 közepes fej vöröshagyma
1 evökanál mustár
1 sárgarépa
1 csomó snidling
1 csomó petrezselyemzöld
só
bors.

A húst a mustárral egyenletesen bekenjük. Rárakjuk a szalonnacsíkokat, majd 
kuktába tesszük. Hozzáadjuk a felszeletelt vöröshagymát, a sárgarépát és a 
finomra vágott snidlinget. Megsózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a bort és a 
tejfölt. Lezárjuk a kuktát és takarékon porhanyósra pároljuk.
Ha készen van, a hús kivétele után a kuktában levö lét a benne levökkel 
Turmixgéppel áttörjük, majd az így kapott szósz egy részét a tálaláshoz 
felszeletelt húsra öntjük, amit azután a finomra vágott petrezselyemmel 
díszítünk.
Szerintem fött krumpli illik hozzá a legjobban, de tálalhatjuk krokettel is. 

Jó étvágyat!

          Misi
+ - kokusztekercs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Mindenkinek!
Mar megint a "szemelyi kultusz" jegyeben leirom, egy nalunk nagyon nepszeru
sutemeny receptjet.

Kokusztekercs (nagyon finom)
40 dkg sima liszt, 25 dkg vaj, vagy margarin, 4 tojas, 1 dkg eleszto, 1 dl
tej, 30 dkg kokusz reszelek
Az 1 dkg elesztot felfuttatjuk 1 dl tejben es kis cukorral osszekeverjuk,
1/2 orat allni hagyjuk. Piheno utan a tesztat 4 reszre osztjuk es vekonyra
nyujtjuk, majd rakenjuk a kokuszos ma'zt. Osszetekerjuk, mint a retest es
karikakra szeleteljuk a kapott hengert.

Kokuszos ma'z: 4 tojas feherjet, 40 dkg porcukorral kemeny habba verjuk goz
folott, 1+1/2 csomag kokuszreszeleket teszunk bele.

Lassan sutjuk, vigya'zva, mert konnyen lee'g az alja, mege'ri!!!

Udvozlet J. Zsokatol
+ - Udvozlet minden konyhabuvarnak! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A segitsegetekre van szuksegem: nagyon szeretjuk a pogacsat, viszonylag
gyakran is csinalok, de soha nem az igazi. Illetve frissen nagyon jo,
viszont fel/egy nap mulva betonkemeny lesz, s mintha tomoritett fureszport
ragna az ember. Sajnos a szuloi hazbol is hasonlo elmenyeim vannak a
nevezett sutivel kapcsolatban, ugyhogy Edesanyamtol sem kerhetek tanacsot.
Eletem parja segelykereset is tolmacsolom: egy jo receptre lenne szukseg,
mielott megfulladunk! :) (Az en maganvelemenyem: a kutyaimnak igy is izlik.
:))
Egy masik tema: van egy rakat kaposztam. Mi a banatot csinaljak vele?!
Ezugyben is orommel vennek par recept-tippet!
Elore is kosz!
Zsuzsa (alias Praise)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS