Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 12
Copyright (C) HIX
1998-10-29
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Fokhagyma (mind)  15 sor     (cikkei)
2 turo (mind)  10 sor     (cikkei)
3 Sziasztok! (mind)  16 sor     (cikkei)
4 Kedves Jozsi! (mind)  11 sor     (cikkei)
5 re:zoldbors (mind)  5 sor     (cikkei)
6 re:bambuszrugy (mind)  8 sor     (cikkei)
7 Turos Palacsinta (mind)  68 sor     (cikkei)

+ - Fokhagyma (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali!
A napokban, egy nevnapi vacsoran, sok egyeb kozott az unnepelt
kedvencet: ciganypecsenyet, talaltak.A szokasos pecsenye melle a
fokhagymat a kovetkezo recept szerint adtak:
A szukseges fokhagymamennyiseget osszezuzzuk
teszunk ra egy kis etelizesitot
egy kis pirospaprikat (lehet csipos is)
1--2 evokanallal a hus maradek szaftjabol
Osszekeverjuk.
Kis uvegpoharban tettek az asztalra, mokkaskanallal.
Mindenki izles szerint tett belole a husra.
Szerintem egy klasszissal jobb, mint a natur fokhagyma.
Aki eddeg is igy csinalta, attol elnezest kerek, a
tobbieknek azt ajanlom probaljak ki.
                                                     Sida
+ - turo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Legjobban az hasonlit amit  farmer's cheese neven arulnak  kis zacskoban.
Altalaban minden nagyobb supermarketben van. De turot nagyon konnyu otthon
csinalni, es ez hasonlit legjobban az otthonihoz. Teljes tejhez (1/2-1
gallon keverj par deci buttermilk-et (ez kb. aludttej, es mindenhol
kaphato). Hagyd szobahon allni mig az egesz meg nem alszik. Tedd fel pici
langra es addig melegitsd (nem kell forralni) mig a turo ki nem
csapodik.Ekkor szurd le suru szitan, vagy tobb reteg cheesecloth-on
keresztul, jol csopogtesd ki es kesz a finom turo. Ha a hutobe teszed egy
napra, olyan nagy rogokke all ossze mint az otthoni. Es rengeteg lesz
belole. Sokkal olcsobb mint a farmer's cheese. Bea
+ - Sziasztok! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mindenkinek:

Legyszi ne irjatok ekezetesen!!! Koszi!!!

Kiralyfalvi Gyorgynek:

Turoval kapcsolatban... En ket evig eltem Baltimoreban, ott volt egy
supermarket amit Fresh Fields-nek hivnak, es ott talaltam a magyar turohoz
nagyon hasonlo dolgot. A neve Farmers cheese. Kivalo turos palacsintat
lehetett vele kesziteni, majdnem olyat mint az otthoni.  :) Nem tudom, hogy
Pennsylvaniaban van-e ilyen uzlet, Balto kornyeken ez volt az egyetlen
beszerzesi hely. Az uzlet egyebkent foket bio-dolgokra, termeszetes
alapanyagokbol keszult elelmiszerekre volt specializalodva, igy ha nincs a
kozeledben Fresh Fields talan probalkozz meg egyeb "bioboltokkal".

Szabo Nelli
+ - Kedves Jozsi! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Az edesanyamnak tavaly Spanyolorszagbol vittem haza egy uveg oliva olajban
tartositott zoldborsot, es mondhatom, hogy kitunoen bevalt a kulonbozo
porkoltek (a disznotol a vadasig, es a pacalhoz is )izesitesehez. Szerintem
ugyanolyan etelekbe lehet rakni, mint a hagyomanyos feketeborsot, azzal a
kulonbseggel, hogy picit mas ize lesz az etelnek (talan pikansabb). Ajanlom,
hogy vegyesen egesz feketeborssal tedd egy bors-orlobe, es frissen orolve
fuszerezd vele az etelt.

Jo munkat!

Aniko
+ - re:zoldbors (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedvenc etelem a belszin _zoldbors_martassal, Balatonakaliban, a 
71-es ut menten a Hokuli etteremben nagyon jol es olcson keszitik, a 
tejszines martasba fozik bele a zoldborsot.

Bela
+ - re:bambuszrugy (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mint irtam, ideztem(!) egy olyan konyv szerzojetol, aki kozel 20 evet 
elt Kinaban.
En is a Nagyvasarcsornokbol szerzem be a kinai alapanyagokat, de ugy 
gondoltam, nem mindenkinek van erre lehetosege.
A masik, hogy mint latszik is, a konyvet 1983-ban adtak ki, azota 
szerencsere jelentosen bovultek a beszerzesi forasok.

Bela
+ - Turos Palacsinta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> ======================================================
>Felado :  [United States]
Kiraly Gyorgynek.............
Itt az USA-ban is lehet jo turos palacsintat kesziteni....meghozza keress
egy olyan uzletet ahol 
"FARMER'S CHEESE"-t arulnak.  Ez pontosan olyan mint a magyar turo.
Nem tudom Te hol laksz, de itt a keleti parton BJ's Wholesale Club,  Sam's
Club (nagy warehouse tipusu uzletek..... vagy a nagy, jol felszerelt
supermarket-ekben lehet kapni.  Ha nem talalod a polcon, kerdezz utana a
"dairy produce manager"-nel, keresedre hatha beszerzi.
En a "Friendship" markat veszem itt, 1 font $2.59-be kerul.  (friendship
marka ismeretes a tejfoljerol is).  Ezt a turot hasznalom korozott
keszitesre is egy kis "Feta" (gorog juhturo) hozzaadasaval remek.....   
Ha minden kotel szakad es nem talalsz "farmer's cheese"-t, akkor vegyel
"large curd cottage cheese"-t es azt tedd bele egy nagy szurobe...helyezd a
szurut egy tal fole, es lefedve jegszekrenyben 1-2 napig engedd hogy
lecsurogjon a leve.  Igy kiszarad es ezt attorve is lehet turonak
hasznalni.  Tulajdonkeppen, cottage cheese semmi mas mint "nedves, darabos
turo"....
	Remelem segitettem, ird meg hogy sikerult a palacsinta.  En sok mazsolat
is teszek bele, persze eloszor megtoltom a palacsintat es tekeres elott
szorom meg a mazsolaval.  Remek turos palacsinta receptem van, eddig meg
soha nem vallottam vele szegyent--mindenki habzsolta.
		Udv, Eva Kinga





> Temakor: túros palacsinta ( 27 sor )
>
>Most jön a kérdés:
>Az USA-ban milyen alapanyagokból és hogyan csináltok túrós palacsintát ?
>
>Van itt un. cottage cheese ill. ricotta, de ezek elég messze esnek az
>otthoni,
>darabos igazi túrótól. Amit én próbáltam az mind teljesen homogén,
>inkább
>édeskés förmedvény. Mindenféle ötletet szívesen látnék, különösen ha
>pontos
>márkanevet is tudnátok mondani.
>
>Királyfalvi György
>
>
>=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=
> *=*=
>=*     Hollosi Information eXchange /HIX/   --   http://hix.com
  *=
>=*
> ------------------------------------------------------------------------- *=
>=* TIPP -+- GURU -+- MOKA -+- RANDI -+- HIR -+- JATEK -+- VITA -+- NARANCS
  *=
>=* AGYKONTROLL AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILOZOFIA HANG
KUKKER *=
>=* KORNYESZ KULTURA MOZAIK NY OTTHON PARA SPORT TANC TUDOMANY UK WEBMESTER
  *=
>=*
> ------------------------------------------------------------------------- *=
>=* Automata segitseg: >
  *=
>=* Ha az nem eleg:    >
  *=
>=* Utolso szalmaszal: >   Hollosi Jozsi, Internetist /HIX/
  *=
>=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=
> *=*=
>

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS