Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 243
Copyright (C) HIX
1999-06-29
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Hideg gyumolcslevesek (mind)  131 sor     (cikkei)

+ - Hideg gyumolcslevesek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ebben a nagy melegben nincs jobb egy jo hideg gyumolcslevesnel ezert leirok
egy parat amit mar tobbszor elkeszitettem.

Egreskremleves (ezt fogyokurazok is ehetik, ha cukor helyett edesitoszert
tesznek bele)

Hozzavalok: 50-60 dkg tisztitott egres (lehet fagyasztott is), 8-9 dl viz
(attol fuggoen mennyire surun szeretjuk), kis darab citromhej, 1/2 rud
vanilia, 4 kiwi, 3 evokanal cukor (izles szerint lehet tobb is) vagy
edesitoszer.
Az egrest a vizzel, a citrmhejjal es a feldarabolt vanilia ruddal addig
fozzuk, mig a szemek szet nem fonek. Ekkor kihalasszuk belole a citromhejat
es a vanilia darabokat. A 3 meghamozott kiwit az egressel es a levevel
egyutt osszeturmixoljuk es ha nem szeretjuk a sok magot akkor atszurjuk, en
soha nem szurom at, mert nem zavar a mag. A kesz leveshez izles szerinti
mennyisegu cukrot teszunk es jol lehutjuk (mindig elozo nap este keszitem el
igy biztos, hogy eleg hideg lesz). Talalaskor a megmaradt 1 kiwit
felkarikazzuk es a tanyerokba rakjuk a leves tetejere.  Ez a leves meg az
alkoholtol masnapos gyomornak is nagyon jo.

Meggyleves

Hozzavalok: 1 kg meggy, 1 dl vorosbor, 1 citrom, 12 dkg cukor, 2 dl tejszin,
szegfuszeg, fahej, so.
A meggyet kimagozzuk, egy fel marek magot edenybe teszunk es annyi vizet
ontunk ra, hogy eppen ellepje, ehez hozzaontjuk a vorosbort es lassu tuzon
kb. 30 percig fozzuk. Kozben 1 liter vizet felforralunk, beleteszuk a
cukrot, csipetnyisot, szegfuszeget, fahejat, a karikakra vagott citromot es
a kimagozott meggy felet. Kb. 20-25 percig fozzuk ekkor kihalasszuk belole a
citromot es a fuszereket, majd beleszurjuk a vorosboros kivonatot,
hozzaontjuk a tejszint es meg 1-2 percig forraluk, majd kihutjuk. a maradek
meggyet pepesre osszeturmixoljuk es a kihult levesbe keverjuk. Jo hidegen
talaljuk.

Oszibarackkremleves

Hozzavalok: 1 kg barack, 12 dkg cukor, 1 citrom leve, 0,5 dl likor
(Maraschino v. Triple sec), 2 dl tejszin, csipetnyi so.
A barackokat meghamozzuk, felbevagjuk es eltavolitjuk a magokat.
Kivalogatjuk a szebbik harmadat es ezt kockakra vagjuk es egy uvegtalba teve
megontozzuk a likorrel. Tovabbi felhasznalasig a hutobe teszuk. A maradek
barackot kisebb darabokra vagva 1 liter vizben feltesszuk foni. Cukorral
citromlevel es soval izesitjuk es addig fozzuk amig a barack szetesik.Ekkor
hozzaontjuk a tejszint es meg 1-2 percig fozzuk, majd az egeszet
osszeturmixoljuk. A kremszeru levesbe beleteszuk a likoros barackot es
hidegen talaljuk.
Ha gyerek is eszik belole akkor a likoros locsolast haggyuk el, en is igy
csinalom.

Gyors gyumolcsleves (csak nagyoknak)

Hozzavalok: 10-10 dkg malna, szeder, eper, ribizli (lehet fagyasztott is), 1
dl narancs szorp, 0,8 dl viz, citromle, 2 dl tejszin, 2 evokanal cukor, 0,5
dl Triple sec.
A tejszint elkeverjuk a szorppel, a vizzel, izesitjuk cukorral, a citrom
levevel es a likorrel. Az izesitett levet a gyumolcsokre ontjuk es hutoben
lehutjuk.

Vegyes gyumolcsleves(csak felnotteknek)

Hozzavalok: 1 dl vorosbor, 3 sz. szegfuszeg, 2 dl gyumolcsle, 0,5 dl Triple
sec, 10-10 dkg eper es malna (lehet fagyasztott is), 10 dkg pucolt mandarin,
0,5 citrom, csipetnyi so, 1 darabka fahej, 8 dl narancs juice, 1 dl tejszin,
10 dkg oszibarack, 10 dkg pucolt narancs, 10 dkg szolo, 10 dkg korte.
A borba belerakjuk a fahejat a szegfuszeget es a sot, majd 5 prcig
forraljuk. Leszurjuk es a levet a hutott narancslehez ontjuk. Belecsorgatjuk
a gyumolcslevet, a likort, a tejszint, a citromlevet es jol osszekeverjuk.
Az osszes gyumolcsot megmossuk, kimagozzuk es egyforma apro kockakra vagjuk,
majd raonjuk a levet. Jeghidegen talaljuk.

Es most kovetkezzenek a kulonlegessegek.

Hideg kokuszleves

Hozzavalok: 4 db kokusz, 30 dkg kokuszreszelek, 4 dl tej, 0,5 dl tejszin, 15
dkg kristalycukor, 50 g vanilias cukor, 10g orolt fahej (ebbol kevesebb is
eleg szerintem) 4 db tojassargaja, csipetnyi so.
A kokuszt felvagjuk a felso reszenel (ez eleg maceras mutatvany:))) a benne
levo kokuszlevet a tejhez ontjuk. Beletesszuk a vanilias cukrot, az orolt
fahejat, a kristalycukrot, a kokuszreszeleket es felforraljuk. A
habtejszinnel elkevert tojassargajahoz allando keveres kozben lassan
hozzaadunk a levesbol 0,5 litert, majd ezt visszaontjuk a tobbi leveshez.
Ezutan az egeszet felmelegitjuk, csipetnyi sot teszunk bele. Forralni nem
szabad! Ha elkeszult jol lehutjuk es hidegen talaljuk.

Hideg almaleves pisztaciagomboccal

Hozzavalok: 4 kozepes aromas alma, 2,5 dl felszaraz feherbor, 0,5 dl viz, 1
ag citromfu (a Julius-ba lehet kapni:) ), 1 citorm leve, 3-4 dkg cukor.
A pisztacia gombochoz: 20 dkg tejszines kremsajt, 1 e.k. vanilias cukor, 1
evokanal narancs likor, keves reszelt narancshej esetleg citromhej, 2,5 dkg
pisztacia (daralt vagy durvara vagott).
Az almat meghamozzuk, negyedeljuk, maghazat eltavolitjuk. A negyed almakat
hosszaban vekony szeletekre vagjuk. Borral, vizzel, citromfuvel, cirtomlevel
es a cukorral lefedve 600 W-on 8-10 percig fozzuk a mikroban (keszithetjuk
gazon is, de csak addig fozzuk mig az alma kicsit megpuhul). Ezalatt a
pisztaciagombochoz a kremsajtot es a tobbi hozzavalot alaposan elkeverjuk es
a maszat hideg helyre tesszuk. Az almalevesbol kihalasszuk a citromfu agat,
majd a leves ketharmadat botmixerrel puresitjuk vagy turmixoljuk. A maradek
levest osszekeverjuk a purevel es jol lehutjuk. A pisztacias masszabol vizes
kezzel kis gombocokat formalunk es a hideg levesbe tesszuk.

Hideg mangoleves habgaluskaval (mango helyett keszithetjuk oszibarackkal
is )

Hozzavalok: 1 nagy erett mango (a Tesco-ban szinte mindig lehet kapni), 2,5
dl viz, 2,5 dl felszaraz feherbor, 2 narancs leve, 1 citrom leve, 1 e.k.
vanilias cukor, 1-2 evokanal cukor.
A habgaluskahoz: 2 tojas feherje, 10 dkg porcukor, fel citrom reszelt heja.
a mangot meghamozzuk, a husat cikkenkent levagjuk a magjarol, majd aprora
daraboljuk. Vizzel, borral, citrom- es narancslevel, a vanilias cukorral es
a cukorral egyutt lefedve 600 W-on 8-10 percig fozzuk. A gyumolcslevest
ezutan mixerrel vagy turmixgeppel puresitjuk, es hideg helyre tesszuk. A
habgaluskahoz a tojasfeherjet kemeny habba verjuk, kozben fokozatosan
hozzaadjuk a cukrot. A reszelt citromhejat is beletesszuk es addig keverjuk
amig a hab vaghato kemenysegu lesz. Egy nagy lapostanyert bevizezunk es ket
evokanal segitsegevel 8 galuskat (lehet, hogy tobb lesz:) ) formalunk  a
habmasszabol. Csillag alakban tanyerra tesszuk es 380 W-on 3 perc alatt
megparoljuk, kozben felidoben ket villa segitsegevel megforditjuk. De
elkeszithetjuk a hagyomanyos forrovizes modszerrel is ugy ahogy a
madartejnel szoktuk.
A hideg mangolevest tanyerba szedjuk es ezutan rakjuk ra a habgaluskakat
tanyeronkent 2-2.

Remelem ebbol a sok finom es hideg levesbol mindenki tud maganak megfelelot
valasztani.

Udv:
Magnes

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS