Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 131
Copyright (C) HIX
1999-03-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: csoben sutes (mind)  9 sor     (cikkei)
2 re:fozelek, rantas nelkul (mind)  6 sor     (cikkei)
3 Lasagne (lazanyje?) (mind)  52 sor     (cikkei)
4 Libacomb solettel...+ Gombas pulykaragu... (mind)  42 sor     (cikkei)
5 RE: lasagna (mind)  20 sor     (cikkei)

+ - re: csoben sutes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhatunderek!

Tudni ugyan nem tudom, de eros a gyanum, hogy a 
csoben sutes kifejezes egyszeruen tukorforditas:
a nemet nyelvben Rohr, Ro:hre nem csak cso:vet jelent,
hanem a sutot is, igy egyszeruen sutoben keszult etel
a jelentese.
 
 Udvozlettel: Gabi Rostockbol
+ - re:fozelek, rantas nelkul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mar hogyne lehetne, kozismert a "habaras".
Kulonosen fogyokurazoknak, cukorbetegeknek javasoljuk, mivel a rantas 
liszttartalma azert idonkent eleg jelentos szenhidratmennyiseget 
tartalmaz!

Bela
+ - Lasagne (lazanyje?) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

az ami darálthus-szósz és tészta van összerakva?
Mindenesetre leírom:

Nem tudom hogy Magyaro-n lehet-e venni üzletben kész lasagne-tészta lapokat. Ha
 nem, akkor gyúrsz tésztát, nem túl vékonyra kinyújtod, valamivel vastagabbra m
intha kockatésztát csinálsz, és kb 10x15 cm-s darabokra vágod (így könnyebb dol
gozni vele mintha tepsinagyságú). Én a tésztanyújtó gépben szoktam a 6-n és az 
pont elég széles is (ha véletlenül nincs itthon szárított ill vásárolt).
Darálthúsból csinálsz szószt:
250 gr darált hús, 50/50 marha/disznó
2 nagobb vöröshagyma (1 gerezd fokhagyma)
2 ek olaj vagy margarin/vaj
1db 400 gr-s konzerv zuzott paradicsom (vagy paradicsompüré)
1 buljongkocka
˝ tk só
1 késhgy örölt fekete vagy fehér bors
basalikom, oregano
Az összevágott hagymát (és összetört fokhagymát) puhára párolni a vajban. Meleg
ebbre tenni a tüzhelyet és belekeverni a darált húst, megpirityani, beleönteni 
a paradicsomot, buljongkockát, sót/borst, alacsonyabbra venni a meleget és kb 1
5-20 percig összefözni. Utánna beletenni a többi füszert.

Sajtszósz:
3 ek margarin/vaj
3/4 dl liszt
7-8 dl tej
1 tk só
1 késh bors
2 dl reszelt sajt (jó a megmaradt végek, és jó ha többféle)
Csinálj egy besamelt (rántás, tej kb 5 percig összefözni. Só helyett beletehets
z Vegetát) Amikor kész beleteszed a sót/borsot és sajtot. A sajttal már nem sza
bad hogy föjön.

Ez a mennyiség 12 lasagnetészta laphoz elég, 4 személyre (kb)
Fözd ki a tésztát bö sósvízben.

Vajazzál ki egy tepsit ami vagy 5 cm mély.
Elöször sajtszósz, aztán tésztalapok, aztán d-hússzósz, tészta-sajt-tészta-huss
zósz stb. A felsö sor tésztalapok és arra sajtszósz.
Az egészre szórjál reszeltsajtot és ha van parmezánt is.
Eddig megcsinálhatod elöre, le is fagyaszthatod.

A sütöben 250 fokon süsd át kb 15 percig.
Ha lefagyasztod, akkor 200 fokon 30-40 percig süssed.

Ugyenezt a darálthússzószt lehet enni spagettivel és reszelt sajttal.
Sokkal gyorsabban megy. Darálthúsz-szósz szokott lenni a mélyhütöben´, mindig c
sinálok egy nagyobb mennyiséget és lefagyasztom adagokban akkor a lasagne is so
kkal gyorsabban megy.

üdv
Agnes
+ - Libacomb solettel...+ Gombas pulykaragu... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !
Hozzavalok:
7o dkg libacomb
1o dkg libazsir
15 dkg voroshagyma
3 gerezd fokhagyma
4o dkg feherbab
15 dkg arpakasa (gersli)
pirospaprika
so.
A libacombot megsozzuk es keves forro libazsirba teve mindket
oldalat nehany percig sutjuk. A hust kiszedjuk es a visszamaradt 
zsirban a vekony szeletekre vagott voroshagymat uvegesre piritjuk,
hozzaadjuk a zuzott fokhagymat, megszorjuk pirospaprikaval,
beletesszuk a babot es azonnal felengedjuk annyi hideg vizzel,
hogy a babot 2 ujjnyira ellepje. Megsozzuk es beletesszuk a liba-
combot. Amikor felforrt, lefedve a sutobe toljuk, kb. 1 ora mulva
belekeverjuk a megmosott arpakasat es szukseg szerint vizzel
felengedjuk. A sutoben a bab teljes puhulasaig fozzuk.
> -------------------------------------------------------------- 

Hozzavalok:
(1 szemelyre)
12 dkg pulykamellfile
1 kis fej hagyma
5 dkg gomba
1 kk. olaj
1-1 zoldpaprika es paradicsom
1 ek. tejfol
so
borsikafu
A megmosott hust apro kockakra vagjuk es olajjal kikent 
serpenyobe tesszuk. Hozzaadjuk a lereszelt hagymat, a 
felszeletelt gombat, borsikafuvel, soval megszorjuk es
kozepes tuzon, fedo alatt kb. 1o percig paroljuk. Gyakran
megkevergetjuk. Beletesszuk a kimagozott, feldarabolt
paprikat, a felkockazott paradicsomot es meg rovid
ideig paroljuk. Ha szukseges, utanaizesitjuk, majd bele-
keverjuk a tejfolt, osszeforraljuk es talaljuk. Vajas metelt-
tesztat kinalunk melle.
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - RE: lasagna (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A klasszikus es standard lasagna keszitest meghagyom masoknak, biztosan
lesz jelentkezo, en a sajat variaciomat mondom el.

Nem tetszettek nekem a lasagna tesztak, meg az olasz vendegloben is, ha
rendeltem, szetfolyo latyakban volt a teszta. Olaszorszagban viszont, kisebb
bufekben, kaptam olyan lasagnat, amely egy tepsiben volt, ott kockakra vagtak,
ugy emeltek ki adagokban. Nem folyt, nem csopogott, egyben maradt es megis
zamatos volt...

Szoval, azt talaltam ki, hogy sos palacsintakat sutottem, felszabdaltam 2-3
cm-es
csikokra es azokat raktam le, hosszaba-keresztbe, retegenkint meglocsolva,
megkenve akarmilyen jo, surubb lasagna vagy spaghetti szosszal, meg sajt-
reszelekkel. A tetejere, persze szosz meg sok reszelt sajt...
Be a sutobe, mig a tetejen a sajt megpirul... A palacsintateszta beszivja a
szosz
nedvesseget, a teszta kozott csak a suruje marad es az egesz jol osszeall.
Ha nagyon szarazra sikerulne, kulon szoszt lehet melle adni.

Samuka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS