Marcella Hazan elismert szakertoje az olasz konyhanak, nem csupan mint
szakacs, de ugy is mint etnografus, kutatoja es tudoja az olasz
nepszokasoknak, tul a fozes tudomanyan is.
Egy egesz oldalt szentel a konyveben a Minestrone kulombozo variacioinak,
mondvan: (osszefoglalva) "a zoltseg leves nyoman majdnem olyan pontosan meg
allapithatod, hogy hol vagy Olaszorszagban mintha terkepet neznel" Delen a
paradicsom es a fokhagyma dominal, pastat is foznek bele, kozep
Olaszorszagban a bab ad extra "energiat" eszakon rizs, a Rivieran gazdag a
fuszerekben. Szakacsaval valogatja. A klassikus "Romagna" a kulombozo
szezonalis zoldfelekre alapul, suru, gazdag sajatos "zoldeseg" izevel
ismerheto fel. Egyetlen zold fele sem felismerheto, az iz sajatos
kombinacioja az osszessegnek.
Nem szukseges a zoldsegeket elore elkesziteni, pucold, aprozd olyan
sorrendben es add a fozo edenyben ahogyan itt sorolva van. Ugyis minden
feleseget legalabb 3-4 percig kell dinsztelni, mielott a kovetkezot hozza
adod.
Ez a recept 6-8 szemelyre szolgal. Itt kell megjegyezni, hogy ellentetben
minden mas zoldseg levessel, ez felmelegitve, masnap minden tekintetben
elvezhetobb lesz. Javul.
1 ź deci oliva olaj
3 ek vaj
2 ˝ deci vekonyra szeletelt hagyma
2 ˝ deci apro kockara vagott sargarepa
2 ˝ deci zeller zold szara apro kockara vagva
˝ liter aprora vagott krumpli (gyengebbek kedveert: Burgonya.)
3 ˝ deci elore fozott feher bab
˝ liter kockara vagott zuccini
2 ˝ deci zold bab
ž liter vekony szeletel kelkaposzta
1 ˝ liter marhahus leves
A hejja egy fel kilos darab szaraz Parmai sajtnak (ha van, mellozheto)
2 deci konzerv paradicsom levevel egyutt
2 deci reszelt Parmai sajt.
Egy eleg nagy fazekban dinszteld meg a hagymat az olaj/vaj-on mig uveges
nem lesz es a leirt sorrendben add hozza a zoldsegeket, mindegyiket
dinsztelve, idonkent keverve 3-4 percig. Utoljara a kelkaposztat, ezt egy
kicsit tovabb dinsztelve, majd a huslevest, paradicsomot es a sajt hejjat.
Keves sot, majd utolag izesited ha kell. A husleves mar ugy is sos. A Parmai
is sos.
Alacson tuzon ippeghogy fojjon, fozd 3 ora hosszaig. Ha tul besurusodik,
adj hozza meg huslevest vagy vizet. Vedd ki a sajt hejjat 15 percel a keszre
fozes elott es add hozza az elofozott feher babot, vegul a reszelt sajtot de
elobb vedd le a tuzrol. Kesz.
Megeri a fardtsagot.
Vendegloben, egesz hetre elore foztuk. Kis sajtot reszelt a pincer a
tetejere az asztalnal.
***Visit my Homepage:http://stevenkas.homestead.com***
|
Hello!
Elnezest, hogy belebeszelek - en igy ismerem:
Tocsi (to`csi)
Elkeszites
1. - tetszes szerinti mennyisegu krumplit meghamozunk es
lereszelunk (kezzel eleg faraszto) annyi lisztet adunk hozza,
hogy kb. palacsinta teszta surusegu legyen, plussz egy to-
jas (ha sok a massza akkor lehet tobb is) es so. (Szokjak i-
zesiteni pl.: borssal is.)
2. - palacsintasutoben kb. evokannalnyi mennyiseget (egy-
szerre kb. harom adagot lehetoleg zsirban eros tuzon kisu-
tunk (pirosra), (alacsony hofokon sutve nagyon teleszivja
magat zsiradekkal). Olajban sutve mas az ize.
3. - fogyasztasa lehetoleg melegen. Van aki tejfollel (savanyu
tejszinnel) szereti - en nem, esetleg fokhagymaval dorgoli meg
a tetejet.
4. - aki nem akar fustot a konyhaban (nem a HIX-re gondoltam:)),
az sutheti sutoben is egybe es a sules utan kockazza fel - sze-
rintem igy nem olyan jo.
5. - praktika: ha a lereszelt krumpli feketedik, szorjuk meg liszttel
es a sutesre varo masszat idonkent keverjuk at. Javaslom az
Agria fajtaju krumplit - nem feketedik az ize is isteni.
6. - Jo etvagyat
udv.
>Az igazsag ketelu fegyver<
|
Sziasztok Konyhasok!
Az egyik HIX Konyhaban keresett valaki zsiroldot.
Ma a lanyomnal voltam es ott lattam meg, azt a
zsiroldot, amit kerestek. Lemasolom a nevet es
a gyartot, forgalmazot.
WELL DONE
St Moritz
Hideg zsiroldo
Gyartja: WELL DONE LTD. Izrael
Forgalmazza: WELL DONE LTD. Komarom
Olyan muanyag flakonba van, mint az ablaktisztitok.
A tetejen szorofejes, 750 ml-es kiszerelesut 700.- Ft.
koruli aron arusitjak(persze ezt boltja valogatja).
Olyan helyeken kell keresni, ahol tisztitoszereket lehet
kapni.
Igy talan konnyebb lesz megtalalni, hogy a nevet tudjatok.
Udv: Irene
|