1. |
Tojasos padlizsan... (mind) |
18 sor |
(cikkei) |
2. |
Hegyalja tarkabableves... (mind) |
31 sor |
(cikkei) |
3. |
szarvasgomba (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
4. |
Indiai kenyerek (mind) |
91 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Tojasos padlizsan... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok !
Hozzavalok:
1 fej voroshagyma
1 ek. olaj
25 dkg kockara vagott padlizsan
5 db tojas
etelizesito
so.
A voroshagymat finomra vagjuk es fedo alatt puhara paroljuk. Hozzaadjuk a
padlizsant. Sozzuk, izesitjuk etelizesitovel es 1 dl vizzel felontve elobb atpa
roljuk,
majd zsirjara sutjuk. Hulni hagyjuk. A tojasokat felverjuk, sozzuk, es kremesre
keverjuk a kihult padlizsannal. Teflonserpenyoben lepenyeket sutunk belole.
Ketchuppal vekonyan megkenve talaljuk.
--
OLLOZAS !
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
+ - | Hegyalja tarkabableves... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok !
Hozzavalok:
20 dkg tarkabab
1 fej hagyma
40 dkg savanyu kaposzta
20 dkg fustolt kolbasz
1,2 l csontle (leveskockabol)
2 dkg cukor
4 dkg liszt
2 dl tejfol
1 gerezd fokhagyma
3 ek. olaj
2 baberlevel
1 ek. ecet
so.
Az elozo nap beaztatott babot soval, baberlevellel izesitett hideg vizben felte
sszuk
foni. A finomra vagott hagymat az olajban megpiritjuk, hozzaadjuk a zuzott
fokhagymat, ratesszuk a kaposztat es fedo alatt megparoljuk. Amikor a bab
megpuhult, belekeverjuk a kaposztat, a tejfolt, es felengedjuk csontlevel. Ecet
tel,
cukorral izesitjuk. Vilagos rantassal besuritjuk, majd beletesszuk a karikara v
agott
kolbaszt, es meg 4-5 percig fozzuk.
--
OLLOZAS !
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
(U.i.: Kedves P.E. Remelem Zalaba
n
nem volt hoakadaly.)
|
+ - | szarvasgomba (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Inyencek!
Tegnap beleneztem egy tv musorba, amelyben arrol (is) volt szo, hogy
Magyarorszag akar "szarvasgomba nagyhatalom" is lehetne :-). Van is
szarvasgomba tarsasagunk, es itthon - Franciaorszaggal ellentetben - nem
disznokkal, hanem kutyakkal keresik az erdoben a szarvasgombat. A profik
persze ugyelve arra, hogy a gyokereket, a "telepet" ne sertsek, mert akkor
ott nem terem tobb.
Ezzel kapcsolatosan jutott eszembe, hogy kozuletek evett mar valaki ilyet?
Tudom, nehez szavakkal elmondani, milyen is egy iz, de tenyleg kivancsi
lennek, hogy ez a gombafajta _csak_ a ritkasaga miatt ennyire draga, vagy
tenyleg utanozhatatlan es felseges az ize?
Koszi elore is,
Zita
|
+ - | Indiai kenyerek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Udv Konyhasok!
Mi van veletek? Alig hallattok magatokrol.
Addig is kuldok par indiai kenyer receptet.
Nagyon szeretem a purit es csapatit, nemcsak
indiai, hanem mas etelek melle is.
En sajnos meg nem keszitettem ilyet, mert egy emberre
nem erdemes vacakolni veluk. Pedig milyen finom...
Az alabbi recepteket Egyedi Peter "A vegetarius fozes oromei"
c. konyvebol olloztam.
Csapati (India kenyere)
Indiaban ugy fogyasztjak az etel melle, mint mi a kenyeret. Az
elkeszitese ne'mi ugyesseget kivan. A kisuteshez nyilt lang
szukseges.
Hozzavalok kb. 25 db csapatihoz:
1/2 kg liszt
meleg viz
vaj
so
1. Keverjuk a liszthez a sot, es gyurjunk a meleg vizzel lagy
tesztat. A tesztat nagyyon alaposan el kell dolgozni.
2. Letakarva pihenni hagyjuk egy oran keresztul.
3. Kicsipunk belole akkora darabokat, hogy 3 cm atmeroju
golyokat gyurhassunk.
4. Tegyuk a golyot a gyurodeszkara, es lapitsuk ossze egy kicsit
tenyerrel. Mindket felet lisztezzuk be.
5. Nyujtsuk ki 15 cm atmeroju, 1.5 mm vastag kerek lappa.
6. Enyhen lisztezzuk be a tetejet. Keszitsunk a leirt modon 10-15
lapot, es rakjuk egymasra oket. (Sokkal tobbet nem erdemes. mert
kiszarad a teszta.)
7. Gyujtsuk meg a tuzhely ket egymas melletti langjat. Az egyikre
letesszuk a palacsintasutot.
8. Tegyunk egy tesztalapot a palacsintasutore, es sussuk meg
egymas utan mind a ket oldalat. Akkor jo, amikor a teszta kezd
elszinezodni es felholyagosodni.
9. Fogjuk meg egy tortafogo olloval (vagy mas megfelelo eszkozzel)
, es tartsuk a nyilt langba. Fel kell fuvodnia a csapatinak. A masik
oldalat is tartsuk a langba. Vigyazzunk, el ne egessuk!
10. Kenjuk be vajjal a tetejet. Nyomjuk ki belole a levegot. Az
elkeszult csapatikat lefedve es egymasra halmozva tartjuk.
Nem fuvodik fel a csapati, ha:
- tul kemeny a teszta,
- nem hagytuk allni,
- nagyon kiszaritottuk a sutesnel,
- valahol kiegettuk
- nyujtaskor ragad.
Gavinda csapati
Hozzavalok kb. 25 db csapatihoz:
1/2 kb barna liszt
meleg viz
vaj
1 kiskanal orolt mustarmag
1 kiskanal orolt romai komeny
1 kiskanal orolt csipos paprika
1/2 kiskanal orolt koriander
so
Elkeszitese teljesen megegyezik az egyszeru csapatieval, a
kulonbseg csak annyi, hogy a fuszereket is keverjuk a liszthez
a soval egyutt.
Ollozas vege.
A csapati egyetlen hatranya, hogy nagyon hamar kiszarad es
ehetetlen lesz. Ha maradt belole, egymasra rakva es folpackba
tekerve a kovetkezo etkezesig meg eltehetjuk.
Nem szamit illetlensegnek, ha az etelt (pl. kitri, sabji, csatni, stb.)
a csapatira rakjuk, es osszetekerve fogyasztjuk. Hmmmm isssteni...
Illendoen kezzel enni jobb kezunk harom ujjaval (huvejk, mutato es
kozepso) kell.
Ha keritek, elkuldom a puri (langoska) receptjet is.
Jo etvagyat!
KASI
|
|