Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 174
Copyright (C) HIX
1999-04-17
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Havasi hazteto (mind)  15 sor     (cikkei)
2 porehagymatorta (mind)  74 sor     (cikkei)
3 Turo Rudi (mind)  49 sor     (cikkei)
4 tojas feherje (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - Havasi hazteto (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok

Keresem a havasi hazteto nevezetu sutemeny leirasat.

Hosszukas alaku torta, kivul csokolademazzal van bevonva, es
kokuszreszelekkel, belul pedig nagyon suru-azt hiszem vanilias-vagy
pudingos krem van, es egy puncsrud is vegigmegy a torta belsejeben. A
teszta piskotaszeru.
Egyenloszaru haromszog alaku szeleteket lehet vagni a tortabol, es
minden szelet kozepeben van igy egy puncskor, amit korbevesz a suru
krem, majd a piskota es a maz.
Jo bonyolultul adtam elo, de hatha valaki raismer.
Eletemben nem ettem meg ilyen finomat
Elore is koszi
Vica
+ - porehagymatorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok KONYHASOK

Ahogy a multkor jeleztem, beleastam magamat a francia konyhaba, ma
porehagymatorta volt ebedre.

Hozzavalok
---------------------

A tesztahoz.
35 dkg liszt
15 dkg vaj
2 evokanal citromle
viz-a mennyiseget nem irom le, mert a receptben 1 evokanal volt irva,
de az keves,
mindenkinek maganak kell kitapasztalnia. Fugg a liszt
vizfelvevokepessegetol is. En kb felpoharnyit hasznaltam

A toltelekhez
--------------------
3 dkg vaj
2 szelet husos szalonna finomravagva
4 db porehagyma/a zold reszebol kb. csak 5 cm-ert hasznaljunk fel,
mert a tobbi mar nem olyan jo/
1 evokanal feher borecet
4 dkg liszt
2,5 dl tej
2 tojas felverve
15 dkg reszelt sajt
1 teaskanal orolt bors
zoldfuszerek a disziteshez /petrezselyem pld/

210 fokra melegitsuk elo a sutot.
Vegyunk elo egy tortaformat, kenjuk ki vajjal, lisztezzuk be. En 23
cm-es atmerojut hasznaltam.
A fent jelzett hozzavalokbol eloszor keszitsuk el a tesztat.
Eloszor morzsoljuk el a vajat a liszttel, majd adjuk hozza a
citromlet, es a vizet,
esetleg sozzuk is egy kicsit meg a tesztat, es gyurjuk simara.
30 percre tegyuk a hutobe, letakarva

A toltelekhez egy kozepes labasban olvasszuk fel a vajat, majd sussuk
ki benne az aprora vagott szalonnat. Adjuk hozza a karikara vagott
porehagymat, es dinszteljuk lassan kb 8-10 percig kis langon.
Ha jo, vegyuk le a tuzhelyrol, szorjuk be a liszttel es az ecetet is
adjuk hozza, es lassan csurgassuk bele a tejet is.
Majd tegyuk ismet a tuzhelyre foni, keverjuk jol el, addig fozzuk
lassan ameddig a szosz be nem surusodik.
Ezek utan vegyuk le a tuzhelyrol, es adjuk hozza a felvert tojast, es
a reszelt sajtot, az orolt borsot.

A teszta 2/3-at nyujtsuk ki, hogy jol beleferjen a formankba, tegyuk
ra a tolteleket, a megmaradt tesztat is nyujtsuk ki, es fedjuk be a
tolteleket vele.
Felvert tojassal kenjuk be a tetejet, hogy szep pirosra suljon.
A teszta szeleit be kell vagni, es 3 melyebb vagast is ejtsunk, hogy a
goz el tudjon tavoztni.
Kb 30-40 percig kell sutni.
Ugy kell felvagni, mint a tortat, es megszorhatjuk mindenfele kerti
zoldfuszerrel is.

Nagyon jol sikerult, nyugodt szivvel ajanlom, nem iszonyu hagymaize
lett, a sajt
is dominal benne. A porehagyma nagyon gyenge.

Legkozelebb folytatom a francia receptek irasat, ha erdekel
Benneteket.
Nagyon jo receptjeik vannak,  szamomra nagyon sok kulonlegesnek
tunik,majd a kiprobalas sorrendjeben irom oket.
Persze az se lenne rossz, ha valaki Franciaorszagbol olvasna minket,
es kozreadna
ismereteit.

Udv
Vica
+ - Turo Rudi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhatarsak!
Koszonom a listan, es maganban kuldott tanacsokat a Baratsag Kenyer ugyeben.
 Jovo heten kezdodik a foproba! Most en is kuldok egy jo sutnivalo receptet.
Mar egy eve kaptam es tobbszor sutottem.
Ket valtozatban kuldom .Az eredeti recept tesztaja kicsit szaraz, de a turo ala
 ez kell.
A piskota viszont alul atnedvesedne. Izles dolga, ki lehet probalni.

Turo Rudi
1.(Ez az redeti)
Hozzavalok:
30 dkg liszt
2 tojas
5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 kiskanal szalakali
fel kiskanal sutopor
Osszegyurjuk, ket lapot sutunk belole.
Krem:
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
fel kg turo
1 citrom leve
1 vanilias cukor
Osszekeverjuk, a ket lap koze toltjuk, tetejere csokimazt teszunk.

2. (Ezt mar en valtoztattam)
 15dkg liszt
1tojas
3 dkg vaj( nem merem)
5 dkg cukor
Pupos mokkaskanal szalakali
Csapott mokkaskanal sutopor
Osszegyurom es sutok belole 1 lapot
A masik lap egy ugyanekkorara keszitett vekony piskota lesz.(2 tojasos )
Krem: 30 dkg turo
          12 dkg margarin
          15 .dkg porcukor
           fel citrom leve
             1 vaniliascukor
             10 dkg mazsola (tisztitva, leaztatva)
Osszekeverjuk , alulra kerul a szalakalis lap, ra a toltelek, a teteje a piskot
a.
A fedolapot mindket esetben  erdemes elore bevonni a mazzal, feldarabolni
es aztan helyezni a kremre, akkor nem nyomodik szet.
Csokimaz helyett nagyon finom a most kaphato marcipanizu cukormazzal is,
de akkor tortadara, vagy szines szorocukor kell ra, hogy mutatosabb legyen.
Azonnal be kell szorni, mert ha megszarad a maz, mar nem ragad ra.
    Udv: Sida
+ - tojas feherje (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !

Családom szereti a pogácsát és elég gyakran sütök is. A recepthez amit 
használok 3 tojássárgája kell . A fehérjékkel meg nem tudok mit kezdeni .
Tudnátok ötletet adni , mihez tudnám felhasználni a tojásfehérjéket?

Előre is köszönöm , Márta

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS