Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 414
Copyright (C) HIX
1999-12-29
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Libamaj extrem modon? (mind)  35 sor     (cikkei)
2 racsos turos (mind)  17 sor     (cikkei)
3 lekvar (mind)  29 sor     (cikkei)
4 Re: *** HIX KONYHA *** #409 (mind)  20 sor     (cikkei)

+ - Libamaj extrem modon? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyha!
Kedves Peter!
Sajnalom, hogy nem figyeltel fel arra, ahogy en december 12-en a
Konyha 397-es szamaban leirtam a libamaj suteset. Ide idezem:
Libamaj sutese
A libamajat annyi meleg (nem forro) zsirba kell sutni, amennyi majdnem
ellepi. Vizet NEM szabad hozzatenni, mert akkor szivos lesz (a majat is jol
megtorolgetem, hogy vizmentes legyen) Elobb 5-10 percig (a maj
nagysagatol fuggoen) lefedve sutom, majd ovatosan !
megforditom a majat es fedo nelkul szep pirosra sutom. Ezutan talba
teszem, es a zsiradekot (termeszetesen libazsirrol van szo) raontom.
Ilyen pofon egyszeruen szoktam, de mindig csodalatos az ize.

Nos ugy latszik senki sem profeta sajat hazajaban :-)))))
En itthon talaltam fel, nem a meleg vizet, hanem a meleg libazsirt,
mert igy tanultam edesanyamtol. :-)))
Zsoka

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: libamaj extrem modon ( 27 sor )
>Idopont: Tue Dec 28 18:42:49 EST 1999 KONYHA #413
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Na vegre! Sikerult jo libamajat sutnom.
>Annyiszor faztam mar ra libamajsutessel, hogy kockaztattam. Bejott.
>Egy kb. 40 dekas vilagos, kemeny libamajat vettem. Kesz libazsirt
>egeszen forrora melegitettem, es beletettem a majat. Egy perc alatt szep
>barnara sult a kulseje, megforditottam, tovabbi nem egesz egy perc alatt
>a masik fele is. Ezutan takarekra allitottam a langot, lefedtem, majd
>kb. negy perc mulva el is oltottam, es hagytam lefedve kihulni. Prima,
>lagy, kremes, joizu lett. Ezt az eszement otletet _egy_ ismerosomtol
>hallottam, mindenki mas a hideg zsirban kezdest javasolta. Nevezett
>baratom nagy tekintellyel bir elottem a negy diplomajaval, es hat
>tokeletesen beszelt nyelvevel. Nemetorszagban el, es mindig szokott
>pestrol majat vinni, es igy kesziti el. Van benne racio. Mint minden
+ - racsos turos (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Hozzajarulok en is egy racsos recepttel a tobbiekhez.

Turos racsos
Hazzavalok: 25 dkg liszt, 12 dkg vaj, 3 toja sargaja, 1 ek bor, 1 dl tejfol,
so.
Toltelekhez: 50 dkg tehenturo, 10 dkg vanilias cukor, 3 tojasfeherje

Osszegyurom a lisztet, a vajat a tojassargajaval, a cukorral es a borral
(feher bor kell). Egy nagyobb es egy kisebb cipot keszitek. A nagyobb cipot
tepsi nagysagura kinyujtom, rakenem a kremet: a tojasok habjat a vanilias
cukorral habosra keverem, hozzakeverem a turohoz es megtoltom vele a
tesztat. A kisebb cipobol racsokat keszitek a tetejere. Elomelegitett
sutoben, kozepes hofokon megsutom.

Jo etvagyat: Zsoka
+ - lekvar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Krisztina irta:
>A linzertortahoz
>hasznalt lekvarnak sutesre alkalmasnak, tehat kivalo minosegunek es
>allagunak kell lennie

Na _erre_ szivesen hallanek tanacsokat. :-) Akar olyat, hogy lehet-e ilyet
keszen venni (marka, gyarto), akar olyat, hogy hogyan lesz a sajat
keszitesu lekvar ilyen. 
Iden epp elutaztunk a barackszezonban, igy a ferjem keresztmamaja tett el
nekunk baracklekvart. Fantasztikusan finom, de kicsit hig lett, igy a
lekvaros bukta szoba sem johet. :-(((((((  A bolti baracklekvarok meg
tapasztalatom szerint _csak_ a bennuk levo eleg jelentos mennyisegu
zselatin miatt tunnek surunek, ahogy ho eri oket, szetfolynak. :-((((( 

A ribizlinel nem gond a kocsonyassag, hisz abban sok pektin van. Talan
jovore kiprobalom. 
A magmentesitesre egy nagymamas  modszert ajanlok: a felfozott
ribizlilekvart atpaszirozta, majd a maradekot (hej+mag) felontotte hideg
vizzel, mire a magok feljottek a viz felszinere. Ezeket lehalaszta :-), es
a hejat pedig leszurte, es visszakeverte a lekvarba. Igy kicsit darabos, de
magnelkuli lett. 
Anyukam a malnalekvart is atpaszirozott ribizlizselevel kocsonyasitotta. 
Sajnos mar nincs belole. :-(( 

Varom otleteiteket,

Zita
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #409 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> Felado :  [United States]
> Temakor: forralt bor, stb. ( 22 sor )

> *********
> Emilia, Stuttgart - receptedet evenkent tobb millio ember kesziti!
> :))

Bar keszitettem volna en is, nem jartam volna ilyen csunyan! Meg egy
utolso rohammal 23-an mindent beszereztunk, aztan 24-e reggelen a
leggyonyorubb lazzal es a tobbi influenzahoz tartozo koritessel keltem
fel. Azaz: az egesz Karacsony tenyleg Schrchrismass lett es nekem nem
maradt mas csak a mars az agyba :-(((

Ha minden jol megy, ma este sorra kerul a szentestere tervezett toltott
kacsa...

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS