Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 265
Copyright (C) HIX
1999-07-30
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 lazac+Eper charlotte (mind)  115 sor     (cikkei)

+ - lazac+Eper charlotte (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Hajni folytatasa: :o)

Gyongyi receptje

Ezert en most csak nagyon rovid recepttel jarulok hozza a 
keszulo
konyvhoz: vegyel nagyon friss lazacszeleteket. Egy talra 
rakjal
rengeteg friss kaprot es vastagon fedd le soval. Tedd ra a 
lazacot,
majd fedd le azt is soval es nagyon sok friss kaporral. Egy 
nehez
suly alatt nyomtasd a hutoszekrenyben vagy harom napig, 
utana nagyon
vekony szeleteket keszits belole. Fott tojassal, vekonyra 
szeletelt
paradicsommal, kaporral, kaviarral nagyon finom es NEM 
HIZLAL!!!
Svedorszagban tanultam, es azon (keve's) etelek egyike, 
amit hajlando
vagyok reprodukalhatoan elkesziteni

Eper charlotte

Hozzavalok:
350 g babapiskota - 300 g eper (ez lehet tobb is) - 2,5 dl 
tejszin -
30 g zselatin (en itt az USA-ban ket kis tasakkal 
hasznalok) - 60 g
cukor - 1 dl eper vagy malna szorp (ha egyik sincs, egy 
mareknyi
epret/malnat turmixoljatok, jobb mint a szorp) - Rum vagy 
mas
"illatos" likor

A piskotakat jol meglocsoljuk a rummal/likorrel, kibelelunk 
vele egy
elozoleg kivajazott charlotte format (egy magas uvegtalat). 
Langyos
vizben aztassuk meg a zselatint, adjuk hozza a szorpot, 
esetleg a
turmixolt gyumolcsot. Felverjuk a cukorral a tejszinhabot. 
Ha
langyosra hult a zselatinos keverek, hozzaadjuk a megmosott,
kicsumazott felszeletelt epreket. Konnyeden hozzaadjuk a 
gyumolcs
kevereket a habhoz, az egeszet beleontjuk az elokeszitett 
formaba.
Foliaval letakarva, par orara hutobe tesszuk. Talalas elott 
a fomat
pillanatra forro vizbe martjuk, (en uvegtalat hasznalok es 
ez a
muvelet nem szukseges) talra boritjuk. Tejszinhabbal es par 
szem
felretett gyumolccsel diszitjuk.

Teszta :

 3 bogre liszt (1 bogre = 225 ml, vedd 2-2.5 decisre) - 1 
kaveskanal
so - 1 bogre vaj ( ezt nem kell betartani, en olyan 15-
20dkg tettem
bele, ...akartam hagyni a vajaskenyerre.. Americans 
figyelem,
sonelkuli vajat hasznaljatok) - 1 tojas - 1 teaskanal vodka 
( en
melegen ajanlok fel decit! A teszta retegzodese 
szempontjabol nagyon
nagy szerepe van!!!) - Jeges viz - fel - es ket es fel deci 
kozotti
mennyiseg - Marhahusos toltelek. (lsd, lentebb) - 1 felvert 
tojas
sarga

Teszta Know-How :

Keverd ossze a lisztet es sot. Tedd bele a vajat. Ket 
kessel kezdd el
vagdosni a vaj darabkakat mintha kodben lathatatlan 
ellenseggel
kuzdenel. (Figyelem, maradj a talban..) A lenyeg: a vajat 
ugy oszlasd
el a lisztben hogy borso nagysagu lisztes kis mocsingok
kepzodjenek.(szoval nem egy halalra kevert vaj-liszt turmix 
kell).
Verd fel a tojast (az elsot) es keverd hozza a fel deci 
vodkat. (a
fiuknak ajanlom, jobb ha mar az elejen felreteszik ezt a 
feldecit,
biztos ami biztos...) Ha idaig eljutottal meghuzhatod a 
vodkas
uveget. (mar ha eddig nem tetted meg). A tojasos vodkas 
kevereket
toltsd bele a lisztbe. Keverd.. Fokozatosan toltsd hozza a 
jeges
vizet es keverd a masszat. Gyurd. Csinalj egy rugalmas 
tesztat.
Gondolj arra hogy kb.3mm-resre kell kinyujtanod. Csinald 
meg a
szokasos labdat, fedd le, hutobe vele egy orara. ( a teszta 
keszitese
kb. tiz percet igenyel!!!) Megjegyzes: Az egesz keszitesi 
ciklusban a
hideg - kulcsszo. A vaj lehet kemeny. A viz ezert kell hogy 
jeges
legyen. A lenyeg hogy olyan tesztad legyen amiben a sutes 
kozben
olvad szet a vaj es ekozben talalkozik a vodkaval. Sorry 
nem vagyok
kemikus de ha jol sikerul olyan reteges-fele tesztad lesz.

Byte,
Krisztina

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS