Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX TUDOMANY 3520
Copyright (C) HIX
2007-06-06
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: [SPAM-5.8] *** HIX TUDOMANY *** #3518 (mind)  61 sor     (cikkei)
2 Laknak lenyek az uborka leveben? (mind)  18 sor     (cikkei)

+ - Re: [SPAM-5.8] *** HIX TUDOMANY *** #3518 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali!

> Arra gondoltam, hogy ha tudatosan hosszútávra archiválunk,
> akkor természtesen el kell spájzolni a lejátszó berendezést is....

No és akkor mindjárt legalább kettőt, meg teljes szervízkönyvet meg 
persze programokat is amik kezelni tudják...
De szerintem még ez sem megoldás. Mi lesz 30 év múlva a gumiszalagokból?
És a műanyagokból? Ha nem is porlad el, jó eséllyel oly törékennyé 
válik, hogy első használatnál összetörik. És ennyi idő alatt ugye nem 
szabadna deformálódnia sem, meg se le se felmágneseződnie. Stb.
A programok archiválásával meg gyakorlatilag visszajutottunk a 
kiinduláshoz...

>>olyan DVD-m, ami sajat keszites, de van rajta 1-2 bithiba. Asztali
>>lejatszo ettol fuggetlenul lejatssza, es meg csak eszre se veszem a
>>hibat, viszont a lemez lemasolhatatlan.
> Erre a technikára a filmkiadó cégek nagyon kiváncsiak lennének.... :)

Ősrégóta ismerek. Próbálkoztak ilyen CD lemezekkel is már. A nagy gond 
az, hogy manapság már gyakran ugyanazt a meghajtót használják 
számítógépben és a lejátszókban is, mert olcsón nagytömegben 
hozzáférhető, és viszonylag univerzálisan használható. Az én "régi" (ez 
itt 5-6 évet jelent) DVD lejátszóm még saját vezérlő elektronikát 
tartalmaz a meghajtó kezeléséhez, és ezt úgy csinálták meg (logikusan), 
hogy hibás lemezzel is működjön. A számítógépes meghajtóknál ez nyilván 
nem jó. Emiatt az ilyen meghajtókat tartalmazó lejátszók nem tudják 
lejátszani az így védett lemezeket. Ezért nem használnak ilyen védelmet...

> Laja, ezek az algoritmusok nem hadititkok... bizonyara te is tudsz fejbol..

Persze. Tanultam is egy rakatot, amik x hibát detektálnak és y hibát 
javítanak. Nem ezzel van a gond. Én szakember vagyok, és akár meg is 
tudom írni, de egyrészt az sem csodaszer, és a problémák csak kis 
részére megoldás. Ráadásul egy átlag felhasználónak elérhetetlen. Ő 
wördben ír, aztán kimenti DVD-re és kész. Pár év múlva meg 
csodálkozik... Mutass nekem egy közismert programot, ami hibatűrően 
tárol le adatokat.

Egyébként hibajavítás van a CD meg DVD lemezeken is, nem is gyenge. Nézz 
meg egy frissen írt lemezt, hány C2-es hiba van rajta. ezek mind hibák, 
csak a hibajavítás még ki tudja javítani. De ha az összes hibajavításon 
felül is hibád keletkezik, akkor mi van? Hibás lemezről le tudod menteni 
az adatot? És mivel? ÉS mondjuk 30 év múlva? Hol találsz ma olyan 
progit, amivel a hibás floppykról lementhető az adat? És az még fele 
annyi idő sincs...

Továbbra is állítom, hogy szupi dolog a digitális tárolás, de hoszú 
távra (30év vagy több) ma egy átlag felhasználónak alkalmatlan. Sőt még 
a nemátlagnak is komoly probléma. Azért, mert a használt anyagok és 
eszközök nem erre lettek kitalálva. Ilyen hosszú távú archiválásra még 
mindig az a legjobb, ha a könyvet egy száraz szellős helyen felteszed 
egy polcra. (Persze megoldható, hogy bedigized a könyvet, aztán az 
adathalmazra ráeresztesz egy hibatűrő algoritmust, majd mondjuk 2D-s 
vonalkóddal (lsd. APEH) kinyomtatod, és azt teszed el (merthogy egy 
lézernyomatóval készült nyomat kibír olyan 20 évet jó eséllyel). 
Csakhogy alig leszel előrébb...
Ha digitálisan tárolsz, akkor meg 2-3 évente bizony át kell írni, ha 
viszonylag biztosra akarsz menni.

Laja
+ - Laknak lenyek az uborka leveben? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kovászos uborkalevet szoktam inni nyáron nagy melegben. A tetejére tett 
megsavanyodot kenyeret pedig megeszem ( aztán teszek helyére szárazat, 
majd meglocsolom). Gyanúm, hogy a lében olyan organizmusok laknak,
kiknek anyagcseretermékei függőséget okoznak, mert alig nem bírom
abbahagyni a megevést. 

Nemrég elkeztem kutakodni, s a weben asszonyok tanácsait olvasván
azt tanultam, hogy a kovászosuborka levéhez szükséges vizet érdemes
felforralni, majd 50C fokra hűlve alkalmazni, valamint a kenyérnek
le kell fednie a vízfelületet.

Ez mintha arra utalna, hogy nem kell oxigén - vagy nem jó ahhoz, hogy
a lé jó legyen. Létezne, hogy anareob bacik gyártják az engem elégedetté
tévő folyadékot?
A kovászos uborkalét lények vizelete ízesíti?
Ha igen, miféléké? Ismertek ezek?

Zoli

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS